Justícia dona la benvinguda als nous metges i metgesses forenses que s'incorporen a l'IMLCFC

Imagen del artículo Justícia dona la benvinguda als nous metges i metgesses forenses que s'incorporen a l'IMLCFC

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es tracta de professionals que tenen destí definitiu després d'haver aprovat les oposicions Ubasart: "En el futur immediat hem de consolidar l'IMLCFC com un agent clau en la medicina social i preventiva"

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMLCFC) incorpora 9 nous metges i metgesses forenses que, després d'haver aprovat les oposicions de la 31a promoció del Cos Nacional de Metges Forenses, han estat destinats a Catalunya. Es tracta, en concret, de 5 doctores i 4 doctors, amb una edat compresa entre 27 anys i 55; vuit ja havien exercit com a metges forenses interins a Catalunya. La publicació oficial de la llista de persones proposades per al nomenament, que sumen un total de 74 en el conjunt de l'Estat, i els destins definitius per a cadascun dels aprovats, es publicarà demà, 23 de juliol, al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La benvinguda, organitzada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, ha constat d'un primer parlament a càrrec de la secretària per a l'Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, i un segon parlament a càrrec del director de l'IMLCFC, el Dr. Eneko Barbería. Tots dos han reconegut l'esforç que implica aprovar unes oposicions tan complexes com aquestes i han posat en valor l'aposta professional dels nous aprovats per una branca tan específica com és la medicina forense.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, qui ha clos l'acte, ha subratllat la capacitat que tenen els instituts de medicina legal i ciències forenses per "transformar defuncions en oportunitats de vida", i ha destacat l'aposta de l'actual equip per donar aquest gir social a la medicina legal i forense catalana, que la situï com un referent a l'estat: "En el futur immediat hem de consolidar l'IMLCFC com un agent clau en la medicina social i preventiva, en les polítiques de salut pública; i hem de seguir apostant per la renovació, la innovació i el talent com la millora manera per generar valor afegit en les nostres polítiques públiques".

"Heu triat una professió exigent i complexa, però que sens dubte té un retorn professional i personal molt gran. Una especialitat que té, al seu torn, moltes subespecialitats, i que obliga, per tant, a l'actualització constant i a la formació continuada", ha manifestat el director Barbería. Per la seva banda, la Dra. Maria Martín, que ha quedat primera en aquesta promoció i que tindrà destí a Barcelona, ha tancat la ronda de parlaments referint-se a alguns dels reptes actuals de la medicina legal i forense, entre els quals ha destacat l'abordatge de situacions amb persones especialment vulnerables, com ara dones i infants.


Formació, investigació i recerca

L'Institut garanteix la formació contínua dels professionals que hi exerceixen amb programes fets a mida, que es vehiculen a través del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). A banda, també es fomenta l'especialització dels diferents professionals en àmbits propis de l'IMLCFC i en d'altres especificitats que adquireixen més rellevància en el món actual. Barbería ha destacat, per exemple, l'especialització en mort sobtada -un fenomen considerat un dels grans reptes de la cardiologia moderna i que afecta prop de 250.000 persones l'any a Europa-, o l'especialització en l'abordatge de violències masclistes i sexuals. En aquest sentit, l'IMLCFC ha creat recentment dues unitats que permetran avançar en coneixement i recerca: la Unitat de Mort Sobtada i les Unitats de Valoració Forense Integral (UVFI). L'Institut també ha creat recentment una Unitat de Tràfic d'Éssers Humans i la Unitat Docent MIR de Medicina Legal, una de les 8 que existeixen actualment a l'Estat i que habilita l'Institut a acollir a metges residents de l'especialitat en medicina forense, creada fa poc pel Ministeri de Salut.


Més de 100.000 actuacions l'any

Per primer cop l'any 2022, l'Institut va superar l'horitzó de les 100.000 actuacions l'any, una xifra que evidencia el gran volum d'activitat que desenvolupen els professionals de l'IMLCFC i que palesen també una tendència alcista. El 2021, per exemple, les actuacions globals sumaven poc més de 95.000, i el 2020 va tancar amb un total de 85.000. "Si ens atenem a la sèrie històrica, destaca especialment l'increment en el nombre d'autòpsies -ara unes 4.500 l'any, que es tradueix en unes 13 al dia de mitjana-, però també destaca molt especialment l'increment dels reconeixements de víctimes d'agressions sexuals, que ha crescut entorn d'un 90% en una dècada", ha explicat el director, qui ha afegit que "aquest increment és un senyal clar que l'abordatge de les violències és un repte molt gran i, juntament amb la perspectiva de gènere, ha de ser una de les grans línies estratègiques d'especialització de l'Institut".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
341743 {"title":"Justícia dona la benvinguda als nous metges i metgesses forenses que s'incorporen a l'IMLCFC","published_date":"2024-07-22","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/22\/12\/58\/706538a7-c0f4-4041-b970-3d54d346bb89.jpg","id":"341743"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-22/341743-justicia-dona-benvinguda-als-nous-metges-metgesses-forenses-incorporen-imlcfc https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.