El Govern aprova el Pla Responem, que mobilitzarà 1.500 milions d'euros per pal·liar els efectes de la política d'aranzels imposada pels Estats Units
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
La iniciativa té un doble objectiu: protegir el teixit empresarial i agrícola de Catalunya i reforçar-ne la internacionalitzacióPreveu actuacions directes sobre tota la cadena de valor i inclou ajuts, finançament, inversió pública i serveis d'assessorament empresarialJa es poden sol·licitar les línies de crèdit per a circulant i inversions que l'Institut Català de Finances ha activat per a les empreses El Govern ha presentat les mesures als principals agents econòmics, socials i polítics de Catalunya i ha demanat comparèixer davant el Parlament per explicar-les als representants parlamentar

El Govern ha donat llum verda al pla "Responem: Pla de defensa de la Catalunya de tothom", que mobilitzarà 1.500 milions d'euros per pal·liar els efectes que l'enduriment de la política aranzelària dels Estats Units pot tenir sobre l'ecosistema empresarial i agrícola de Catalunya. L'objectiu és doble: protegir l'empresa catalana i, de retruc, l'ocupació que genera, i rellançar-la al món fomentant-ne la internacionalització. El text també pretén promoure l'autonomia estratègica industrial i la captació d'inversions estrangeres.
El Pla preveu actuacions directes sobre tota la cadena de valor i inclou mesures repartides en cinc blocs: ajuts, finançament, inversió pública i serveis d'assessorament empresarial, a més de promoció i campanyes de comunicació.
- Ajuts i subvencions (300 M): Diferents línies de suport a fons perdut orientades especialment al sector agroalimentari, sobretot als sectors de l'oli i el vi. També es destinaran recursos a impulsar la promoció internacional i la multilocalització de les empreses catalanes.
- Préstecs i crèdits (900 M): L'Institut Català de Finances (ICF) desplegarà un seguit d'instruments per acompanyar les empreses segons les seves necessitats: avals i línies de crèdit per a circulant a 5 anys i per a inversió a 15 anys, amb un any de carència totes dues, que ja es poden sol·licitar, així com bonificacions del tipus d'interès dels crèdits fins a l'1,5%.
- Fons d'inversió i capitalització (150 M): La Generalitat enfortirà els mecanismes d'entrada al capital de les empreses a través de l'ICF i Avançsa, amb una participació minoritària, però amb capacitat d'influència. Aquestes inversions se centraran a donar suport a projectes innovadors, accelerar l'escalabilitat d'empreses i acompanyar l'entrada d'inversió estrangera directa a Catalunya.
- Assessorament i acompanyament (130 M): Es proporcionarà un suport especialitzat adaptat a les necessitats específiques del teixit empresarial, amb la reorientació de la xarxa d'oficines d'ACCIÓ i plans específics per a l'adaptació als nous mercats dels EUA. L'Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització (OTBI) es reforçarà per garantir una resposta àgil davant de qualsevol incidència derivada del context internacional.
- Promoció i campanyes de comunicació (20 M): El Govern desplegarà accions promocionals per posar en valor els productes catalans en mercats estratègics, tant internacionals com locals, amb campanyes específiques per al nord-americà i altres mercats, i de dinamització del mercat intern.
Reunions amb els agents econòmics, socials i polítics de Catalunya i compareixença al Parlament
Des del primer moment, el Govern ha volgut mantenir informats els agents econòmics, socials i polítics de Catalunya de les mesures que tenia previst prendre per atenuar els possibles efectes que la crisi dels aranzels podia tenir en el teixit econòmic de Catalunya. Així, ha mantingut trobades amb els principals agents econòmics i socials (Pimec, Foment, UGT i CCOO), el Consell General de Cambres de Catalunya i representants dels grups parlamentaris.
Per la seva banda, la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha sol·licitat comparèixer a petició pròpia davant la Comissió d'Economia i Finances del Parlament, tan aviat com sigui possible, per donar tots els detalls del Pla i respondre les preguntes que plantegin els grups parlamentaris.
Documentos descargables
Histórico de cambios
Direcció General de ComunicacióEconomia i FinancesSílvia Paneque i Sureda