El Govern s'associa amb sis regions europees per reforçar les seves polítiques públiques davant dels canvis globals
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
La Generalitat participarà en el projecte "Strategic Foresight Partnership to Strengthen Regional Capacity for Territorial Policy Enhancement" (SFP), finançat amb fons europeusCada regió participant haurà de millorar un instrument de política pública, que en el cas de Catalunya serà el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament

El Govern ha aprovat subscriure un acord d'associació amb sis regions europees, finançat amb fons Interreg Europe, per implementar un projecte de millora de les polítiques públiques regionals a través de la prospectiva estratègica.
El projecte, anomenat Strategic Foresight Partnership to Strengthen Regional Capacity for Territorial Policy Enhancement (SFP), està liderat per la regió d'Alts de França i vol donar resposta a un món cada vegada més volàtil i marcat per crisis globals, en el qual els decisors polítics regionals necessiten implementar unes polítiques més flexibles i resilients.
La iniciativa connecta Catalunya amb les regions d'Alts de França (França), Hèlsinki (Finlàndia), Moràvia del Sud (Txèquia), Podkarpackie (Polònia), Ivano-Frankivsk (Ucraïna) i el Friül-Venècia Júlia (Itàlia) perquè comparteixin coneixements i bones pràctiques per millorar les seves capacitats de prospectiva estratègica, és a dir, d'anticipació i preparació davant dels reptes futurs.
A més, cada regió haurà d'aplicar mètodes de prospectiva a un instrument de política pública en concret. En el cas de Catalunya, serà el nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament per al període 2027-2030. El Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC) i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, que formen part del Departament d'Unió Europea i Acció Exterior, han valorat que la política de cooperació al desenvolupament opera en un context molt més inestable i difícil de predir que fa uns anys, de manera que pot beneficiar-se significativament d'aquest projecte.
L'SFP es començarà a executar a partir d'aquest mes de juny i finalitzarà el 31 de juliol de 2029.
Finançament europeu
Amb una durada de quatre anys, l'SFP està finançat pel programa Interreg Europe i compta amb un pressupost global d'1.549.998 euros, dels quals 228.908 s'executaran a Catalunya. D'aquests darrers, la Comissió Europea en finançarà 183.126,40 i la Generalitat de Catalunya n'aportarà 45.781,60 com a cofinançament del projecte.
Trobada inaugural a Amiens
Els dies 13 i 14 de maig de 2025, la ciutat d'Amiens (França) va acollir la reunió inaugural del projecte SFP. El Consell Regional dels Alts de França va aplegar tots els socis del projecte i membres del consell assessor —format per experts del Comitè de les Regions, la Comissió Europea, l'OCDE i la regió de Flandes (Bèlgica)— per establir les bases de la futura transferència de bones pràctiques en el marc del projecte.
Aquests intercanvis de bones pràctiques es faran en trobades semestrals, en les quals els governs regionals també participaran en tallers de capacitació en prospectiva i treballaran en els instruments de política pública seleccionats. A Catalunya li pertoca acollir la quarta d'aquestes reunions, prevista per a la segona meitat de l'any 2026.