Finalitza la primera edició del programa 'Totes les veus' que vol fomentar la diversitat de la literatura catalana
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
El projecte ha donat veu a catorze estudiants de centres educatius de Vic, Gurb, Manlleu, Tona i Torelló, que han compartit els seus relats i poemes en un recull editat per la Institució de les Lletres CatalanesConsellera Hernández: "Tanquem aquesta primera edició que ha estat, alhora, una prova pilot, però no ens aturem aquí: estem treballant perquè en els propers anys arribi a molts altres punts del país"

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha presidit aquest vespre passat l'acte de cloenda de la primera edició del programa Totes les veus', acompanyada del director de la Institució de les Lletres Catalanes, Eduard Escoffet, a l'Atlàntida de Vic. El projecte Totes les veus, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes, té com a objectiu principal promoure la diversitat en la literatura catalana, vetllar per la igualtat d'accés a la creació literària i assegurar la representació de veus diverses, vetllant perquè totes les experiències i narratives siguin escoltades i valorades.
El projecte pilot del programa s'ha desenvolupat a Vic, amb la col·laboració de diferents centres educatius d'Osona, en el qual han participat 14 joves de centres educatius de Vic, Gurb, Manlleu, Tona i Torelló, que cursen 4t d'ESO i 1r de Batxillerat.
Durant els mesos de febrer, març i abril, els 14 joves han assistit a un curs d'escriptura creativa en català on han après i practicat les tècniques específiques de l'ofici de narrar. Les classes s'han dut a terme de manera presencial a la Universitat de Vic i han estat impartides per Maria Rosa Nogué Almirall, professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.
La consellera Hernández ha anunciat que "tanquem aquesta primera edició que ha estat, alhora, una prova pilot, però no ens aturem aquí: estem treballant perquè en els propers anys Totes les veus arribi a molts altres punts del país".
Hernández ha afirmat que aquesta iniciativa suposa una fita molt especial per a la Institució de les Lletres Catalanes, per al Departament de Cultura i, sobretot, per a la literatura catalana del futur: "Totes les veus obre nous horitzons per al patrimoni literari del futur i acosta la creació literària al conjunt de la ciutadania".
La titular de Cultura ha posat en relleu el dret de poder participar activament en la construcció del nostre patrimoni cultural "des de tots els accents i totes les mirades", i ha recordat que el Departament de Cultura treballa per aconseguir aquesta legislatura una llei de drets culturals. En aquest sentit, la consellera ha dit que "Totes les veus representa una doble oportunitat: d'una banda, obre la porta a l'accés a la creació literària a un grup molt divers de joves i, de l'altra, ens ofereix la possibilitat de poder gaudir d'un talent que d'altra manera potser no coneixeríem". "La literatura catalana serà més rica, més potent i més representativa si sap escoltar i incorporar la diversitat de veus que configuren la nostra societat, si sap reconèixer i acompanyar el talent literari que hi ha als nostres centres educatius", ha reblat.
Per últim, Hernández Almodóvar ha fet un agraïment als professors i professores dels centres implicats, i s'ha dirigit als joves creadors i els ha encoratjat a seguir escrivint: "Desitjo que aquest sigui només el primer capítol del vostre camí com a escriptores i escriptors. Que continueu escrivint, explorant, trobant paraules per explicar qui sou i com veieu el món. La literatura catalana us necessita".
Foment de la diversitat en la creació literària catalana
Totes les veus s'inscriu en el marc del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, aprovat el 2023, i dona forma a una de les seves mesures "far": el foment de la diversitat en la creació literària catalana. El programa vol crear un espai de creació inclusiu que permeti a les noves generacions veure's representades i imaginar-se a elles mateixes com a creadores. Així, el programa contribueix a ampliar i enriquir la literatura catalana, garantint que el món cultural esdevingui un espai on tothom pugui aportar la seva veu i vivències úniques.
La Institució de les Lletres Catalanes ha publicat en un llibre titulat Constel·letrats, amb els relats i poemes que els alumnes han escrit al llarg del curs. A l'Atlàntida de Vic, els alumnes han recitat els seus escrits i també han participat en un pòdcast per parlar d'escriptura i lectura, posant èmfasi en el què han après durant el curs.
Els assistents a l'acte s'han pogut endur un exemplar d'aquesta publicació, que també es podrà trobar a les biblioteques escolars dels centres educatius participants, així com a les biblioteques públiques dels municipis on viuen els alumnes. La publicació inclou un pròleg de la professora del curs i un relat o un poema de cadascun dels alumnes.
El recital dels alumnes ha comptat amb l'acompanyament musical de l'associació vigatana La Clota, que ha musicat diversos fragments dels escrits i ha creat una peça audiovisual amb fragments de diversos relats i poemes dels joves.
L'acte ha culminat amb l'entrega dels diplomes per part de la consellera de Cultura.