Duch defensa una cooperació més descentralitzada a la conferència de l'ONU a Sevilla: "Els governs regionals hem de fer un pas endavant"
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
El conseller ha reiterat el compromís del Govern amb la cooperació internacional en un escenari global marcat pel replegament d'alguns països en aquestes polítiquesLa 4a Conferència de Nacions Unides sobre Finançament per al Desenvolupament se celebra per primer cop a Europa i compta amb la participació de 170 caps d'estat i de govern i representants de 150 països

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha participat aquest dilluns a Sevilla en la 4a Conferència Internacional de Nacions Unides sobre Finançament per al Desenvolupament (FfD4), des d'on ha refermat el compromís del Govern de la Generalitat amb les polítiques de cooperació davant les actuals amenaces internacionals sobre aquest àmbit.
A l'acte "Integrated National Financing Frameworks Facility: Launch of a Sevilla Impact Initiative", organitzat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), Duch ha defensat una cooperació més descentralitzada, amb més poder de decisió per als governs locals i regionals, així com una millor coordinació entre estats i territoris.
"La cooperació descentralitzada no és opcional, és essencial per assolir els ODS. Els governs locals i regionals han d'estar al centre de la transformació del sistema financer global per al desenvolupament", ha afirmat el conseller, que ha elogiat també la capacitat d'aquests actors per "abordar la desigualtat —especialment les disparitats de gènere— i per promoure una governança inclusiva i la justícia ambiental".
En aquest sentit, Duch ha reivindicat un enfocament "veritablement multinivell i inclusiu" que capaciti els governs subestatals per liderar i donar forma a l'agenda global de finançament per al desenvolupament. A més, ha posat en relleu la necessitat de reformar l'arquitectura financera internacional i repensar el paper del sector bancari per mobilitzar més recursos públics i privats. "Necessitem impulsar la cooperació publicoprivada en els pròxims anys si realment volem aconseguir els nostres resultats", ha remarcat el conseller.
Durant la seva intervenció, Duch també ha alertat de "decisions que estan debilitant el multilateralisme" i ha subratllat que la solidaritat ha de situar-se "al centre de les agendes polítiques locals, nacionals, a Europa i globalment". Segons el conseller, "la solidaritat no és només un principi, sinó que és la base de l'Europa moderna i de l'ordre global".
Malgrat l'escenari internacional advers, Duch ha apel·lat a la importància de col·laborar entre actors "guiats per principis com la igualtat i la solidaritat".
L'INFF Facility: una arquitectura financera més justa i sostenible
En el marc de la cimera, el conseller Duch també s'ha reunit amb Marcos Athias Neto, subsecretari general de l'ONU i director de l'Oficina de Polítiques i Suport a Programes del PNUD.
Al llarg de la setmana, més de 70 caps d'Estat i de govern, així com representants de 150 països, participaran en aquesta cita internacional amb l'objectiu de debatre sobre la necessitat de reformar l'arquitectura financera internacional i avançar cap a una cooperació més justa i sostenible.
En aquest context, els Marcs Nacionals Integrats de Finançament (INFF, per les seves sigles en anglès) es presenten com una eina clau per ajudar els governs a mobilitzar, alinear i gestionar els seus recursos financers de manera coherent amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
La iniciativa és fruit de la col·laboració entre el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), el Departament d'Afers Econòmics i Socials de l'ONU (UN DESA), l'OCDE, UNICEF, la Unió Europea i els governs d'Espanya, Itàlia i Suècia.
Actualment, més de 80 països ja han començat a aplicar aquest enfocament per transformar les seves estratègies de finançament nacional.
La trobada coincideix amb el 10è aniversari de l'Agenda d'Acció d'Addis Abeba, un moment per fer balanç del seu desplegament i reflexionar sobre els reptes que queden per davant.