El Departament de Recerca i Universitats enforteix les xarxes d'R+D+I per convertir la recerca en solucions innovadores
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Amb un pressupost de 10 milions d'euros fins al 2027, la convocatòria vol reforçar les aliances orientades a la transferència de coneixement

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
El Departament de Recerca i Universitats ha obert la convocatòria d'ajuts per a xarxes d'R+D+I per dur a terme programes de valorització i transferència dels resultats de la recerca i enfortir la connexió entre recerca i societat. La convocatòria té una dotació total de 10 milions d'euros per executar els projectes durant els anys 2026, 2027 i 2028; i la quantia dels ajuts és d'entre 300.000 i 1.000.000 d'euros.
Aquestes xarxes d'R+D+I són aliances estratègiques entre grups de recerca, universitats, centres tecnològics i agents clau del sector productiu que tenen com a objectiu convertir el coneixement científic generat a Catalunya en solucions útils per a la ciutadania i l'economia. La convocatòria representa un impuls d'un instrument que ja ha demostrat la seva utilitat i que ara es potencia per adaptar-lo millor als reptes d'una economia basada en el coneixement.
Les xarxes actuaran com a estructures de referència sectorial —en àmbits com la salut, l'alimentació, l'energia, la digitalització o la sostenibilitat— i serviran per posar en comú capacitats tecnològiques i impulsar projectes compartits per abordar reptes complexos. Funcionaran com a espais d'innovació col·laborativa on universitats, empreses, clústers, inversors i agents socials treballaran conjuntament per accelerar l'impacte dels resultats de la recerca.
Poden ser entitats coordinadores dels programes i sol·licitar els ajuts les universitats catalanes, els centres de recerca i tecnològics, les fundacions hospitalàries i les institucions sense ànim de lucre que tinguin com a activitat principal la recerca, el desenvolupament i la innovació, i que tinguin seu operativa a Catalunya. Les activitats de la xarxa han d'anar dirigides als grups de recerca i cada xarxa ha d'estar integrada per un mínim de 5 grups. Es poden presentar sol·licituds per als ajuts fins al 17 de juny.
Els projectes que optin a la convocatòria seran avaluats per la qualitat científica dels grups de recerca participants, per la capacitat d'impacte de la xarxa i el grau de col·laboració amb agents rellevants del seu sector. Es tindrà en compte el potencial transformador de la xarxa, la implicació d'agents clau de la cadena de valor, la solidesa del pla de treball i la viabilitat tècnica i econòmica del projecte. També es valorarà especialment la projecció internacional, la contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible i la incorporació de la perspectiva de gènere.
Les xarxes desenvoluparan programes orientats a fer avançar els resultats de recerca cap a l'aplicació pràctica. Detectaran coneixements amb potencial de transferència i elaboraran catàlegs de tecnologies, avaluaran la seva viabilitat de mercat, els donaran suport en el disseny dels plans de comercialització i en la creació d'empreses derivades. També els facilitaran assessorament especialitzat, participació en esdeveniments i impulsaran activitats de divulgació i connexió amb la societat. Així mateix, s'espera que aquestes xarxes esdevinguin actors rellevants en l'ecosistema d'innovació a Catalunya i que siguin referents sectorials, tant en l'àmbit català com a nivell estatal i internacional.