Salut referma el seu compromís amb la salut mental basada en drets amb el programa QualityRights© de l'OMS
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Michelle Funk, màxima responsable de Salut Mental de l'OMS, visita Catalunya per impulsar el canvi de model assistencialUn conveni pioner amb l'OMS reforça l'aposta del Departament de Salut per un abordatge respectuós amb els drets de les persones

La directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza, va donar la benvinguda a la jornada destacant "el compromís del Departament de Salut amb un model d'atenció centrat en la persona, on les persones amb problemes de salut mental tinguin un paper actiu en les decisions del seu procés de salut i en el sistema sanitari".
Tot seguit, Víctor Pérez, president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions i director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar, va remarcar la importància del grup de treball i la necessitat de continuar avançant, donant pas a les següents intervencions.
La doctora Michelle Funk, directora dels drets humans de l'OMS i impulsora de la iniciativa QualityRights©, va exposar les línies estratègiques de l'OMS i els principis que guien aquest programa, orientat a millorar els estàndards de drets humans en els serveis de salut mental i a garantir el compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD).
Funk va destacar que "als països on s'ha fet formació de Quality Rights, al principi hi havia molta resistència, però després ho agraeixen, ja que es percep un impacte positiu tant per les primeres persones, com en els mateixos professionals". Així mateix, es va mostrar oberta a escoltar les preguntes dels participants i a respondre-les des del seu punt de vista, amb la voluntat de fer el camí més planer a Catalunya gràcies al recorregut de l'OMS.
Des del territori
A continuació, Meritxell Centeno, coordinadora del grup de treball d'atenció basada en drets del Consell Assessor i directora assistencial de la Fundació Hospitalària de Sant Boi, va exposar les línies de treball impulsades des del territori, i va posar èmfasi en la necessitat de seguir avançant, destacant el paper clau del grup de treball creat el 2022, format per persones amb experiència viscuda en salut mental, professionals experts i representants d'associacions.
Aquesta composició destaca la importància d'incorporar tant el moviment associatiu com la vivència de les primeres persones. Així mateix, va voler remarcar la importància de la feina feta en el grup de treball d'atenció basada en drets impulsant accions clau per transformar el model de salut mental a Catalunya.
Entre les accions destacades, s'està desplegant la formació en Quality Rights© de l'OMS, amb l'objectiu de crear una xarxa de formadors arreu del territori. També s'està impulsant la implantació de la Planificació de Decisions Anticipades (PDA). Una altra fita significativa és la incorporació de la figura de l'agent de suport entre iguals (peer to peer) als equips assistencials, acompanyada d'un procés per homologar-ne la formació i el reconeixement professional.
També va remarcar el Pla de reconversió de la llarga estada, amb l'objectiu de tancar progressivament els llits d'aquest tipus i impulsar unitats funcionals que integrin els peers. Així mateix, s'ha iniciat un registre sobre l'ús de contencions mecàniques amb l'objectiu de reduir-ne progressivament l'aplicació i avançar cap a la "contenció zero".
Finalment, es va destacar que el grup treballa permanentment per la transformació de l'atenció cap a un model centrat amb els drets de les persones i la recuperació del seu projecte de vida.
Participació
Hernán María Sampietro, vocal de drets d'ActivaMent Catalunya Associació, va aportar una visió crítica i vivencial subratllant la necessitat que les primeres persones participin de manera activa en el desenvolupament d'estratègies en salut mental i addiccions. També va remarcar la manca de representació de primeres persones en molts espais de decisió. Va destacar com aquesta participació s'articula a diferents nivells institucionals des del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, el Pacte Nacional de Salut Mental, i consells locals i d'entitats fins a taules locals de salut mental.
Aquest enfoc, que situa les primeres persones com a agents actius del canvi, connecta plenament amb la voluntat del Departament de Salut de desplegar el model QualityRights© de manera homogènia a tot el territori català. Així mateix, es va posar especial èmfasi en la necessitat de reforçar la formació i la sensibilització dels professionals de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Catalunya, amb l'objectiu de garantir una atenció alineada amb els estàndards internacionals dels drets humans.
Finalment, es va obrir un torn de paraula en què els assistents van participar activament, afavorint l'intercanvi d'idees i la reflexió col·lectiva sobre com avançar cap a un model d'atenció en salut mental més inclusiu i centrat en les persones.