Balanç positiu del paper de Catalunya com a representant de les comunitats pesqueres al Consell de Ministres de Pesca de la UE
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Catalunya avui ha passat el testimoni al País BascPer primera vegada, una comunitat autònoma consensua una estratègia comuna amb la resta de comunitats autònomes amb activitat pesquera al Mediterrani

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
A partir d'aquest mes, Catalunya passa el testimoni al País Basc com a representant de les comunitats autònomes en el Consell de Ministres de Pesca i Agricultura de la Unió Europea. Si Catalunya va ostentar aquesta representació sota presidència polonesa, al País Basc li correspon aquesta funció durant la presidència danesa que tot just comença.
L'acte de traspàs s'ha formalitzat aquest migdia, entre el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i la consellera d'Alimentació, Desenvolupament Rural, Agricultura i Pesca del Govern basc, Amaia Barredo. Per la part catalana, també ha assistit a la sessió el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya. Per part del País Basc, hi havia el viceconseller de Pesca i Desenvolupament del Litoral, Leandro Azkue.
El conseller Ordeig ha fet palès que la representació catalana, mitjançat el Ministeri d'Agricultura, ha aconseguit exposar "la importància de la flota d'arrossegament en la viabilitat econòmica de les nostres confraries i els esforços que han fet per adaptar-se als requeriments de sostenibilitat que ens demana Europa". A més, Ordeig ha destacat que avui "la flota catalana d'arrossegament compleix al 100% la selectivitat pel canvi de malles i té una implantació cada cop més elevada de portes voladores que eviten erosionar els fons marins".
Durant la seva intervenció, el conseller també ha posat en relleu que l'oportunitat de ser presents a Brussel·les "ha permès introduir debats importants de reflexió per al sector, com la Política pesquera comuna (PPC) més enllà de l'any 2025. Unes polítiques que hauran de tenir en compte que no hi ha cap base per adoptar mesures correctores d'emergència en la zona de gestió pesquera corresponent a les aigües catalanes i que cal desenvolupar urgentment la revisió de les metodologies oficials d'avaluació dels estocs pesquers". D'altra banda, Ordeig ha afirmat que durant aquest semestre també s'ha aconseguit que "les possibilitats de pesca per a l'any 2025 s'hagin mantingut cautelarment als nivells de 2024, però caldria que s'incrementessin, igual que les que s'aprovin per al 2026, incloent-hi els mecanismes de compensació corresponents. A més, s'haurien d'aixecar els límits de captura de gamba."
Catalunya ha ostentat la representació autonòmica entre l'1 de gener de 2025 i el passat 30 de juny, coincidint amb el període de presidència polonesa del Consell. La representació del Departament s'ha estructurat en una oficina fixa a Brussel·les que ha comptat amb un equip de quatre tècnics: un en representació de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), un per a les confraries de pescadors i dos per al sector pesquer i agrícola, els quals han assistit a les reunions i han elaborat més d'un centenar d'informes. Pel que fa a la participació, s'han dut a terme fins a setze reunions de grups de treball, a més de les quatre reunions del Consell de Ministres de Pesca en les quals ha pres part el conseller.
Per primera vegada una comunitat autònoma ha promogut una sessió sobre el futur de la pesca al Mediterrani que ha tingut lloc al Parlament Europeu, en què han participat el Ministeri d'Agricultura i les cinc comunitats autònomes del Mediterrani, juntament amb representants de les regions franceses pesqueres del Mediterrani, que han unit les seves veus per demanar que les polítiques europees tinguin en compte l'especificitat de la pesca en aquest mar a l'hora de fixar-ne les quotes.
D'aquesta manera, es vol demostrar la unitat entre administracions a favor d'un dels pilars de l'economia local del país i, també, d'un tomb en les polítiques europees de pesca. "Esperem que amb el relleu que agafa el País Basc es continuï amb aquesta pedagogia que hem engegat i que la Comissió Europea reconegui els esforços de les comunitats pesqueres mediterrànies", ha subratllat Òscar Ordeig.
Finalment, el conseller d'Agricultura ha afirmat que "mantindrem els canals de comunicació oberts amb el País Basc tot aquest segon semestre per assegurar que el Consell de Ministres de desembre, que ha de marcar les possibilitats de pesca per a l'any 2026, respongui a les expectatives que hi tenim i per les quals hem treballat incansablement".
Documentos descargables
Histórico de cambios
Valor anterior: ... catalana, també han assistit a la sessió la secretària general del Departament, Cristina Massot, i el director...
Valor nuevo: ... catalana, també ha assistit a la sessió el director...