"El Govern vol posar fi a dècades de desinversió i planificació inadequada a les infraestructures del país"
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha assegurat que "el Govern està impulsant una nova política d'infraestructures que vol posar fi a dècades de desinversió i planificació inadequada". Ha afegit que "en els pròxims anys hem de recuperar el lideratge tradicional que Catalunya ha tingut a Espanya i a Europa. Les infraestructures crucials hi tindran un paper capdavanter. Hi invertim, per poder explotar al màxim les oportunitats com a país port del Mediterrani, a la vegada que porta d'entrada a Europa".
Són paraules que ha pronunciat en la cloenda de la Diada del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, on ha especificat que un dels punts importants de l'estratègia del Govern és l'Aeroport de Barcelona-El Prat. "El Govern ha acordat amb AENA i el Ministeri una inversió de 3.200 milions d'euros per a una reforma integral, que inclou l'ampliació de la pista fins als 3.160 metres, la recuperació de les 90 operacions per hora i la redacció d'un nou Pla director", ha explicat. "El projecte inclou la reconfiguració de la Ricarda, la protecció del Remolar, la creació d'una anella verda i un fons ambiental, a més de l'ampliació de les hectàrees de biodiversitat protegida", ha recalcat.
La consellera ha parlat també del traspàs integral de Rodalies i ha detallat que la nova empresa mixta que gestionarà el servei "aposta per una gestió més propera i eficient, amb mecanismes d'incentius i penalitzacions per assegurar-ne la puntualitat, la qualitat, la disponibilitat de material, l'atenció als usuaris i el confort. A més, s'han previst nous serveis acordats per zones amb dèficits com el Vallès o el sud del territori, amb plans per ampliar línies com l'R1 fins a Cerdanyola Universitat, duplicar freqüències en l'R8 i recuperar la línia RT2 entre Reus i Vilafranca, entre altres projectes programats entre 2026 i 2029".
Silvia Paneque ha recordat que l'estratègia de logística verda que impulsa la Generalitat "té com a objectiu que el 30% del transport de mercaderies es faci per ferrocarril". En aquesta línia, "el Corredor Mediterrani és una infraestructura europea essencial que ha de connectar Catalunya amb Europa a través d'una xarxa ferroviària d'ample estàndard europeu. És una infraestructura que fins ara ha suposat 3.920 milions d'euros executats a Catalunya amb obres com el túnel de Roda de Berà, la nova terminal de mercaderies de la Llagosta o la nova estació de la Sagrera".
La consellera, finalment, s'ha referit a "la necessitat imperiosa de viure, moure'ns i produir de manera neta", amb l'objectiu de "descarbonitzar per combatre l'escalfament global". En aquest sentit, ha recordat que "el PlemCat, la plataforma de recerca en eòlica marina que impulsem al Golf de Roses, és un dels grans projectes per descarbonitzar Catalunya amb l'energia eòlica. Resulta imprescindible i, a la vegada, haurà d'estar acompanyat de projectes sòlids de fotovoltaica. Els pròxims cinc anys, Catalunya ha de tenir la capacitat de ser capdavantera amb un model ecològic que sigui referència a Europa".