El patrimoni romànic de Sant Climent de Taüll i una instal·lació interactiva que explora com el so dona forma a la matèria, al Sònar+D

Resumen autogenerado por OpenAI

Audios generados (reproducción automática)

Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.

Imagen del artículo El patrimoni romànic de Sant Climent de Taüll i una instal·lació interactiva que explora com el so dona forma a la matèria, al Sònar+D

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern


Lux Mundi, el projecte de reinterpretació digital de les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll, impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital, i la instal·lació Neomatèria. Resonant Growth que explora la relació entre el so i la transformació creativa de la matèria, impulsat pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya (CCAM) del Departament d'Empresa i Treball i MATERFAD, Centre de materials de Barcelona, es podran veure del 12 al 14 de juny al Palau de Congressos de Fira Montjuïc, en el marc del Sónar+D, el prestigiós festival de creativitat i innovació tecnològica del Festival Sónar.


Creativitat digital contemporània

Després del seu debut a l'absis original de Sant Climent de Taüll el setembre passat, en el marc de la commemoració del novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll —que formen part del conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí reconegut com a Patrimoni Mundial per la UNESCO—, Lux Mundi aterra ara a Barcelona com una instal·lació immersiva pensada específicament per a aquest entorn contemporani. La proposta connecta patrimoni i innovació, i esdevé un espai de trobada entre la memòria visual mil·lenària i les tecnologies creatives emergents.

El projecte, comissariat per Antònia Folguera, reuneix quatre estudis digitals catalans amb projecció internacional: Alba G. Corral, Hamill Industries, Desilence i MASSO, que ofereixen una nova lectura de l'art mural romànic mitjançant tècniques com el videomapatge, la visualització generativa, l'art immersiu i la projecció fulldome. Les imatges s'acompanyen de la música de Tarta Relena, que fusiona veus ancestrals amb sensibilitat contemporània i que proporciona una experiència sensorial única.

La participació al Sónar+D permet situar Lux Mundi en un context global de creativitat i innovació. És una manera de demostrar que el patrimoni no és només memòria, sinó també inspiració per a les formes artístiques del futur.

Per la comissària Folguera, "aquesta adaptació del projecte mostra com una obra de fa nou segles pot continuar generant preguntes i emocions, especialment quan es posa en diàleg amb les eines de creació més avançades del nostre temps".

Al Sónar+D, Lux Mundi es presenta en un nou format envoltant i multidisciplinari que aprofita l'escenografia tecnològica del festival per oferir una experiència que transcendeix els límits de l'art digital i el patrimoni. La instal·lació vol apropar aquesta mirada contemporània al públic general i als professionals de les indústries creatives internacionals que assisteixen al festival.

La presència de Lux Mundi a Sónar+D 2025 és fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital, i l'equip de Sónar+D, que aposta des de fa anys per l'art digital com a motor de transformació cultural i per posar en valor i dinamitzar les comunitats culturals catalanes que treballen en la intersecció entre art i tecnologia.

Aquest projecte exemplifica una de les línies estratègiques del Departament: fomentar la creació contemporània a partir del patrimoni cultural, tot explorant formats innovadors i nous públics.


Projecte Neomatèria 2025. Resonant Growth

Artesans catalans presenten al Sonar +D una instal·lació interactiva que explora la relació entre el so de la natura i la transformació creativa de la matèria. A partir de sensors col·locats a diferents espais naturals i un postprocés a codi, motlles, formes i colors, la instal·lació Neomatèria. Resonant Growth posarà de manifest com les freqüències obtingudes poden influir en la formació i evolució de diferents matèries, modificant-ne les seves característiques estructurals, morfològiques i formals, i buscant mostrar, des d'una aproximació artística, com es poden trobar noves metodologies de cocreació amb l'entorn.

Imagen del artículo El patrimoni romànic de Sant Climent de Taüll i una instal·lació interactiva que explora com el so dona forma a la matèria, al Sònar+D

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern


El públic podrà veure les peces creades al llarg del projecte, acompanyades per vídeos que documenten el procés de cada artesà i artesana. A més a més, es presentarà una instal·lació interactiva on un plotter, intervingut amb la col·laboració d'Espai Facto, dibuixarà en temps real a partir de les dades enviades pels sensors ubicats en un bosc. Igual que aquestes senyals han influit en la creació de les obres artesanals, tots aquells que visitin la instal·lació també podran intervenir en el procés: les seves veus s'afegiran com a un estímul, alterant en viu els traços del plotter i fent visible una nova forma de cocreació creació a través de la tecnologia.

La iniciativa s'emmarca en el projecte Neomatèria, que impulsa el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitati MATERFAD, Centre de materials de Barcelona, que té per objectiu investigar l'aplicació de nous materials a l'artesania i presentar als professionals del sector els nous camins oberts per la ciència i la tecnologia.

El dissenyador i director d'art Marce de Medeiros i el director científic de MATERFAD, Robert D. Thompson Casas, comissarien aquesta instal·lació, en què s'ha convidat artesans i artesanes de diverses disciplines a crear obres amb matèries modificades per les freqüències provinents del so del subsol de diferents espais naturals. "El paper que juguen les artesanes i artesans en aquest projecte és canalitzar, a través del seu ofici i sensibilitat, la vibració d'aquest entorn en formes tangibles", explica Marce de Medeiros.

Els artesans i artesanes que col·laboren en la instal·lació provenen dels àmbits del vidre, la ceràmica, el tèxtil, la fusta i l'artesania digital.


Artisans Loving Robots

Són pioners en la intersecció entre la tradició i la tecnologia, explorant i ampliant contínuament els límits del que és possible quan l'art es troba amb la màquina. Artisans Loving Robot és més que una simple marca, és un moviment cap a un futur on cada producte explica una història i cada creació uneix el passat i el futur.


Ferran Collado

Mestre artesà hereu d'una família de gran tradició vidriera que es remunta a l'any 1920, va créixer envoltat d'aquest material. Ha adquirit gran part del coneixement de les tècniques que utilitza de la mà del seu pare i del seu avi al taller familiar. Barreja diferents tècniques que van des del vidre bufat, la talla artística i el platejat artesanal de miralls fins a la restauració de peces úniques en vidre.


Francesca Piñol

Mestra artesana especialista en teixits digitals i tints naturals. És professora d'Art Tèxtil a l'Escola Massana des de 1999. Combina la docència amb la pràctica artística al seu Laboratori tèxtil a Barcelona, on organitza workshops i classes de teixits. Ha estat guardonada amb el Diploma de Mestra artesana "teixidora", pel Centre d'Artesania de la Generalitat de Catalunya, l'any 2000 i és membre de l'A-FAD des de 1991.


MultiFabBcn

Un projecte d'artesania digital amb seu a Barcelona, ​​ubicat dins de TMDC. El taller explora la intersecció entre la tradició i la innovació tecnològica, combinant eines clàssiques de fusteria amb maquinària avançada, com un braç robòtic capaç de fresar peces de fins a dos metres d'alçada. Aquesta fusió els permet crear obres que uneixen l'ofici artesanal amb les possibilitats de la fabricació digital, oferint solucions úniques per a l'art, el disseny i l'arquitectura contemporània.

A banda d'aquests artesans, el comissari de la instal·lació, Marce de Medeiros, dissenyador industrial i director d'art, aportarà una peça de ceràmica realitzada també amb impressió 3D, explorant un enfoc de fabricació tradicional i digital alhora.

Per últim, el Departament de Drets Socials i Inclusió, a través de l'Agència Catalana de Joventut, ofereix descomptes als usuaris del Carnet Jove, com també fa a altres festivals que tenen lloc a Catalunya.






Documentos descargables
0
Histórico de cambios
1
Artículo publicado
Detectado: 11/06/2025
1046276 {"title":"El patrimoni romànic de Sant Climent de Taüll i una instal·lació interactiva que explora com el so dona forma a la matèria, al Sònar+D","published_date":"2025-06-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets_v2\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya.png","id":"1046276"} catalunya Cultura;Sònia Hernández Almodóvar https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado true https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/SubsidyController.php https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php https://govclipping.com/search https://govclipping.com/search?keywords= Error "" region subsidy initiative Error Ha habido un error: {error}. Inténtalo de nuevo más tarde. Éxito La operación se ha realizado correctamente. Elemento guardado en la lista El elemento ha sido modificado Elemento eliminado de la lista Guardar para leer más tarde Aceptar Cancelar No se han encontrado artículos adicionales. https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde. Error No se ha podido enviar la alerta de prueba a tu correo electrónico {email}. Inténtalo de nuevo más tarde. Alerta de prueba enviada Se ha enviado una alerta de prueba únicamente a tu email {email}. Revisa tu carpeta de Spam y añade @govclipping.com a tu lista de contactos. Enviar email de prueba Se enviará un email de prueba únicamente al correo electrónico de esta cuenta. Si no lo recibes, revisa tu carpeta de Spam. Enviar a todos los destinatarios Se enviará el correo electrónico a todos los destinatarios. Si no lo reciben, revisen su carpeta de Spam. Error No se ha podido enviar el correo electrónico a todos o algunos de los destinatarios. Inténtalo de nuevo más tarde. Correo electrónico enviado Se ha enviado el correo electrónico a todos los destinatarios. Revisen su carpeta de Spam y añadan @govclipping.com a su lista de contactos. Este contenido está disponible para usuarios premium Mejora tu cuenta para desbloquear y acceder todo el contenido premium sin restricciones. Consulta todas las ventajas de ser Premium en Planes de suscripción. Mejora tu cuenta https://govclipping.com/pricing Enlace copiado en portapapeles. Tu cuenta no está asociada a un Organización. Únete a uno o actualiza tu suscripción para crear tu propia Organización. https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2025-06-11/1046276-patrimoni-romanic-sant-climent-taull-instal-lacio-interactiva-explora-dona-forma-materia-sonar-d https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.