L'APDCAT reivindica a Torí el model català d'AIDF per a la garantia dels drets fonamentals en l'ús de la IA
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.

La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Meritxell Borràs, ha participat a l'acte de cloenda de la Càtedra Jean Monnet de Societats Digitals i Dret Mediterranis de la Politècnica de Torí. En aquest marc, ha reivindicat a Itàlia el model català d'avaluació de l'impacte sobre els drets fonamentals (AIDF) en l'ús de la intel·ligència artificial (IA), perquè "és pioner, té un enfocament pràctic vinculat al Reglament d'IA (RIA), i neix en el moment oportú".
En la seva intervenció en el marc del taller 'Cultures de privacitat a l'Àrea Mediterrània. De la vida privada a la IA', Borràs ha recordat els riscos d'un mal disseny o ús de la IA, tant pels drets individuals com pels fonaments de la democràcia, i ha defensat que el RIA ha marcat un punt d'inflexió. En aquest sentit, ha afegit que l'APDCAT ha estat designada com una de les autoritats de protecció dels drets fonamentals en virtut del Reglament d'Intel·ligència artificial (RIA), i ha posat en valor el paper de l'Autoritat a l'hora de vigilar la IA.
Sobre el model català d'AIDF, la directora ha explicat que facilita una metodologia pionera a nivell europeu per a realitzar les avaluacions d'impacte sobre els drets fonamentals exigides pel RIA, a través de quatre casos d'ús reals. Ha agraït especialment el suport d'Alessandro Mantelero, expert del Comitè Europeu de Protecció de Dades i professor de Dret Privat i titular de la Càtedra Jean Monnet de Societats Digitals Mediterrànies i Dret a la Universitat Politècnica de Torí. Ha estat precisament ell qui ha liderat el grup de treball de 'DPD en xarxa' que ha impulsat l'elaboració de la metodologia catalana, a partir de la interacció de diversos delegats i delegades de protecció de dades (DPD) d'entitats públiques i privades a Catalunya.
'DPD en xarxa' és la comunitat d'aprenentatge i col·laboració de DPD de Catalunya, impulsada per l'APDCAT fa més d'un any per promoure l'intercanvi de coneixements, la formació i la interacció entre els qui vetllen per garantir el compliment de la normativa de protecció de dades en les organitzacions.