El Govern impulsa un model predictiu avançat d'IA per a la previsió d'incidents que ha estat desenvolupat pel SEM i el CIDAI

Resumen autogenerado por OpenAI

Audios generados (reproducción automática)

Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.

El desenvolupament de l'eina de predicció té per objectiu aprofitar les possibilitats de la intel·ligència artificial (IA) entorn del disseny de models d'aprenentatge automàtic que ajudin a adequar la gestió del serveiLa iniciativa, un dels Projectes d'Alt Impacte (PAI) que du a terme el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) dins de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya, permet establir també les bases per a futures innovacions tecnològiques en l'àmbit dels serveis sanitaris de Catalunya
Imagen del artículo El Govern impulsa un model predictiu avançat d'IA per a la previsió d'incidents que ha estat desenvolupat pel SEM i el CIDAI

El Govern, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball, ha presentat avui un model avançat d'intel·ligència artificial (IA) per a la previsió d'incidents que han desenvolupat el Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) i el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI), en el marc de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI.

El desenvolupament d'aquest model predictiu té la finalitat d'adaptar la capacitat de resposta i de gestió del SEM davant de possibles creixements o decreixements de l'activitat que es puguin preveure. Aquesta iniciativa neix amb l'objectiu de fer una predicció acurada de l'activitat basant-se en la detecció de patrons derivats de les dades històriques generades pel SEM.

En paraules de la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Maria Galindo, "els Projectes d'Alt Impacte com aquest, que el CIDAI desenvolupa mitjançant la col·laboració publicoprivada en el marc de l'estratègia Catalonia.AI, contribueixen a fomentar el desenvolupament i adopció d'innovació amb IA, demostrant el valor d'aquesta tecnologia per resoldre reptes d'alt impacte, amb casos d'ús reals". "D'aquesta manera, no només es validen solucions innovadores, sinó que a més a més es transfereix aquest coneixement avançat en IA cap a l'ecosistema", afegeix.

Si bé actualment la predicció de l'activitat es du a terme a partir de la mitjana de dades històriques, l'aposta per la IA permet crear un model predictiu amb autoaprenentatge gràcies a la introducció de variables. Aquesta visió predictiva permet sistematitzar el càlcul del dimensionament de recursos del SEM.

"El SEM té un volum d'activitat variable que requereix una adaptació constant dels recursos disponibles, tant a la Central de Coordinació Sanitària com a les unitats distribuïdes estratègicament arreu del territori", explica la directora del SEM, Anna Fontquerni. L'any2023 el SEM va donar resposta a 2.211.161 incidents, dels quals 1.171.291 no van requerir l'activació de recurs i es van atendre a través d'assistència no presencial. D'altra banda, 1.039.870 incidents sí que van requerir la mobilització de recurs, com ara una ambulància. "El desenvolupament d'aquest model predictiu amb ús d'IA és el primer pas per comptar amb una eina que ens permet anticipar l'activitat presencial i no presencial. Gràcies a totes les dades generades pel SEM des de l'any 2014 i a la confecció dels models predictius per part del CIDAI, aquest avenç és de gran utilitat en la presa de decisions", assegura la directora del SEM.

El cap de l'Àrea de Sistemes d'Informació, TIC i Dades del SEM, Raimon Dalmau, destaca que "aquesta prova de concepte és un primer pas pel SEM en l'ús de tècniques d'IA i aprenentatge automàtic, que ha donat un resultat molt bo com a model predictiu d'activitat i ens proposem ampliar el seu abast a curt termini a altres aspectes del servei" Per generar aquesta eina s'ha dut a terme un abocament de dades massives recopilades des de l'any 2014. Concretament, s'ha usat la informació de 27 milions d'incidents de tipologia diversa.

En aquest sentit, Albert Gual, sotscap de CECOS de Reus, posa especial èmfasi en la capacitat predictiva que ofereix el model en diferents escales temporals. Ressalta que amb l'eina "es té l'aproximació d'incidents que es poden rebre diàriament en cada torn de treball, sigui tant a una setmana vista com en les pròximes hores". Gràcies a la precisió de les dades, aquesta eina ajuda en la planificació del servei i a millorar l'eficiència sense fer ús de recursos innecessaris, i "permetria dimensionar correctament l'equip de professionals en funció de l'activitat", assegura Gual.

"L'impacte d'aquest projecte va més enllà de la seva implementació tècnica, atès que l'elevada fiabilitat de la predicció d'incidents demostrada amb el projecte facilita una gestió més proactiva i eficient dels recursos del Sistema d'Emergències", afegeix el director del CIDAI i director Científic de l'Àrea Digital d'Eurecat, Joan Mas i Albaigès.

Models d'intel·ligència artificial que poden predir amb un alt grau de precisió el volum d'incidències

El SEM rep un gran nombre de trucades relacionades amb incidents, si bé el seu volum varia en funció de l'hora del dia, el dia de la setmana o l'època de l'any, entre altres factors. En aquest escenari, el repte que es va plantejar va ser el d'implementar un sistema basat IA que pogués predir el nombre d'incidents en un horitzó temporal curt, tot permetent una gestió primerenca i eficient dels recursos.

En el projecte, s'han desenvolupat models d'IA entrenats amb dades històriques generades pel SEM que poden predir amb un alt grau de precisió el volum d'activitat futura. El projecte incorpora també un quadre de comandament que s'ha posat a disposició del SEM, per tal de complementar-la seva operativa habitual.

El gerent del CIDAI, Marco Orellana, ha conduït l'acte de presentació del projecte, en el qual també hi ha participat la cap d'Innovació de la Fundació i2CAT, Karla Trejo; el director de Desenvolupament de l'Ecosistema d'intel·ligència artificial i Espais de Dades a Huawei, Roi Rodríguez; i l'investigador en aprenentatge automàtic d'Eurecat Arnau Berenguer Jiménez.

La iniciativa s'inscriu en els Projectes d'Alt Impacte (PAI) que du a terme el CIDAI en el marc de l'estratègia Catalonia.AI. Aquest PAI, que ha comptat amb la participació del SEM com a promotor del repte, ha estat liderat per Eurecat, que en col·laboració amb la Fundació i2CAT i Huawei, ha desenvolupat la solució innovadora basada en eines d'analítica avançada de dades i IA.

Enllaç a Imatges de la Central de Coordinació Sanitària del SEM

Documentos descargables
0
Histórico de cambios
1
Artículo publicado
Detectado: 19/03/2025
951245 {"title":"El Govern impulsa un model predictiu avançat d'IA per a la previsió d'incidents que ha estat desenvolupat pel SEM i el CIDAI","published_date":"2025-03-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/167218-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"951245"} catalunya Polítiques Digitals;Salut https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado true https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/SubsidyController.php https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php https://govclipping.com/search https://govclipping.com/search?keywords= Error "" region subsidy initiative Error Ha habido un error: {error}. Inténtalo de nuevo más tarde. Éxito La operación se ha realizado correctamente. Elemento guardado en la lista El elemento ha sido modificado Elemento eliminado de la lista Guardar para leer más tarde Aceptar Cancelar No se han encontrado artículos adicionales. https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde. Error No se ha podido enviar la alerta de prueba a tu correo electrónico {email}. Inténtalo de nuevo más tarde. Alerta de prueba enviada Se ha enviado una alerta de prueba únicamente a tu email {email}. Revisa tu carpeta de Spam y añade @govclipping.com a tu lista de contactos. Enviar email de prueba Se enviará un email de prueba únicamente al correo electrónico de esta cuenta. Si no lo recibes, revisa tu carpeta de Spam. Enviar a todos los destinatarios Se enviará el correo electrónico a todos los destinatarios. Si no lo reciben, revisen su carpeta de Spam. Error No se ha podido enviar el correo electrónico a todos o algunos de los destinatarios. Inténtalo de nuevo más tarde. Correo electrónico enviado Se ha enviado el correo electrónico a todos los destinatarios. Revisen su carpeta de Spam y añadan @govclipping.com a su lista de contactos. Este contenido está disponible para usuarios premium Mejora tu cuenta para desbloquear y acceder todo el contenido premium sin restricciones. Consulta todas las ventajas de ser Premium en Planes de suscripción. Mejora tu cuenta https://govclipping.com/pricing Enlace copiado en portapapeles. Tu cuenta no está asociada a un Organización. Únete a uno o actualiza tu suscripción para crear tu propia Organización. https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2025-03-19/951245-govern-impulsa-model-predictiu-avancat-ia-previsio-incidents-desenvolupat-pel-sem-cidai https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.