El Govern crea la Comissió per a la governança de l'Aliança dels Semiconductors i els Xips de Catalunya
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'òrgan col·legiat serà l'encarregat de dinamitzar l'Aliança i de desplegar l'estratègia d'impuls d'aquesta indústria

El Govern ha acordat crear la Comissió per a la governança de l'Aliança dels Semiconductors i els Xips de Catalunya, òrgan col·legiat que serà l'encarregat de dinamitzar la pròpia Aliança i de desplegar l'estratègia d'impuls d'aquesta indústria.
L'any 2022 es va crear l'Aliança dels Semiconductors i Xips de Catalunya, una iniciativa publicoprivada que aglutina els diferents actors d'aquest ecosistema amb l'objectiu de liderar-ne la transformació i consolidació al nostre país i a Europa.
És en el marc d'aquesta Aliança que es defineix l'estratègia d'impuls a la indústria, la qual consta de cinc eixos principals:
- Suport i cohesió de l'ecosistema ja existent.
- Internacionalització i captació d'inversió.
- Infraestructura estratègica.
- Generació de talent.
- Transferència tecnològica.
La creació de la Comissió per a la Governança de l'Aliança dels Semiconductors de Catalunya deixa sense efecte la Taula de l'Aliança creada el maig del 2023, ja que ha complert els objectius d'identificar els actors i capacitats de la cadena de valor dels semiconductors a Catalunya i de definir un full de ruta per a l'impuls d'aquesta indústria.
La Comissió per a la Governança de l'Aliança dels Semiconductors de Catalunya té els objectius següents:
- Dinamitzar l'Aliança dels Semiconductors i els Xips de Catalunya en un marc de consens i connexió efectiva amb les oportunitats, reptes i necessitats de la indústria.
- Garantir el desplegament correcte de l'estratègia d'impuls a la indústria dels semiconductors a Catalunya i les actuacions en el marc dels seus eixos estratègics.
- Incorporar aquells actors que garanteixen la representativitat de cada segment de la cadena de valor i de l'ecosistema.
- Assegurar la continuïtat de la coordinació interna entre departaments de la Generalitat en un àmbit tan estratègic per al país.
- Proposar i vetllar pel bon desenvolupament dels projectes estratègics i tractors que tinguin com a objectiu ampliar l'autonomia tecnològica i la capacitat productiva d'aquest sector.
La Comissió, que estarà presidida pel Departament d'Empresa i Treball i amb les vicepresidències dels departaments d'Economia i Finances i de Recerca i Universitats, es reunirà com a mínim dues vegades l'any. En el marc de la Comissió, es crearan grups de treball per tal de tractar temàtiques i fer propostes d'actuacions concretes amb tots aquells agents de l'ecosistema que s'hi vulguin sumar.
Aposta pel sector dels semiconductors
El Govern de Catalunya referma, així, la clara aposta que fa per aquest sector i que té un dels orígens en la inclusió del Pla estratègic per al desenvolupament i captació d'inversions per a la fabricació de semiconductors en el Pacte Nacional per a la Indústria (2022-2025). També està previst que s'adapti en el nou Pacte que ja s'està definint.
La creació de la Comissió per a la governança de l'Aliança dels Semiconductors a Catalunya no és un punt de partida sinó un punt i seguit. És un pas endavant en la cerca de consens i unió de forces per a la consecució d'objectius compartits. Per citar només una de les fites destacades des de la creació de l'Aliança i que posiciona el nostre país i la indústria dels xips a nivell global i europeu, Catalunya ha estat escollida per presidir l'any 2026 l'Aliança Europea de les Regions pels Semiconductors (ESRA per les seves sigles en anglès), la qual aglutina trenta cinc regions membres i busca posar al focus de la política industrial europea les regions i els seus ecosistemes locals.
Un ecosistema format per 260 agents entre empreses, centres tecnològics o instituts de recerca
L'ecosistema dels semiconductors a Catalunya compta amb 260 agents entre empreses, centres tecnològics o instituts de recerca. Un conjunt que genera 4.600 llocs de treball entre investigadors i treballadors altament qualificats. Alhora, les 216 empreses que en formen part reuneixen un volum de negoci de 302 milions d'euros. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'actualització de l'informe Semiconductors a Catalunya, elaborat pel Govern a través d'ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball.
Catalunya disposa d'un teixit industrial, acadèmic i de recerca que posiciona el país com a pol industrial i de talent de referència en l'àmbit semiconductors, amb un clar potencial de creixement a futur. En una indústria tan estratègica i altament intensiva en coneixement i inversió, cal seguir avançant en innovació, talent i actuacions de suport a l'empresa. Sense semiconductors no hi haurà transició digital i verda.