Una formació immersiva del Memorial Democràtic porta el professorat català als espais de l'exili republicà de 1939
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Prop de 50 professionals de l'educació recorreran durant tres dies alguns dels espais de la memòria de l'exili més emblemàtics a banda i banda de la fronteraL'objectiu és aprofundir el coneixement dels docents en matèria de memòria democràtica, fomentar sinergies i consolidar eines i recursos per a la pràctica educativa

El Memorial Democràtic ha impulsat una iniciativa pionera que ofereix als docents i mestres d'arreu de Catalunya una immersió directa als espais transfronterers de memòria de l'exili republicà. A partir d'avui i durant tres dies, una cinquantena de professionals de l'educació recorreran la Jonquera, Elna, Argelers i Ribesaltes per conèixer de primera mà la història de la Retirada i els camps de concentració francesos que van acollir centenars de milers de republicans i d'altres exiliats d'arreu d'Europa entre el 1939 i el 1946.
L'objectiu és que els professors puguin fer visible la memòria de l'exili a les aules, disposant de recursos i vivències directes que permetin traslladar aquests fets històrics a les noves generacions. Paral·lelament, la formació també busca aprofundir els coneixements en matèria de memòria democràtica, fomentar sinergies entre docents i consolidar eines i recursos per a la pràctica educativa.
Pel que fa al contingut del programa, aquest ofereix una experiència formativa completa que combina visites guiades a espais i exposicions, presentacions de nous materials pedagògics, trobades amb associacions memorials i representants institucionals, així com conferències impartides per reconeguts historiadors de banda i banda de la frontera. La programació es pot consultar aquí.
El projecte Exilis 1936-1946: una cooperació transfronterera per preservar la memòria
Aquest viatge formatiu s'emmarca dins del projecte europeu Exilis 1936-1946, una iniciativa de cooperació transfronterera entre Catalunya i el sud de França que es desenvolupa entre gener de 2024 i desembre de 2026. Finançat en un 65 % pel programa INTERREG POCTEFA 2021-2027, el projecte busca impulsar accions conjuntes entre Espanya, França i Andorra en àmbits com la cultura, la memòria o el desenvolupament territorial.
El projecte compta amb la col·laboració de set socis institucionals: el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili (MUME), el Departament dels Pirineus Orientals, el Memorial del Camp de Ribesaltes, l'Ajuntament d'Elna i la Comuna d'Argelers de la Marenda.