L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya ofereix informació detallada sobre les autòpsies judicials
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'objectiu és afavorir la comunicació amb les famílies en un moment de màxima vulnerabilitat
L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) ha editat un díptic per millorar la informació que reben les famílies en cas d'autòpsia judicial. La idea és que, en moments de màxima vulnerabilitat emocional, les famílies puguin disposar de tota la informació necessària i oferir-los un millor acompanyament.
Davant la mort d'una persona, en alguns casos cal fer una autòpsia judicial, per exemple si s'hi entreveuen indicis de criminalitat, si la mort ha estat violenta o en cas que el certificat mèdic de defunció no s'hagi signat. En tots aquests casos, és el jutge o el tribunal d'instància qui ordena l'autòpsia que sempre fa un equip de metges forenses de l'IMLCFC en alguna de les seves seus territorials: Barcelona, Tarragona, Terres de l'Ebre, Lleida o Girona.
A partir d'aquí, l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya fa l'autòpsia, que habitualment es duu a terme en les 24 hores següents a la defunció. Un cop feta, i quan el jutjat o el tribunal d'instància ha rebut l'informe preliminar, l'autoritat judicial autoritza l'inici dels tràmits perquè les famílies puguin disposar del cos del difunt i programar-ne els actes de comiat que considerin.
El material editat també remarca aquelles qüestions fonamentals que s'han de tenir en compte en casos d'autòpsia judicial, com ara conèixer el jutjat que porta el cas i el número d'expedient, com es poden recuperar els objectes personals o com es pot rebre informació sobre l'autòpsia.
El director de l'IMLCFC, Eneko Barberia, ho deixa clar: "Pretenem que les famílies disposin d'una informació que els pugui ser útil en moments tan delicats com pot ser una defunció d'un familiar al qual se li ha de practicar una autòpsia judicial", i remarca que aquest díptic segueix "l'aposta de l'IMLCFC per posar les persones al centre, tenir en compte les seves necessitats i humanitzar, encara més, els serveis que prestem".
En aquest sentit, l'opuscle editat també destaca els protocols que segueixen les autòpsies que són absolutament respectuosos en tots els sentits -intimitat, confidencialitat i empatia amb les persones afectades pel traspàs d'un ésser estimat- i segueixen uns estàndards científics.
Per acabar, i pensant en el dol que han de viure els familiars, també es posen a disposició enllaços de l'àmbit sanitari que poden ajudar a transitar-lo, especialment en situacions tràgiques com poden ser, per exemple, les morts per suïcidi.

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern