Només el 27% dels municipis catalans tenen una alcaldessa
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'Observatori de la Igualtat de Gènere presenta el portal 'Dones i Poder Local' per analitzar la presència de les dones en la políticaSònia Guerra: "Les dones som la meitat de la població i hem d'ocupar, com a mínim, la mateixa proporció de llocs de decisió, hem de ser presents allà on es prenen les decisions o mai aconseguirem una igualtat efectiva"El 54% dels municipis catalans han estat governats alguna vegada per una dona entre el 1979 i l'actualitat

L'Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), òrgan assessor adscrit a l'Institut Català de les Dones (ICD), posa a disposició de la ciutadania el portal Dones i Poder Local; una eina de referència per analitzar la presència de les dones en la política local de Catalunya. Es tracta d'un recurs interactiu que examina la presència femenina des de 1979 fins a l'actualitat (novembre de 2024).
La representació femenina en el poder polític local ha estat poc estudiada i es disposen de poques dades amb perspectiva de gènere, especialment en formats de dades obertes. Un dels objectius del portal de és analitzar aquesta informació i posar-la a disposició d'entitats, administracions i ciutadania per generar coneixement. Per una banda, el portal ofereix una anàlisi detallada de la distribució del poder municipal, destacant la proporció d'alcaldesses i regidores per legislatures, la mida dels municipis i altres variables clau. També examina la segregació vertical i horitzontal, posant en evidència com les dones es concentren en àrees tradicionalment feminitzades i com la seva presència disminueix en els càrrecs de més responsabilitat. A més, compara la durada mitjana dels mandats entre homes i dones per valorar la seva permanència en la política local. D'altra banda, el portal inclou una anàlisi exhaustiva de les dades sobre pressupostos gestionats segons el sexe de qui els administra. Això permet no només observar la proporció del pressupost global gestionada per dones i homes, sinó també com es distribueix aquesta gestió segons la mida del municipi i les àrees de responsabilitat. Aquesta visió integral ajuda a detectar desigualtats estructurals en l'assignació de recursos econòmics, evidenciant l'impacte de la segregació horitzontal i vertical en l'administració pública. Els resultats presentats al portal s'enfoquen en dos nivells d'anàlisi: una fotografia concreta de les eleccions municipals de 2023 i una evolució històrica des de 1979.
Només el 27% dels municipis catalans tenen una alcaldessa
Només el 27% dels municipis catalans tenen una alcaldessa, fet que indica que el poder municipal continua sent predominantment masculí. Tot i això, respecte a 2019, la proporció de dones alcaldesses ha augmentat en 4 punts percentuals. Pel que fa a la mida dels municipis, la presència d'alcaldesses és més elevada en els que tenen entre 50.000 i 100.000 habitants (42%). Un canvi rellevant respecte a les anteriors eleccions és la reducció del nombre de municipis que mai han estat governats per una dona, que ha passat del 57% al 46%, és a dir, una disminució de gairebé 11 punts percentuals.
L'àmbit Metropolità és el territori on històricament hi ha hagut més dones alcaldesses, concretament el 17,40% del total d'alcaldies han estat assumides per dones.
Pel que fa a al nombre de regidores, s'observa una tendència positiva, però encara no s'ha arribat mai a la paritat, la proporció de regidores el 2023 és del 45'5%. A les Diputacions Provincials i als Consells Comarcals, la situació és similar: no s'ha assolit la paritat en els càrrecs polítics i els canvis respecte a les eleccions anteriors han estat poc significatius. Tot i això, el pes relatiu de les dones ha augmentat lleugerament. En el cas de les diputacions, les dones representen el 36% del total de diputats, amb un increment de gairebé dos punts. En canvi, als Consells Comarcals la proporció de dones conselleres ha disminuït un punt i mig, situant-se en el 41%.
Divisió de les àrees de gestió municipals segons el sexe
L'anàlisi de la distribució de responsabilitats dins els municipis mostra que no hi ha hagut canvis en la feminització i masculinització de les àrees de gestió. Les dones continuen predominant en àmbits com serveis i promoció social o educació, mentre que els homes dominen àrees com òrgans de govern, finances, infraestructures i esports.
Tot i això, si s'analitzen els municipis de més de 20.000 habitants, es detecten canvis en els càrrecs de responsabilitat respecte a les darreres eleccions. Concretament, la presència de dones ha disminuït en les àrees de Sanitat, Educació i Comerç, Turisme i PIMEs, mentre que l'únic àmbit que ha registrat un augment significatiu de dones al capdavant és el de Serveis Socials i Promoció Social.
Augmenta la proporció de dones que es mantenen durant dues legislatures
Pel que fa als pressupostos, el portal ofereix dades sobre el pressupost mitjà gestionat segons el sexe i la mida del municipi. En general, s'observa una distribució equitativa, tot i que en la majoria de categories municipals les dones gestionen pressupostos mitjans lleugerament superiors als dels homes. L'excepció es dona a la ciutat de Barcelona (més d'un milió d'habitants), on la situació s'inverteix. Destaca especialment el pressupost gestionat per dones en les àrees de protecció i promoció social.
En relació amb la permanència en els càrrecs, ha augmentat la proporció de dones que es mantenen durant dues legislatures (53%), superant per primera vegada la dels homes. Tot i això, en el cas de les trajectòries polítiques més llargues (quatre legislatures o més), els homes continuen tenint un pes relatiu més elevat. Aquestes dades reflecteixen un canvi progressiu en la permanència de les dones en política local, en paral·lel als avenços en la seva representació.