Publicació de la Memòria d'activitat 2023 de l'Agència Tributària de Catalunya

19/07/2024

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat la Memòria d'activitat de l'exercici 2023, amb la finalitat d'apropar a la ciutadania els resultats i dades més destacats de la seva activitat com a Administració tributària. S'hi presenta informació sobre les activitats i els projectes duts a terme, sobre l'assoliment d'objectius, i, també, s'hi avancen els reptes que es proposa a mitjà termini.

El 2023, l'any del quinzè aniversari de l'ATC, ha estat un any significatiu: s'han posat en marxa el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i bones pràctiques tributàries 2023-2026, s'ha presentat el Pla de transformació digital per al període 2023-2026 i s'ha aprovat la Carta de serveis de l'ATC.

Pel que fa al Pla de prevenció i reducció del frau fiscal, el primer any d'implantació ha permès descobrir un deute tributari de 286 milions d'euros com a conseqüència de les 54.544 actuacions de control del frau que s'han dut a terme. Ha estat actuacions destacades derivades de les mesures que estableix: la publicació de la llista de persones deutores amb l'ATC, les activitats pedagògiques de conscienciació fiscal adreçades a l'alumnat d'instituts i universitats, la publicació de les dades obertes dels impostos sobre les estades en establiments turístics i sobre els habitatges buits, i la incorporació de noves fonts d'informació per identificar patrons de frau.

Així mateix, el nou Pla de transformació digital permetrà continuar avançant en aquest àmbit i consolidar els projectes innovadors que els darrers anys s'han implantat a l'Agència.

En el marc dels compromisos que estableix la nova Carta de serveis, el 2023 s'ha continuat enfortint i consolidant el model omnicanal i els serveis d'atenció, amb l'objectiu de fomentar les bones pràctiques tributàries de la ciutadania. En l'àmbit de l'atenció als contribuents, s'ha implantat l'atenció preferent a les persones de més de 65 anys i s'han atès 198.001 persones, amb un índex de satisfacció del 93,5 %, segons l'Enquesta permanent de satisfacció sobre els serveis presencials de l'Agència.

Cal posar en relleu, també, la recaptació obtinguda, que ha estat de 4.705 milions d'euros. En concret, els tributs propis, amb 397 milions d'euros de recaptació, han registrat un augment del 10,7 % respecte del 2022.

La seu electrònica, que ha millorat la imatge gràfica i l'accessibilitat, ha registrat 5.553.452 visites i s'ha consolidat com l'espai de tramitació del tribut més massiu que gestiona l'ATC, l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles. S'ha posat en marxa d'El meu espai ATC i s'ha dissenyat una aplicació mòbil, amb l'objectiu d'ampliar els canals d'informació, consulta i gestió a disposició de la ciutadania. En l'àmbit de l'atenció telefònica i la videoassistència, el servei L'ATC us truca ha atès 48.287 persones.

S'ha potenciat la tramitació telemàtica a través de la seu electrònica, s'han posat en marxa noves funcionalitats i s'han implementat nous formularis web, com ara l'esborrany i el formulari de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats; el del gravamen de protecció civil; el formulari i el simulador de transmissió de vehicles i el de compravenda de determinats mitjans de transport usats, entre d'altres.

Així mateix, a finals del 2023, el 34,2 % de la plantilla de l'ATC pertany als cossos tributaris especialitzats de gestió i inspecció. Cal destacar el 23 % de reducció de la interinitat com a resultat dels processos selectius duts a terme, amb l'objectiu d'ampliar l'especialització del personal i reforçar l'equip humà necessari per dur a terme la gestió integral dels tributs propis i cedits, i la recaptació executiva dels deutes.

En l'àmbit de la col·laboració tributària, s'ha continuat potenciant la cooperació amb la xarxa Tributs de Catalunya, els professionals tributaris, els col·legis i associacions que els representen i, també, amb la resta d'administracions per consolidar l'Agència com a prestadora de serveis a les entitats del sector públic de la Generalitat i a les entitats locals.

Amb vista al 2024, l'Agència, des del seu compromís amb la qualitat i la innovació dels serveis, es proposa un seguit de reptes. Entre d'altres, en destaquen els següents:

  • Continuar desplegant el Pla de transformació digital per al període 2023-2026.
  • Consolidar la línia de creixement i especialització del personal, potenciant-ne la formació i nous processos selectius dels cossos tributaris especialitzats.
  • Consolidar el model de governança de dades multidisciplinari de l'ATC.
  • Publicar l'aplicació mòbil de l'Agència i, al llarg del 2024, incorporar-hi noves funcionalitats.
  • Impulsar l'atenció digital a través de la seu electrònica amb projectes destacats com ara la implementació d'un nou espai adreçat a professionals i administracions públiques; l'evolució d'El meu espai ATC amb nous serveis; la millora de l'accessibilitat i la usabilitat, i la implantació progressiva de les directrius de la comunicació clara.
  • Incorporar noves funcionalitats i millores a la seu electrònica, publicar el nou formulari del model 600 de l'ITPAJD amb l'esborrany integrat i les funcionalitats millorades, i continuar el procés d'evolució dels programes d'ajuda a formularis web esborrany.
  • Continuar impulsant la col·laboració amb la xarxa Tributs de Catalunya, amb la finalitat de millorar el servei als contribuents arreu del territori.
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
336158 {"title":"Publicació de la Memòria d'activitat 2023 de l'Agència Tributària de Catalunya","published_date":"2024-07-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"336158"} catalunya Agència Tributària de Catalunya (ATC) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-19/336158-publicacio-memoria-activitat-2023-agencia-tributaria-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.