Tret de sortida del programa 'Totes les veus' per fomentar la diversitat en la creació literària en català
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'objectiu del programa és vetllar per la igualtat d'accés a la creació de literatura catalana, per tal de reconèixer i afavorir la diversitat de mirades que actualment hi tenen menys participacióAquesta iniciativa neix dins del marc del Pla Nacional del Llibre i la Lectura i parteix d'una de les mesures considerades "far", aquelles que, pel seu caràcter estratègic o estructural, tenen una especial rellevància en el conjunt del Pla

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
La Institució de les Lletres Catalanes promou el programa Totes les veus, que té com a objectiu incentivar la participació activa en la creació de literatura catalana dels grups socials que hi tenen menys participació. Es tracta d'un programa de reconeixement literari que consisteix en oferir un curs d'escriptura creativa en català a joves d'orígens i identitats diverses que cursen 4t d'ESO o 1r de Batxillerat.
Aquesta iniciativa neix dins del marc del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, un pla que pretén incentivar l'hàbit lector en tots les etapes de la vida, i parteix d'una de les mesures considerades "far", aquelles que, pel seu caràcter estratègic o estructural, tenen una especial rellevància en el conjunt del Pla.
El projecte pilot s'ha implementat a Osona, amb la col·laboració de diferents centres educatius de Vic i de les poblacions de Manlleu, Tona, Torelló i Gurb, amb la voluntat que, en les properes edicions, pugui anar ampliant el número de centres implicats i replicant-se arreu del territori.
S'ha comptat amb la complicitat de docents de diversos centres educatius, amb els quals s'ha creat un grup de treball per establir una metodologia de treball pautada per tal de garantir els objectius del programa i definir els criteris de selecció dels alumnes que assistiran al curs d'escriptura.
Totes les veus vol promoure i assegurar la representació de veus diverses, vetllant perquè totes les experiències i narratives siguin escoltades i valorades.
L'accés desigual a la cultura limita les possibilitats de participació i perpetua les barreres estructurals que condicionen l'accés a la creació literària. Garantir aquest accés és una qüestió de reconeixement de drets culturals, que asseguren que totes les persones tinguin la possibilitat d'accedir, participar i contribuir a la cultura en igualtat de condicions, independentment del seu origen, identitat o situació socioeconòmica.
D'altra banda, la manca de referents literaris de col·lectius no hegemònics genera un cercle viciós: sense models amb qui identificar-se, molts i moltes joves no consideren possible escriure ni formar part del món de la creació literària. Trencar aquest cercle és fonamental per assegurar que, en el futur, cada cop hi hagi més diversitat d'autories que contribueixin al panorama cultural.
Totes les veus treballa per eliminar aquestes barreres, creant un espai de creació inclusiu que permeti a les noves generacions veure's representades i imaginar-se a elles mateixes com a creadores.
L'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès ha estat l'encarregada de dissenyar el curs
L'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, amb 27 anys de trajectòria, ha format a més de 35.000 alumnes i s'ha consolidat com a referent i un punt de trobada per a la creació i la difusió literària. La seva oferta formativa i un claustre de més de 70 escriptors/es i professionals de l'àmbit editorial i universitari, combina l'ensenyament de l'ofici literari amb l'estímul artístic.
El curs d'escriptura que han dissenyat tindrà una durada de 10 sessions de 2 hores cadascuna i es farà de forma presencial a la Universitat de Vic entre el dimecres 5 de febrer i el 9 d'abril. Durant les 10 sessions del curs, els 14 joves seleccionats aprendran i practicaran les tècniques específiques de l'ofici de narrar.
Un cop finalitzades les classes, la Institució de les Lletres Catalanes preveu publicar els escrits que l'alumnat hagi fet durant el curs i, a mitjans de maig, celebrarà un acte obert al públic per presentar-hi la publicació.