El Govern aporta 10 milions d'euros al Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Aprovat el contracte programa entre la Generalitat i el CIMNE que es desenvoluparà en els pròxims anysEl centre promou la investigació i el desenvolupament de mètodes numèrics per aplicar-los a problemes científics i tecnològics d'enginyeria i respondre a reptes socials

El Govern ha aprovat la subscripció del contracte programa entre l'Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i el Departament de Recerca i Universitats, i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE), per al període 2025-2028. Per a desenvolupar les accions incloses en el contracte programa, el Govern aportarà 10,1 milions d'euros.
El CIMNE, consorci integrat per la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), és un centre internacional de recerca i desenvolupament de referència en l'àmbit dels mètodes numèrics i les seves aplicacions per resoldre problemes d'enginyeria. Posseeix un important capital de coneixement en molts àmbits d'interès per als esmentats departaments relacionats amb les enginyeries civil i ambiental, mecànica, aeronàutica i naval d'interès per al teixit productiu de Catalunya.
El contracte programa que s'aprova estableix un marc de relacions entre les dues entitats (Generalitat i CIMNE) amb la finalitat de dotar el Centre dels mitjans necessaris per seguir complint els seus objectius d'R+D+I, amb especial èmfasi en temes d'interès per als dos departaments, i pugui enfortir la seva posició internacional de lideratge en el desenvolupament de tecnologies de modelatge numèric aplicades a problemes d'enginyeria que responen a reptes socials.
Entre els objectius que es proposen en aquest contracte programa, cal remarcar:
- Desenvolupar un programa líder mundial de recerca científica en la pròxima generació de tecnologies de modelització computacional per resoldre els reptes actuals i futurs de la societat.
- Atraure i desenvolupar les carreres de personal investigador destacat amb talent al món.
- Reforçar les relacions amb la UPC i la Generalitat, i millorar el perfil nacional i internacional, així com els vincles institucionals
- Crear i comunicar eficaçment l'impacte social de la recerca del centre i facilitar la transferència de noves tecnologies a empreses noves o existents.
En la seva estratègia de recerca, els temes clau que treballarà en els pròxims anys i que responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i també es poden emmarcar en les polítiques del Govern són:
- Adaptació al canvi climàtic; inclosa l'avaluació de perills i riscos d'esdeveniments extrems; protecció costanera, inundacions i esllavissades; avaluació i adaptació de les infraestructures; gestió sostenible i resilient.
- Mobilitat, Ciutats i Territori: transport i infraestructura civil; ciutats i mobilitat urbana; sistemes de transport i logística; mobilitat aeroespacial i vertical; transport marítim; transport d'automòbil.
- Energia i medi ambient: energies renovables; materials per a l'energia; fusió nuclear, tractament de residus; tecnologies d'emmagatzematge i conversió d'energia; eficiència i distribució d'energia; producció d'aigua potable, emmagatzematge, tractament i distribució; contaminació atmosfèrica, hidràulica i terrestre.
- Processos industrials: fabricació avançada i innovadora; automatització i optimització de processos industrials; materials emergents - metamaterials; construcció intel·ligent.
- Salut: modelització de biosistemes i biomaterials; enfocaments específics del pacient per detectar i predir malalties; dispositius mèdics; sistemes biònics; mecanobiologia.