El Govern amplia la plantilla del Departament d'Interior i Seguretat Pública
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Es crearan 260 places de personal funcionari i laboral d'administració i serveis

El Govern ha aprovat avui l'ampliació de la plantilla pressupostària del Departament d'Interior i Seguretat Pública a conseqüència de la necessitat de dotar-lo de més efectius de personal funcionari i laboral d'administració i serveis.
En concret, aquesta ampliació es concretarà en 204 places de personal funcionari i laboral d'administració i serveis al Departament, i en 56 places de personal funcionari i laboral d'administració i serveis de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
Aquest dimensionament és necessari a causa de l'ampliació de la capacitat operativa dels diferents cossos de seguretat i emergències i assolir 25.000 mossos el 2030, 3.300 bombers el 2028 i 900 agents rurals el 2030; l'elaboració i posada en pràctica d'una estratègia per al desenvolupament de la protecció civil local a Catalunya 2025-2027, i la revisió dels protocols d'actuació per afrontar situacions de catàstrofe o calamitats públiques, així com reforçar les funcions de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.
Concretament, és necessari dimensionar la Secretaria General, la Direcció de Serveis, la Direcció General de Protecció Civil, la Direcció General d'Administració de Seguretat, el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
Secretaria General
En el cas de la Secretaria General, l'increment d'efectius es fa indispensable per les funcions que exerceixen l'Assessoria Jurídica, el Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals i el Gabinet Tècnic. En l'àmbit de l'assessorament, suposa un augment en l'elaboració de disposicions normatives i de la xifra de peticions, reclamacions o recursos que s'interposin i que s'hauran de resoldre.
Pel que fa a les polítiques transversals, es necessiten més efectius per dur a terme estudis estratègics sobre seguretat i emergències, per elaborar l'informe de seguretat i el pla general de seguretat de Catalunya, per les enquestes anuals o per aplicar l'estratègia de feminització en els cossos operatius.
Pel que fa al Gabinet Tècnic, l'increment d'efectius i l'assumpció per part del Cos de Mossos d'Esquadra de competències en matèria d'immigració obriran la porta a participar en projectes europeus i d'acció exterior i en plans i programes de cooperació nacional i internacional, i suposa un increment de noves tasques en l'àmbit de l'avaluació de les polítiques públiques en matèria de seguretat, emergències i protecció del medi natural.
Direcció de Serveis
Pel que fa a la Direcció de Serveis, cal gestionar nous contractes per dotar els tres cossos operatius dels elements necessaris per desenvolupar correctament les seves funcions i planificar la incorporació de les noves promocions garantint l'existència dels llocs en la Relació de llocs de treball, i la disponibilitat pressupostària per abonar les retribucions. A més, cal garantir que la incorporació s'efectuï en condicions de seguretat i amb l'adopció de les mesures de prevenció de riscos laborals adequades.
A més a més, tant en el cas de la Secretaria General com de la Direcció de Serveis, cal destacar l'ampliació de funcions en l'elaboració i posada en pràctica d'una estratègia per al desenvolupament de la protecció civil local 2025-2027 i la revisió dels protocols d'actuació i de la normativa vigent en situacions de catàstrofes o calamitats públiques. L'Assessoria Jurídica ha d'elaborar la normativa que reguli la situació dels càmpings en zones inundables amb la finalitat de garantir la seguretat de les persones que en són usuàries.
Direcció General de Protecció Civil
Pel que fa a la Direcció General de Protecció Civil, l'absència d'estructures de protecció civil local no permet, en alguns casos, elaborar els plans de protecció civil municipals i, en altres casos, aplicar les mesures que estableixen els plans. Cal que existeixi una estructura tècnica i operativa de protecció civil en el territori que permeti als ajuntaments confeccionar i aplicar els plans, i també que permeti establir mecanismes de cooperació i interrelació entre les diferents administracions.
A més a més, l'Acord del Govern de 13 de maig de 2025, que impulsa noves mesures per reforçar la preparació i la gestió de les emergències greus a Catalunya, justifica la necessitat d'aquest dimensionament. En el cas de Protecció Civil, el dimensionament es farà en tres fases, una primera aquest any 2025 i dues més els anys 2026 i 2027.
Direcció General d'Administració de Seguretat
La Direcció General d'Administració de Seguretat ha de posar en marxa un nou servei de promoció i finançament mitjançant subvencions per instal·lar càmeres de videovigilància en els municipis on s'autoritzin, per raons de seguretat degudament justificades, i que no poden assumir els ens locals ateses les seves dificultats econòmiques i perquè un total de 217 municipis no tenen cos de policia local.
D'altra banda, amb l'objectiu de fer front als discursos d'odi, LGBTI-fòbia i xenofòbia, la DGAS ha de combatre la discriminació, la violència esportiva, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport, i, en l'àmbit de la seguretat privada, implantar i difondre el Protocol per a la prevenció, la detecció i la gestió de situacions d'odi i discriminació.
Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112
Pel que fa al CAT 112, la tendència per als pròxims anys fa preveure que el nombre de trucades continuarà a l'alça i, a més, majoritàriament operatives, és a dir, trucades d'emergència real que generen una activació dels cossos d'emergència.
Cal, doncs, millorar la supervisió del funcionament de les dues sales d'atenció de trucades, modernitzar-ne el funcionament i emprendre projectes d'integració de dades amb altres cossos operatius com són les policies locals i altres entitats, definir nous models de seguiment del servei, definir models predictius i impulsar la comunicació de les dades del servei a la ciutadania, entre altres aspectes.
Institut de Seguretat Pública de Catalunya
Finalment, l'ISPC també veu afectada la seva activitat per l'ampliació extraordinàriament significativa de l'univers d'efectius i personal que s'han de formar.
L'increment del nombre d'operatius dels cossos de seguretat de la Generalitat no només comporta un increment quantitatiu de la demanda de formació, sinó també un increment qualitatiu de la complexitat en la gestió, la qual té unes particularitats molt específiques que la diferencien de la formació que ha de rebre qualsevol altre empleat públic.
A més, el creixement de la demanda de formació també requereix una actuació decisiva en l'àmbit de les infraestructures dedicades a l'activitat formativa.