Salut destina cinc milions d'euros a nous ajuts per impulsar la recerca en l'àmbit sanitari
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Se'n podran beneficiar entre 35 i 45 professionals, amb la contractació de substituts que els alliberin de les tasques assistencials durant un període de fins a 36 mesosLa iniciativa dona resposta a una de les mesures del CAIROS i forma part del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) per enfortir el talent investigador dins del sistema sanitari Aquesta línia d'ajuts promoula recercades de l'entorn clínic per traslladar el coneixement als pacients i generar noves hipòtesisde recerca des de la pràctica assistencial

La finalitat de la convocatòria, a la qual s'hi destinen 5 milions d'euros, és facilitar que els professionals dels centres del SISCAT (Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya) i dels serveis de salut pública puguin dedicar més temps a la recerca. Per això, es finança la contractació o nomenament de persones substitutes que assumiran les tasques clinicoassistencials habituals dels investigadors, alliberant-los així durant un període de fins a 36 mesos per a poder intensificar la seva activitat investigadora. Se'n podran beneficiar entre 35 i 45 professionals, segons el temps de dedicació a la recerca que sol·licitin.
El PERIS té com a missió fer de la recerca i la innovació el motor de transformació del sistema de salut a través del desenvolupament del coneixement i la seva integració amb el sistema d'innovació, a fi d'aportar solucions als problemes de salut de les persones i afrontar els reptes de futur de la societat.
Un dels instruments fonamentals per impulsar i implementar les línies d'actuació dels PERIS són les convocatòries d'ajuts per al foment de la recerca i la innovació en salut, en règim de concurrència competitiva.
Aquesta convocatòria de subvencions per a la intensificació de professionals en ciències de la salut, s'emmarca en l'Eix estratègic número tres del PERIS (Atreure i fidelitzar el talent), que té com a finalitat, entre d'altres, el desenvolupament professional en totes les etapes, fomentant una cultura d'aprenentatge i formació continuada.
Recomanacions del CAIROS
Així mateix, aquesta convocatòria s'emmarca en les recomanacions del Comitè d'Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS), el grup d'experts creat l'any 2024 pel Departament de Salut per impulsar i coordinar la reforma del sistema sanitari català amb l'objectiu de millorar-ne l'accessibilitat, la qualitat i la sostenibilitat i centrat en la persona.
Entre les iniciatives més destacades, el Comitè va presentar 10 línies d'acció basades en tres eixos (centrar-se en la ciutadania, cuidar els professionals i optimitzar les institucions) i 25 mesures per reformar i modernitzar el sistema sanitari a partir de 2025, amb l'objectiu d'adaptar el sistema a les noves necessitats demogràfiques i professionals.
Aquesta convocatòria dona resposta a una de les 25 mesures del CAIROS, en concret, la mesura 7, que consisteix en la creació d'un programa d'intensificació competitiu, dirigit a professionals de la salut per potenciar la formació, recerca i innovació. Aquesta mesura es troba dins la línia d'acció 3: Adopció de la innovació i el reforç de la recerca biomèdica, que està orientada a l'impacte real per millorar l'atenció sanitària, optimitzar recursos i posicionar Catalunya com un referent en salut basada en el coneixement.
L'impacte esperat d'aquesta actuació està relacionat amb el foment d'una recerca orientada a la pràctica clínica, que doni respostes directes als reptes del sistema de salut, tot estimulant la transferència de coneixement de la recerca cap a la pràctica clínica. Amb aquesta actuació es potencia la massa crítica de professionals assistencials que fan activitats de recerca per traslladar el coneixement als pacients i per generar hipòtesis de recerca des de la pràctica assistencial.