El Govern resol les subvencions per a projectes socials de la CONVO24, que arriben als 101,6 M€

Imagen del artículo El Govern resol les subvencions per a projectes socials de la CONVO24, que arriben als 101,6 M€

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El pressupost de Drets Socials destinat a ajuts ha augmentat en 39,9 M€ (un 65% més) des de 2022, cosa que permet arribar a 2.332 iniciatives de l'àmbit d'atenció a la infància, voluntariat, gent gran o discapacitatEl Departament ha endreçat i unificat les dues convocatòries que existien fins ara -COSPE i IRPF- i n'ha avançat el calendari de publicació i resolució per facilitar la planificació de les entitats

El Departament de Drets Socials ha resolt l'atorgament definitiu de les subvencions per a projectes i activitats socials CONVO24, amb una dotació que supera lleugerament els 101,6 M€ (concretament, 101.630.198,79 €). Aquesta xifra representa un augment de 33,6 M€ (49% més) respecte l'any passat i de 39,9 M€ (65% M€ més) respecte el 2022. Amb aquesta dotació, es podran finançar 2.332 iniciatives de l'àmbit de la infància, voluntariat, gent gran, discapacitat, dependència, suport a les famílies, inclusió social o sensellarisme.

El departament ha unificat en aquesta CONVO24 els ajuts COSPE -la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats- i els ajuts a programes amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7% de l'IRPF amb l'objectiu de reduir la burocràcia i facilitar l'accés als ajuts per part de les entitats.

També se n'han avançat considerablement els terminis de publicació, valoració i resolució per facilitar la tasca de planificació de les entitats del tercer sector. Aquest any 2024, el temps transcorregut entre la publicació de la CONVO24 i l'assignació definitiva han passat 188 dies, en canvi el temps total de tramitació entre la publicació de la convocatòria i la resolució definitiva de la COSPE21 va ser de 249 dies i en el cas de la de l'IRPF21, de 221 dies.

La unificació de les dues convocatòries de subvenció també ha servit per endreçar les línies d'ajuts. Se'n convoquen 96 agrupades en els següents blocs:

  1. Projectes experimentals d'atenció a persones en l'àmbit social (dotada amb 43.810.585,49 €)
  2. Inversió de construcció, remodelació o equipament d'establiments de serveis socials inclosos en la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, en la Xarxa Catalana d'Instal·lacions Juvenils o en la Xarxa de Punts Òmnia (dotada amb 12.191.700,82 €)
  3. Foment d'activitats i projectes ordinaris d'entitats socials (dotada amb 35.425.143,28 €)
  4. Foment dels serveis prestats per entitats federatives de segon i tercer ordre (10.202.769,20 €)

Del total de 3.545 sol·licituds admeses en aquesta CONVO24, 1.252 s'han presentat al bloc 1, 383 al bloc 2, 1.848 al bloc 3 i 62 al bloc 4.

Les 96 línies de subvenció donen suport a projectes d'entitats que actuen en àmbits diversos com el de la inclusió social, l'atenció a la infància o l'adolescència en risc, la cura de persones amb dependència, discapacitat o amb problemàtiques socials derivades de malaltia mental, addiccions o altres malalties, l'acció comunitària o l'educació en el lleure, entre d'altres.

Cal destacar també el creixement important que ha tingut el finançament que reben les entitats associatives dels àmbits de la dependència, la discapacitat i l'atenció a l'exclusió social. A tall d'exemple, en l'àmbit de les entitats que atenen la salut mental, s'ha produït un increment del 45% respecte l'any 2023, amb prop de 4,0 M€, com també ha passat en l'àmbit de les entitats que atenen la discapacitat intel·lectual o l'autisme, que han experimentat increments respecte 2023 del 88% i del 141%, respectivament, amb 10,0 M€ i 2,2 M€. També han experimentat importants increments els sectors de l'atenció social a persones malaltes, que incrementa un 59%, passant a 3,1 M€, el de la discapacitat física, que incrementen un 67%, passant a 2,3 M€, el de les entitats de paràlisi cerebral i pluridiscapacitat, que incrementen un 84% i passen a 1,0 M€ i el de les entitats d'atenció a malalts d'esclerosi múltiple, que incrementen un 44%, passant a 0,4 M€. Finalment, també creixen de manera significativa les entitats d'atenció a persones amb Alzheimer, que creixen un 37%, passant a 2,5 M€ i les d'atenció a la discapacitat sensorial, que creixen un 12%, passant a 1,3 M€.

En l'àmbit d'exclusió social -sensellarisme, pobresa, VIH, addiccions, etc.- el 2023 es van repartir 21,3 M€ i ara 28,9 M€, un increment del 35% (+7,6 M€). I en l'àmbit del suport a les famílies, s'ha passat de 3,5 M€ a 3,8 M€, un increment del 9% (+0,3 M€).

Alguns projectes concrets

En l'àmbit de l'autonomia personal i la discapacitat, s'han finançat projectes experimentals vinculats a processos de desinstitucionalització. També el programa pilot d'assistent personal per a infants, adolescents i joves amb trastorn de l'espectre autista i/o discapacitat intel·lectual, en col·laboració amb el Departament d'Educació, per tal que la figura d'aquest assistent personal pugui entrar a les aules, si s'escau.

En l'atenció a l'exclusió social, la CONVO24 ha reforçat els ajuts a cobrir les necessitats bàsiques com ara la provisió d'aliments o els productes d'higiene personal a través de quatre línies de subvenció amb un atorgament total de 12,6 M€. També s'ha endegat específicament una línia nova de distribució mitjançant targetes electròniques amb un atorgament de 3,5 M€. A la convocatòria 2024 i en el marc de l'atenció a les persones sense llar s'han atorgat 4,8 M€, a projectes que inclouen entre d'altres la gestió de pisos amb suport, serveis d'atenció temporal o servei d'acompanyament. Així mateix s'ha incorporat una línia nova de pisos assistits adreçada persones i famílies en exclusió social, especialment per famílies monomarentals o problemàtiques de salut que deriven en exclusió social.

En infància i adolescència, s'ha posat l'accent en l'àmbit de la reparació emocional d'infants i joves i poder promoure tractaments psicològics gratuïts a qui ho necessiti, així com projectes innovadors per fer acompanyaments, per exemple, a través de la música. També s'ha obert una nova línia de subvencions destinada a la formació de professionals en l'àmbit de la protecció a la infància.

En l'àmbit de joventut, s'han incrementat un 67% les línies que financen les federacions i entitats de lleure educatiu per finançar que infants i joves puguin accedir a les activitats en igualtat de condicions, el monitoratge per a nois i noies amb discapacitat, l'execució d'activitats de lleure. En l'àmbit juvenil, destaca la convocatòria d'ajudes per fer front a arranjaments i millores dels locals d'esplais i caus on duen a terme la seva activitat.

De fet, destaca de la CONVO24 l'increment del 98% de la partida destinada a subvencionar obres passant dels 6,1 M€ del 2023 als 12,1 M€ d'enguany, sent 10,3 M€ per a entitats del sector de l'autonomia personal i la discapacitat.

En l'àmbit de l'acció cívica i comunitària, la CONVO24 destina 2,6 M€ al foment i promoció del voluntariat a Catalunya i per primera vegada s'ha creat una línia específica de subvencions per als projectes d'intervenció social implementats des del voluntariat a través de la metodologia de la mentoria social.

Origen dels fons

Pel que respecta a l'origen dels fons d'aquesta convocatòria, dels 101,6 M€ atorgats 60,3 M€ són fons propis del Departament de Drets Socials, 33,0 M€ procedents de la recaptació de l'IRPF, 5,7 M€ dels fons social de les loteries de la Generalitat i 2,6 M€ provinents dels fons d'actuacions per a la dependència i polítiques socials.

Cal recordar també que, a principis del 2023, determinats serveis de la cartera de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública van passar a finançar-se amb una subvenció anual de la convocatòria COSPE a rebre el finançament mitjançant la concertació social per donar més estabilitat a les entitats i més qualitat al servei.

Amb aquestes mesures es busca aconseguir una millora de l'eficiència dels recursos públics, tant en el procés de tramitació dels ajuts com en l'impacte de les actuacions.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
342290 {"title":"El Govern resol les subvencions per a projectes socials de la CONVO24, que arriben als 101,6 M€","published_date":"2024-07-22","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/22\/13\/20\/a49d67a2-47b4-4b2d-bc37-5d4bfd42a405.jpeg","id":"342290"} catalunya Carles Campuzano Canadés,Drets Socials https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-22/342290-govern-resol-subvencions-projectes-socials-convo24-arriben-als-101-6-m https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.