Barcelona se situa entre els cinc principals ecosistemes de startups a la Unió Europea per segon any consecutiu
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
- L'estudi de la consultora internacional StartupBlink també situa la capital catalana com el segon 'hub' del món en l'àmbit dels videojocs i el tercer de la indústria farmacèutica
- El conseller Miquel Sàmper destaca que aquests reconeixements "s'alineen amb els objectius del Govern de seguir fent créixer aquest ecosistema, amb l'objectiu d'arribar a les 3.000 startups el 2030"
- L'informe també reconeix el rol de l'agència per la competitivitat de l'empresa - ACCIÓ (Departament d'Empresa i Treball) en el posicionament de l'ecosistema de startups català que ja supera les 2.285 startups, un 9% més que l'any passat i la xifra més alta de la sèrie històrica
Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Barcelona se situa, per segon any consecutiu, com el cinquè ecosistema de startups de la Unió Europea aquest 2025, segons el rànquing fet públic aquest dimarts per StartupBlink, una de les consultores més rellevants a escala internacional en l'àmbit de les startups. La capital catalana es troba només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. L'estudi també situa la capital catalana com el segon hub del món en l'àmbit dels videojocs i el tercer de la indústria farmacèutica
En conèixer la valoració rebuda per l'ecosistema de startups català, el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha destacat que "aquest resultat demostra, un cop més, l'atractiu de Barcelona, i de Catalunya en el seu conjunt, com a hub de startups a escala internacional". Pel conseller Sàmper "aquests reconeixements s'alineen amb els objectius del Govern de seguir fent créixer aquest ecosistema, amb l'objectiu d'arribar a les 3.000 startups el 2030". Actualment, Catalunya compta amb 2.285 startups, la xifra més alta de la sèrie històrica i que representa un creixement del 9% en comparació amb l'any anterior.
"Les startups a casa nostra no paren de créixer i això ja és una realitat reconeguda arreu d'Europa i una garantia que les empreses emergents contribueixen al creixement de tot el teixit empresarial català en el seu conjunt", ha subratllat el conseller d'Empresa i Treball,
L'informe que elabora StartupBlink també destaca el rol d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball. En aquest sentit, el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ha posat en valor que l'estudi reculli la capacitat de l'agència "per captar finançament rècord en els darrers anys a Catalunya i posicionar-lo com un centre rellevant a Europa". Baró també ha recordat que "en un context cada cop més canviant, un teixit emprenedor de base tecnològica és una de les claus per seguir essent competitius, perquè les startups són font d'innovació i de creació de llocs de treball de qualitat, a més d'un imant per captar el millor talent internacional".
Per elaborar aquesta classificació, la consultora analitza més de 1.400 ciutats de 110 països i té en compte paràmetres com la quantitat de startups de cada ecosistema, la seva qualitat i el clima de negocis. Analitza també indicadors com el nombre d'espais de coworking i acceleradores, la quantitat de vendes de participacions de fundadors (exits) i unicorns (companyies valorades en més de 1.000 milions de dòlars), la tracció que generen les principals startups i un conjunt d'indicadors empresarials i econòmics a escala regional.
A escala global, la capital catalana se situa com el 33è ecosistema de startups del món, de manera que millora en cinc posicions el resultat obtingut fa un any, gràcies a un creixement del 40,4% en la puntuació que els atorga la consultora. Es tracta del primer ecosistema d'Espanya i un dels pocs casos en què la primera posició no recau en la capital d'estat.
Enguany, a més, l'informe també situa Barcelona com el segon ecosistema del món en videojocs i com el tercer en la indústria farmacèutica (el primer d'aquest sector a Europa). En paral·lel, també el destaca com el segon de la Unió Europea en l'àmbit de la salut (healthtech).
També destaquen el bon posicionament en altres sectors punters com el cleantech, la sostenibilitat, les smart cities i els viatges (en tots ells, la capital catalana ocupa la segona posició a escala mundial), així com en la indústria farmacèutica (on és la tercera). El document destaca la capacitat de creixement de Barcelona com a hub d'empreses emergents.
Un ecosistema en creixement
Segons dades d'ACCIÓ, Catalunya compta amb 2.285 startups, la xifra més alta de la sèrie històrica i que representa un creixement del 9% en comparació amb l'any anterior. El nombre d'empreses emergents s'ha més que duplicat (+110%) des del primer any de la sèrie, el 2016. Actualment, aquest ecosistema suma un volum de negoci agregat superior als 2.330 milions d'euros (+10,6%) i genera més de 22.840 llocs de treball (+10,5%).