Conveni entre Govern i universitats per posar en marxa el programa de 2.000 pràctiques remunerades a l'Administració de la Generalitat
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Es tracta del programa de noves vocacions professionals més gran que ha elaborat mai l'Executiu i s'inscriu dins l'estratègia institucional de reforma i millora dels serveis públicsEls estudiants universitaris i de Formació Professional rebran un ajut econòmic i tindran un tutor individualitzatL'objectiu és atreure talent del món universitari i de la formació professional i incorporar nous perfils a l'administracióLes estades s'iniciaran aquesta mateixa tardor
L'objectiu d'aquest nou programa, que s'emmarca en l'estratègia institucional de reforma i millora dels serveis públics aprovada el 8 d'octubre passat, és oferir una experiència professional al jovent, atreure talent del món universitari i de la formació professional, fomentar la vocació de servei públic i promoure la incorporació de nous perfils professionals a l'Administració.
Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Aquest programa arriba en un moment clau, ja que més de 24.000 empleats de l'Administració de la Generalitat de Catalunya faran 65 anys d'aquí al desembre de 2030, i un 23% d'aquests, més de 7.500, forma part del col·lectiu d'administració i serveis, és a dir, tècnics en recursos humans, patrimoni, tecnologies de la informació o comunicació, per exemple. La coordinació i execució del Programa, que té un pressupost de 24,2 milions d'euros en quatre anys, correspon al Departament de la Presidència, mitjançant la Secretaria d'Administració i Funció Pública.
Les pràctiques universitàries s'han formalitzat avui mitjançant aquest conveni marc de cooperació educativa entre l'Administració de la Generalitat i les universitats públiques catalanes, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Girona. Les pràctiques de formació professional, per la seva banda, es regularan mitjançant un acord de coordinació entre el Departament de la Presidència i el Departament d'Educació i Formació Professional i, en el cas de la ciutat de Barcelona, també amb el Consorci d'Educació de Barcelona. L'acord se signarà pròximament.
Les estades formatives universitàries s'organitzaran en àrees d'especialitat vinculades als graus universitaris. La Secretaria d'Administració i Funció Pública distribuirà aquestes estades entre tots els departaments de l'Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms.
Les pràctiques remunerades dels estudiants universitaris es preveu que puguin iniciar-se aquesta mateixa tardor i els estudiants podran adreçar-se, a partir de l'inici de curs, a les universitats per demanar informació. Les dels estudiants de Formació Professional començaran durant el primer trimestre de l'any que ve.
El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha assegurat que "la nostra institució necessitava cercar un talent diferent, ser prestigiada".
Per la seva banda, la rectora de la UPF i representant de torn de les universitats públiques catalanes, Laia de Nadal, ha defensat que "cal que l'administració pública sigui un espai atractiu pel talent jove".
Tutors individualitzats i ajut a l'estudi
Cada estudiant en pràctiques tindrà assignat un tutor o tutora que garantirà el correcte desenvolupament de l'estada formativa. El personal tutor de la Generalitat haurà de disposar de titulació igual o superior a la de l'estudiant i d'experiència professional en l'àmbit corresponent. La Secretaria d'Administració i Funció Pública establirà els mecanismes per a la seva designació i els tutors rebran una formació específica.
L'exercici de la tutoria comportarà la percepció d'una indemnització per tutoritzar l'activitat formativa, d'acord amb un barem establert en funció del nombre d'hores de pràctiques tutelades i del nombre de tutories assumides. Fins ara, més de 600 persones treballadores de l'Administració de la Generalitat de Catalunya ja s'han inscrit per poder fer de tutors, en una convocatòria que encara és oberta.
Pel que fa a la compensació econòmica de l'alumnat, els estudiants universitaris percebran un ajut a l'estudi per import de 10 euros per hora de pràctiques dutes a terme. En el cas de la formació professional dual, l'estudiant també percebrà un ajut a l'estudi que s'ha fixat, per als cicles formatius de grau mitjà, en 7 euros per hora.
El Govern, a més, durà a terme una campanya de difusió per promoure les pràctiques professionals entre els alumnes de les universitats i els cicles formatius.
Documentos descargables
Histórico de cambios
PresidènciaAlbert Dalmau Miranda
PresidènciaDelegació a GironaAlbert Dalmau Miranda