Catalunya i més de 130 regions de la UE reclamen a la Comissió Europea un paper decisiu en la futura política de cohesió
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
El conseller Duch ha participat en una reunió institucional de la xarxa EUregions4cohesion amb el vicepresident executiu de Cohesió i Reformes de la Comissió Europea, Raffaele FittoDuch: "La centralització no és una opció"

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha participat aquest dimecres en una reunió institucional de la coalició EUregions4cohesion, una aliança formada per 144 regions europees que reivindiquen un major protagonisme en la definició i execució de la política de cohesió de la Unió Europea.
En aquesta trobada, Duch, acompanyat de presidents i ministres regionals representants de la majoria d'aquestes regions, han traslladat al vicepresident executiu de Cohesió i Reformes de la Comissió Europea, Raffaele Fitto, la necessitat que les regions tinguin un paper decisiu en el disseny, planificació i seguiment dels futurs fons de cohesió.
Aquest mes de juliol, està previst que la Comissió Europea presenti el seu nou projecte de Marc Financer Pluriennal per al període 2028-2034. Davant la possibilitat que aquest contempli la centralització de determinats mecanismes comunitaris, l'executiu català i les regions han demanat una política de cohesió veritablement descentralitzada, basada en els principis de subsidiarietat, governança multinivell, gestió compartida i un enfocament territorial centrat en les persones i els territoris.
En aquest sentit, entre les peticions concretes hi ha: la negociació directa amb la Comissió Europea per al disseny dels programes, establir una regulació específica per a la política de cohesió, un finançament robust, establir mecanismes més àgils i flexibles per adaptar els programes a nous reptes, i incorporar la dimensió territorial en totes les polítiques europees, entre altres qüestions.
Una qüestió "d'experiència, de proximitat, de subsidiarietat i de respecte"
A la sortida de la reunió, el conseller Duch ha defensat, en una atenció als mitjans de comunicació, que "s'ha de preservar, i encara més, s'ha d'enfortir el paper de les regions europees en la política de cohesió". I ha afegit que han de continuar tenint un paper rellevant "no només en la implementació, sinó també en la definició, en la negociació de les prioritats d'aquestes polítiques de cohesió i en els mecanismes que després es faran servir per posar-les en marxa".
En paral·lel, Duch ha reivindicat que això és fonamental "per una qüestió d'experiència, per una qüestió de proximitat, per una qüestió de subsidiarietat, però també per una qüestió de respecte, de la manera en la qual es distribueixen les competències en estats federals o en estats compostos com pugui ser, també el cas d'Espanya".
Duch ha recordat que la "centralització no és una opció" i ha celebrat que aquest missatge hagi estat rebut avui "amb claredat" per part del vicepresident Fitto.
La trobada, encapçalada pel president de la regió de Wielkopolska (Polònia), Marek Wozniak, ha servit per reforçar i donar continuïtat a les demandes que la xarxa EUregions4cohesion va traslladar per carta el mes passat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb l'objectiu de garantir una política de cohesió més descentralitzada i efectiva.
Un posicionament que també entronca amb l'aprovat fa unes setmanes pel Govern de Catalunya en relació amb el Marc Financer Pluriennal, en què també reclamava un rol protagonista per als governs regionals en els futurs pressupostos europeus.
EURegions4Cohesion
EURegions4Cohesion és una iniciativa llançada el 2024 per la regió francesa de Nova Aquitània i la regió italiana d'Emília-Romanya. Actualment, la componen 144 regions de països com Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania, Eslovàquia, Eslovènia i Suècia.
La coalició ha mantingut trobades amb representants de la Comissió Europea i el Parlament Europeu per defensar una política de cohesió amb una dimensió territorial forta.
L'aliança actua també com a espai de coordinació política i tècnica entre regions amb interessos compartits en el desenvolupament regional sostenible i equitatiu.