Les claus de l'acceleració del PIB català el 2024: impuls del consum intern, fortalesa dels serveis i recuperació de la inversió
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'economia catalana creix un 3,6%, un punt per sobre de l'any passat (2,6%) i quatre vegades més que la mitjana de la zona euro (0,9%)El PIB per habitant retorna al nivell prepandèmia, mentre que la productivitat guanya protagonisme com a motor del creixementLa taxa d'atur assoleix el valor anual més baix des del 2007 i l'afiliació segueix a l'alça, tot i que a un ritme més contingut que l'any anteriorEl 2025 es preveu una moderació en l'avanç del PIB (2,6%), davant riscos com l'augment del proteccionisme i la incertesa geopolítica
Així ho apunta l'Informe anual de l'economia catalana 2024 elaborat pel Departament d'Economia i Finances, que destaca el gran dinamisme de l'economia catalana malgrat la incertesa creixent de l'entorn internacional.

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
L'informe posa en valor el patró de creixement equilibrat que va assolir el PIB català el 2024, amb aportacions positives dels principals sectors econòmics. Així, els serveis presenten una evolució sòlida (4,1%) i amb un dinamisme generalitzat en totes les seves branques, mentre que la indústria segueix avançant (3,9%) però a un ritme més moderat que l'any 2023. L'agricultura (4.2%) es recupera després de la caiguda dels dos anys anteriors, i la construcció es manté a l'alça (1,7%), en línia amb l'evolució del mercat immobiliari.
La demanda interna, puntal del creixement
L'increment del PIB el 2024 s'ha vist apuntalat per la fortalesa del consum de les llars, l'augment del consum públic i la millora en la inversió després d'alguns anys de debilitat. A aquest dinamisme hi haurien contribuït el fort increment de població, la baixada dels tipus d'interès -que hauria estimulat la inversió empresarial- i el suport dels fons Next Generation (NGEU).
L'aportació del sector exterior és, en canvi, més moderada, però l'informe destaca la seva resiliència davant el context d'atonia general de la demanda europea. De fet, les exportacions catalanes superen els 100.000 milions d'euros (100.268,5 M€) per segon any consecutiu, i augmenten en àmbits com la indústria química, el sector tèxtil i l'agroalimentari. En relació amb la política aranzelària, el document apunta que l'impacte directe sobre les exportacions catalanes seria limitat, ja que les vendes directes als Estats Units només representen el 4,4 % del total.

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Millora progressiva de la productivitat
Entre les principals novetats de l'any 2024 destaca el retorn als valors previs a la pandèmia del PIB per habitant. El PIB en conjunt ja va superar el nivell pre-covid l'any 2022 -el 2024 se situa un 6,7% per sobre del 2019 en termes constants (descomptant l'efecte de la inflació)-, però l'informe explica que la recuperació en termes per càpita ha estat més lenta pel fort dinamisme demogràfic dels darrers anys.
Una altra notícia positiva és el major protagonisme de la PTF (productivitat total dels factors) com a motor de l'economia catalana. Concretament, el 2024 la PTF ha contribuït amb 1,8 punts al creixement del PIB i ja encadena quatre anys amb aportacions notables, després d'una caiguda de 4,9 punts percentuals el 2020 degut a la pandèmia.
Rècord històric d'afiliacions
La creació d'ocupació l'any 2024 també ha estat rellevant, amb un creixement del 2,4% en les afiliacions que ha permès assolir un màxim històric de 3,8 milions d'afiliats. La taxa d'ocupació (15-64 anys) s'eleva fins al 70,3 % i pràcticament convergeix amb la zona euro (70,5 %), mentre que la taxa d'atur arriba al 8,9 %, la dada anual més baixa des del 2007. No obstant això, l'atur es manté elevat entre els joves (15,5 %) i els estrangers no comunitaris (13,9 %).
L'informe també posa de relleu que l'augment de l'ocupació ha vingut acompanyat d'un nou mínim històric en la taxa de temporalitat (12,2 %), que ja se situa per sota de la mitjana de la zona euro.
Previsions per al 2025
L'informe anual recull el darrer escenari macroeconòmic publicat pel Departament d'Economia i Finances (maig del 2025), que preveu un creixement del PIB del 2,6 % per a aquest exercici. L'economia catalana seguirà, per tant, avançant de forma notable i per sobre de les economies del seu entorn, però es preveu una certa desacceleració respecte al 2024 degut a les incerteses del context global (especialment vinculades a la política aranzelària del Govern dels EUA) i a la normalització dels registres després d'una etapa d'increments molt intensos. Pel que fa al 2026, la previsió de creixement anual és d'un 2,0 %.
Reptes de futur
El document també cita alguns dels reptes que afronta l'economia catalana en els propers anys, entre ells la millora de la productivitat, un factor clau del creixement al llarg termini i al qual hi han de contribuir el desplegament del Pla Catalunya Lidera i els recursos aportats pels fons Next Generation. També considera fonamentals les polítiques de descarbonització de l'economia i aquelles que donin resposta a la transició demogràfica, en una societat cada cop més envellida i amb més dificultats per cobrir certs perfils professionals. I, finalment, l'informe recorda que tots els avenços en matèria econòmica han d'anar acompanyats d'un pilar social que garanteixi la reducció de les desigualtats i la igualtat d'oportunitats, per tal d'aconseguir que el creixement arribi a tota la població.