Les Xarxes territorials de museus fan balanç i proposen les noves accions per al 2025
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Les reunions, presidides per la consellera de Cultura i les diferents diputacions, han fet èmfasi en actuacions per millorar l'accessibilitat, acostar el patrimoni a la ciutadania i reforçar els programes educatius

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Durant aquest mes de març, s'han reunit les diferents Xarxes territorials de museus de Catalunya, una estructura de suport del sistema museístic català i de col·laboració constant per facilitar l'intercanvi de coneixements, recursos i experiències contribuint així a la millora dels serveis d'aquests equipaments.
En les diferents sessions, presidides per la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i les diputacions, s'ha destacat l'assessorament en la millora de l'accessibilitat en els museus per tal d'adaptar les instal·lacions a les obligacions que marca el nou Codi d'Accessibilitat. També s'ha posat l'accent en els suports específics en accions de documentació, conservació preventiva i restauració de les col·leccions que s'han dut a terme durant el 2024. Avui la consellera de Cultura ha participat en la comissió institucional de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, celebrada al Museu de Tortosa.
Per al 2025, es manté la distribució del pressupost de les xarxes en dues línies :
- Línia d'acció cooperativa: destinada a la prestació de serveis compartits, permetent implementar accions conjuntes en diversos àmbits per millorar qualsevol de les funcions pròpies d'un museu. En aquest sentit, en el conjunt de les tres xarxes s'ha vist un augment significatiu del seu finançament en els últims anys. La Xarxa de museus de Tarragona i Terres de l'Ebre ha incrementat el seu pressupost en un 126% des del 2021, la Xarxa de museus de Lleida i Aran un 75% i la Xarxa de museus de Girona, un 36%.
- Línia de foment: mitjançant la qual la Diputació de Girona i el Departament de Cultura canalitzen ajuts als museus a través de procediments de lliure concurrència.
Les xarxes de museus defineixen els reptes i les línies estratègiques a través d'uns plans d'actuacions que marquen les prioritats a seguir a quatre anys vista.
- Xarxa territorial de museus de les Terres de Lleida i Aran: Aquest any marca l'inici d'un nou Pla d'Actuacions 2025-2028 per a la Xarxa, un full de ruta que donarà continuïtat a moltes de les iniciatives ja en marxa i en consolidarà de noves.
- Xarxa territorial de museus de Girona: L'any passat van iniciar un nou cicle amb l'aprovació del Pla d'Actuacions 2024-2027, un full de ruta que dona resposta als principals reptes i necessitats dels museus, estructurant les actuacions en 6 eixos de treball.
- Xarxa territorial de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre: El 2024, la Xarxa va encetar el segon any del Pla d'Actuacions 2023-2026.
Resum d'activitats del 2024 i actuacions previstes per al 2025
Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran
Accions destacades del 2024:
- L'organització de la IV Jornada de Patrimoni i Educació (celebrada l'11 de novembre al Museu Morera de Lleida i al Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal), que ha explorat la didàctica de l'objecte i el seu potencial com a eina educativa dins l'espai museístic.
- Jornada de treballadors i treballadores dels museus de la xarxa. Jornada d'intercanvi d'experiències i coneixements entre els professionals dels museus, celebrada al Musèu dera Val d'Aran, fomentant el diàleg i la col·laboració entre equips.
Pla operatiu anual 2025 (línies de treball i actuacions previstes):
- Fase de recerca i disseny de l'exposició que preveuen inaugurar el 2026 sobre el món de la mort.
- Objectiu de desenvolupar un protocol d'accés a les reserves.
- Es faran assessoraments en el desenvolupament i implementació de metodologies educatives en col·laboració amb el Camp d'Aprenentatge de la Noguera i la UAB.
Xarxa territorial de museus de les comarques de Girona
Accions destacades del 2024:
- En aquest àmbit s'ha donat suport al projecte 'Activitats de Memòria', s'han fet formacions en accessibilitat als museus i s'han fet assessoraments en lectura fàcil i actualització de l'eina MUSA (aplicació d'autoavaluació de l'accessibilitat dels equipaments culturals).
- També s'ha continuat innovant en temes educatius als museus, amb el disseny de noves activitats i la compra de nou material per tal de fomentar la major afluència de públic del territori. Dues accions destacades han estat la campanya d'estiu amb un passaport-joc de museus amb obsequis col·leccionables, i la nova edició de "Museus surten al Carrer" a Figueres.
Pla operatiu anual 2025 (línies de treball i actuacions previstes):
- Campanya de suport a la gestió de les col·leccions dels museus de la xarxa
- Continuar amb el programa educatiu, que inclou la implementació dels projectes educatius dels museus, amb l'encàrrec de guions i activitats educatives i el disseny de maletes pedagògiques.
- Consolidar les campanyes de promoció de les activitats de la Xarxa i reforçar-ne la visibilitat mitjançant una estratègia de comunicació a les xarxes socials.
Xarxa de museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre
Accions destacades del 2024:
- S'ha continuat els projectes pilot del programa Apropa't, amb col·laboració amb els Centres de Recursos Pedagògics del Departament d'Educació
- Assessoraments per a la creació i implementació de continguts digitals educatius, potenciant noves experiències d'aprenentatge als museus.
- El suport al programa RE-ORG per a la millora de les reserves del Museu Terra, Museu de Valls i el Museu Apel·les Fenosa.
Pla operatiu anual 2025 (línies de treball i actuacions previstes):
- Impuls al projecte Museus i Salut, que té per objectiu millorar el benestar emocional deles persones, aprofitant els recursos que ofereixen els museus. El projecte compta amb la participació de 13 museus de la Xarxa i diversos Centres d'Atenció Primària del Servei Català de la Salut.
- Redacció dels Plans d'Accessibilitat a 7 museus.
- Creació d'una estratègia de comunicació i màrqueting cultural centrada en el nou relat de la XMCTTE i la realitat del públic objectiu.
Treball en xarxa
Les Xarxes territorials de museus de Catalunya són una estructura de suport dins el Sistema de Museus de Catalunya. Són espais de concertació i canalització del gruix dels ajuts econòmics de la Generalitat i de les Diputacions. Assumeixen l'encàrrec de prestar cooperació i promoure activitats mancomunades, de manera que els museus puguin dur a terme i millorar totes les funcions que els són pròpies. Les xarxes permeten una col·laboració constant entre museus, facilitant l'intercanvi de coneixements, recursos i experiències que enriqueixen les nostres institucions culturals.