L'Aliança Catalunya 2030 incorpora 4 noves organitzacions i supera la norantena de membres
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'Hospital Clínic de Barcelona, el Banc de Sang i Teixits, Creación Positiva i l'Associació Sostenibilitat, Educació i Salut (ASES) han signat aquest divendres l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a la 14a plenària de l'Aliança Catalunya 2030

L'Aliança Catalunya 2030 incorpora quatre nous membres: l'Hospital Clínic de Barcelona, el Banc de Sang i Teixits, Creación Positiva i l'Associació Sostenibilitat, Educació i Salut (ASES). Així s'ha fet efectiu en la darrera reunió plenària de l'Aliança Catalunya 2030 que s'ha celebrat aquest divendres al Paranimf de la Diputació de Barcelona. Amb la incorporació d'aquests nous membres ja són 92 les organitzacions públiques i privades que s'han compromès formalment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 a Catalunya.
L'Aliança Catalunya 2030, constituïda el 21 febrer de 2020, respon al mandat del Parlament de Catalunya per impulsar una aliança d'actors públics i privats que contribueixin a la localització a Catalunya dels ODS per mitjà de compromisos concrets.
En el plenari d'avui, a més de la incorporació dels nous membres també s'ha constituït un nou grup de treball sobre salut i desigualtats. Així mateix, s'han presentat diversos informes i iniciatives impulsades pels membres de l'Aliança Catalunya 2030. Entre ells s'ha presentat, com a primícia, el primer informe sobre la implementació de l'Agenda 2030 elaborat per la Diputació de Barcelona, que serà presentat oficialment d'aquí a uns dies a Nova York, en el marc del Fòrum d'Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible (HLPF) de Nacions Unides. En aquesta mateixa línia també s'ha presentat el segon informe sobre l'assoliment dels ODS elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Per altra banda, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya ha presentat les seves eines i els serveis Rscat que ofereix i Dipsalut, l'organisme autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona, el seu Observatori Social, Ambiental i de Salut. Durant la trobada, que ha comptat amb la presència de Maria Eugènia Gay Rosell, vicepresidenta sisena i diputada delegada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 de la Diputació de Barcelona, i de Ramon Roca i Enrich, president del CADS, també s'ha fet una presentació preliminar dels resultats de la 4a Conferència internacional sobre el finançament per al desenvolupament de Nacions Unides i s'ha presentat als membres de l'Aliança l'evolució de diversos projectes en els que s'està treballant com ara la iniciativa sobre Drets Culturals i Sostenibilitat, els Diàlegs per a l'Educació i l'edició del 2025 del document dels "10 reptes per al Desenvolupament Sostenible", entre altres.
Els nous membres
L'Hospital Clínic Barcelona és un centre públic de salut referent a Catalunya i a nivell internacional, amb una clara voluntat d'excel·lència a les seves àrees principals d'actuació: l'assistència, la recerca i la docència, així com la gestió i la innovació. En el moment de signar l'Acord nacional per a l'Agenda Catalunya 2030, el seu director general, el Dr. Josep Maria Campistol i Plana, ha manifestat que el Clínic es compromet a esdevenir un agent clau per a la promoció de la sostenibilitat, l'Agenda 2030 i els ODS en el sector salut a Catalunya, amb l'organització, com a mínim, d'una jornada anual per promoure iniciatives per a la sensibilització, difusió de coneixement i promoció de bones pràctiques a les institucions sanitàries.
A més, en l'àmbit intern i d'acord amb la seva Política de sostenibilitat i ODS, el Clínic vol continuar promovent la sostenibilitat entre els professionals sanitaris amb accions com la convocatòria anual dels Premis ODS Clínic Barcelona, reconeguts com a bona pràctica pel Pacte Mundial de Nacions Unides.
El Banc de Sang i Teixits és una entitat pública clau del sistema sanitari de Catalunya que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones. A partir de la donació altruista, son referents en el desenvolupament de teràpies avançades per tractar milers de persones. En el moment de signar l'Acord, el seu director corporatiu, Antoni Mas i Roig, s'ha compromès en nom del Banc de Sant i Teixits a reduir el consum d'aigua i gas gràcies a la implantació de noves tecnologies més sostenibles, impartir formació per millorar la gestió de residus en les seves unitats i fomentar espais de treball més verds i saludables.
L'Associació Sostenibilitat, Educació i Salut (ASES) és una associació nascuda a Lleida l'any 2022, de la mà d'un grup de professionals de diferents disciplines amb vocació de millorar la qualitat de vida de les persones i del planeta. En el moment de signar, la seva presidenta, Ana Rodríguez Cala, s'ha compromès a fer sessions de sensibilització i formació a la ciutadania i professionals sanitaris sobre la sostenibilitat, l'Agenda 2030 i els ODS, amb especial incidència en l'impacte del clima en la salut de les persones i del planeta així com en la necessitat d'integrar la perspectiva de gènere en l'àmbit de la salut.
Finalment, Creación Positiva és una organització feminista reconeguda com a entitat d'utilitat pública d'àmbit estatal que va néixer a Barcelona l'any 2001. Les seves accions van dirigides a fer efectius el dret a la salut sexual, a viure una vida lliure de violències, a una vida digna, acompanyant les persones per a facilitar l'accés a aquests drets a través de l'atenció directa centrada en la cura i l'autonomia, la sensibilització, la prevenció i la incidència política. En el moment de signar l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya, la seva directora, Montserrat Pineda Lorenzo, s'ha compromès en nom de l'organització a posar els drets humans de les dones i dels col·lectius LGTBI+, i en particular els drets sexuals i reproductius, al centre de la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya i al món.