Justícia compromet una inversió superior als 255 MEUR en equipaments judicials, fins al 2029

Imagen del artículo Justícia compromet una inversió superior als 255 MEUR en equipaments judicials, fins al 2029

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Els projectes inclouen la millora d'edificis, reformes integrals i la construcció de nous edificis judicialsS'han avançat converses amb els ajuntaments de Badalona, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Vic i Falset per definir ubicacions per construir nous jutjats

El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha presentat, aquest dijous, la planificació d'inversió en la millora d'equipaments judicials per als propers cinc anys. La inversió compromesa al Programa d'encàrrec d'actuacions (PEA) té previstes inversions per valor de 255,2 milions d'euros per al període 2025-2029 i permetrà millorar i construir la infraestructura d'una vintena de partits judicials.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha posat en valor "la feina ingent" que s'ha fet visitant tots els partits judicials per poder copsar de primera mà les necessitats de cada jutjat. D'aquesta tasca diagnòstica en surt un "pla d'equipaments judicials ambiciós, però alhora possible", que "compta amb la veu del territori, dels operadors jurídics i de la ciutadania en general", per deixar "encarrilada una inversió de 255 milions d'euros en equipaments de l'Administració de justícia" i que desencalla "projectes importants per al territori i demandes històriques".

Per la seva banda, la secretària per l'Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, ha destacat que és determinant haver aconseguit "planificar i consignar recursos per posar en marxa o accelerar projectes que són molt necessaris per al territori" i ha remarcat que alguns dels projectes desencallats "són demandes històriques". Finalment, Aguilar també ha recordat que aquesta definició i treball s'ha fet "en diàleg constant amb els operadors jurídics" i "amb voluntat d'escolta i entesa".

Entre les inversions destacades hi ha previstes quatre noves construccions i cinc ampliacions. Pel que fa a als nous edificis judicials, destaquen els 102 milions d'euros per a la nova Audiència Provincial de Barcelona, que inclouen també la segona fase de l'excavació arqueològica, imprescindible per excavar el soterrani del futur edifici judicial, que està previst que acabi el quart trimestre de 2026, perquè les obres de construcció de la nova Audiència Provincial de Barcelona puguin acabar el quart trimestre de 2029.

Les noves construccions programades pel Departament són el nou edifici judicial de Martorell (21 M€), planificat per al tercer trimestre de 2027, i el de Santa Coloma de Farners (10,2 M€), previst per al tercer trimestre de 2028. A més, el primer trimestre de 2025 és licitarà l'obra del Fòrum de la Justícia de Tarragona (70 M€), que haurà d'estar enllestida el 2027, perquè l'equipament entri en funcionament a principis de 2028. Atesa l'envergadura de la infraestructura i l'impacte en el territori, una comissió integrada per múltiples actors implicats ha treballat per recollir, actualitzar i incorporar les necessitats dels operadors al projecte. Actualment, s'està realitzant l'estudi de fluxos de mobilitat, amb l'objectiu d'iniciar les obres el 2025.

Pel que fa a Martorell, la licitació de l'obra es publicitarà, abans de final del mes de juliol.

En el capítol de reformes, destaca l'ampliació de l'edifici judicial de Mataró (9,5 M€) i la reforma de les instal·lacions de climatització i ventilació de l'equipament judicial de la capital del Maresme (3,9 M€), i les dues fases de reforma a Sabadell (un total d'11 M€): la primera fase preveu l'adequació del jutjat de guàrdia, sales de vistes, advocats, procuradors i les plantes desena i onzena de l'equipament, i la fase 2 implantarà l'Oficina de Justícia.

Podeu consultar la relació complerta d'intervencions planificades a continuació:

Partit judicial

Edifici

Actuació

Import (M€)

Trimestre de finalització

Tipologia

Detall

Barcelona ciutat

102,5 M€

Barcelona

Nova construcció al solar del c. de Lluís Companys

Nova construcció

Construcció del nou edifici judicial per a l'Audiència Provincial de Barcelona

98 M€

4t de 2029

2a fase de l'excavació arqueològica

4 M€

4t de 2026


Via Laietana, 56

Reforma funcional

Condicionament d'espais per reubicar seccions civils de l'Audiència Provincial

0,5 M€

4t de 2025

Barcelona comarques

49,1 M€

Arenys de Mar

Edifici judicial del c. de Santa Clara (c. Auterive, s/n)

Reforma funcional

Reforma funcional i Oficina Judicial de l'edifici judicial

2,8 M€

2n de 2027

Badalona

C. de Francesc Layret

Ampliació

Obres per al desplegament de nous òrgans judicials

0,6 M€

1r de 2025

Martorell

Nova construcció al c. de Montserrat, 90 B

Nova construcció

Construcció de nou edifici judicial

21 M€

3r de 2027

Mataró

Edifici Judicial del c. de Tomàs i Valiente

Ampliació

Ampliació de l'edifici judicial

9,5 M€

2n de 2028

Reforma

Instal·lacions de climatització i ventilació

3,9 M€

4t de 2026

Mollet del Vallès

Edifici Judicial de Can Fàbregas

Ampliació

Obres per al desplegament de la subseu de la Fiscalia i nou òrgan judicial

0,7 M€

2n de 2025

Sabadell

Edifici Judicial del c. de Francesc Macià, 36-38

Reforma funcional

Adequació jutjat de guàrdia, sales de vistes, advocats, procuradors i plantes 10 i 11 (Fase 1)

5 M€

4t de 2026

Implantació Oficina Judicial (Fase 2)

6 M€

4t de 2028

Vic

Rda. de Camprodon

Ampliació

Seus judicials

0,3 M€

1r de 2025

Tarragona

75 M€

Tarragona

Fòrum de la Justícia

Nova construcció

Edifici judicial

70 M€

2n de 2028

Reus

Av. de Maria Fortuny

Reforma funcional

Reforma funcional i Oficina Judicial

5 M€

2n de 2027

Terres de l'Ebre

3,3 M€

Tortosa

Edifici Judicial de la plaça dels Estudis

Reforma

Instal·lacions i reforç estructural

3,3 M€

1r 2de 026

Lleida

3,6 M€

Lleida

Edifici Judicial del Canyeret

Reforma funcional

Senyal institucional, sala de premsa, IMLCFC, secretari coordinador, servei comú de notificacions i nou òrgan judicial

1,5 M€

2n de 2025

Cervera

Edifici Judicial del c. Estudivell, 15

Reforma

Envolupant i instal·lacions

1,1 M€

3r de 2025

Tremp

Edifici Judicial del c. del Pare Manyanet, 38

Ampliació i reforma integral

Ampliació de l'Edifici Judicial i reforma integral. Supressió barreres arquitectòniques

1 M€

4t de 2026

Girona

21,7 M€

Girona

C. de Ramon Folch

Reforma integral

Reforma integral del Servei de Patologia de l'IMLCFC

1,3 M€

1r de 2025

Reforma funcional i d'instal·lacions

Reorganització d'espais per optimitzar superfícies i modernització del clima.

8,7 M€

4t de 2027

Figueres

Edifici Judicial del c. Arnera, 7

Reforma funcional

Reforma funcional i Oficina Judicial de l'edifici judicial

1,5 M€

1r de 2026

Sta. Coloma de Farners

C. del Dr. Trueta

Nova construcció

Nou edifici judicial amb capacitat per a 6 òrgans judicials

10,2 M€

3r de 2028

TOTAL

255,20 M€


Altres inversions

En el capítol d'inversions compromeses però no planificades, destaca la construcció de cinc edificis a Vic, Badalona, Rubí, Sant Feliu de Llobregat i Falset. S'ha avançat en converses amb els ajuntaments respectius per definir solars disponibles per a l'execució de cada un d'aquests projectes. En el cas de Falset, no es tracta d'un solar, sinó d'un edifici. Aquestes actuacions permetran concentrar els diferents òrgans judicials d'aquests municipis, que a dia d'avui estan dispersos en diferents seus. En aquest capítol, el pressupost previst és de 153 M€.


Sales d'atenció a les víctimes, als 49 partits judicials

Una de les iniciatives destacades pel que fa a la millora d'espais és l'habilitació de sales d'espera de víctimes. Són espais dissenyats amb perspectiva de gènere i acollidors per a infants. Estan pensats per oferir la màxima atenció i confort a les víctimes de violència masclista, però també està pensada per a qualsevol víctima.

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) és responsable de l'adequació, la rehabilitació i la creació del mobiliari específic d'aquestes sales, que a dia d'avui ja són una realitat als jutjats d'Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Mataró, Balaguer, Lleida, la Seu d'Urgell, Reus, el Vendrell i Amposta.

Aquest 2024 es treballa en els espais de Cerdanyola del Vallès, Gavà (Bernat Metge), Gavà (Baptiste i Roca), Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Cervera, Tortosa i Gandesa. La previsió és que el 2025 els 49 partits judicials disposin d'aquest tipus d'espais.


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
350577 {"title":"Justícia compromet una inversió superior als 255 MEUR en equipaments judicials, fins al 2029","published_date":"2024-07-25","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/25\/14\/02\/fef64cda-139c-4830-bdda-ae9eb5e673bf.JPG","id":"350577"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-25/350577-justicia-compromet-inversio-superior-als-255-meur-equipaments-judicials-fins-2029 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.