El Govern aprova el programa de treball de la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
La presidència catalana introduirà nous àmbits en l'acció dels Quatre Motors, com l'habitatge, la innovació en salut, el turisme sostenible i la ciberseguretatCatalunya vol fer sentir la veu de les regions capdavanteres a les institucions europees i contribuir a una Europa més forta i influent en l'escenari internacional

El Govern ha aprovat el programa de treball de la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa per al període 2025-2026. L'Executiu, amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa, assumirà el lideratge d'aquesta xarxa de cooperació entre Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps aquest divendres, 11 d'abril, a Varese, Llombardia, que ostenta la presidència sortint.
En el context global actual, de canvis geopolítics profunds, i en el nou cicle polític europeu, en què es redefiniran prioritats i polítiques, el programa de treball té un objectiu central: contribuir al debat sobre el futur model econòmic i social d'Europa. I fer-ho a favor d'un continent més fort i influent en l'escenari internacional, garant de la cohesió social i les llibertats.
Per aconseguir-ho, la presidència catalana vol incrementar la presència dels Quatre Motors a les institucions europees i incidir en els processos de presa de decisionsclau, com el debat sobre el pròxim marc financer pluriennal. En aquesta negociació en concret, Catalunya defensa reforçar el rol de les regions en la definició de la política de cohesió i que aquesta tingui un pressupost més elevat.
Alhora, el Govern constata que és necessari recuperar la competitivitat i productivitat europees i assegurar la prosperitat econòmica i el model social europeu. Per respondre a aquesta necessitat, treballarà per "impulsar una economia competitiva que situï els Quatre Motors per a Europa com a referent econòmic i social al continent".
El programa està alineat amb la Brúixola per a la Competitivitat, el full de ruta de la Comissió Europea per rellançar la productivitat i la competitivitat de les empreses europees durant el període 2024-2029. Per això s'hi presenten les quatre regions com "els motors de la Brúixola". Alhora, dona compliment a estratègies que el Govern de Catalunya ha aprovat recentment, com el Pla Brussel·lesi elPla Catalunya Lidera.
El document consta de quatre blocs:
- Liderar la innovació en tecnologies avançades.
- Descarbonitzar per competir.
- Guanyar autonomia estratègica, seguretat i resiliència.
- Cap a una economia inclusiva: talent, treball digne i igualtat d'oportunitats.
Tots aquests blocs recullen les actuacions específiques previstes en el programa, algunes de les quals fan referència a àmbits nous per a l'àmbit de treball dels Quatre Motors: la innovació en salut, el transport i el turisme sostenibles, la ciberseguretat, les tecnologies d'ús dual i l'habitatge.
Els Quatre Motors per a Europa
La xarxa de cooperació entre els governs de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps es va constituir el 1988 amb un triple objectiu: incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals de les quatre regions; internacionalitzar les pròpies economies i empreses, i participar activament en el projecte europeu a través de posicionaments conjunts.
Les presidències rotatòries duren aproximadament un any. Pel que fa als grups de treball, actualment n'hi ha sis d'actius: Economia; Medi Ambient; Mobilitat Laboral i Formació Professional; Recerca i Educació Superior; Sistemes Alimentaris Sostenibles, i Electromobilitat i Hidrogen.
Els Quatre Motors elaboren declaracions o posicionaments conjunts sobre temàtiques específiques relacionades amb la Unió Europea; realitzen missions institucionals, empresarials o tècniques —n'han fet, per exemple, a Bèlgica, Alemanya, Xile i el Quebec—; i participen en fires europees i internacionals.
També, en els darrers anys, els quatre socis han aprofitat la celebració de la European Week of Regions and Cities per organitzar-hi actes oficials o paral·lels sobre àmbits d'interès sectorial, com el futur de la indústria o la mobilitat sostenible.