Informe del Servei Meteorològic de Catalunya sobre l'esclafit del Segrià del 6 de juliol

El treball de camp i l'anàlisi de dades de models meteorològics, de Meteosat, de radar, de llamps i d'estacions meteorològiques automàtiques ha permès concloure que es va produir un esclafit Va afectar els municipis de Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Lleida amb una intensitat IF1,5 segons l'escala internacional de Fujita, si bé no es descarta que els desperfectes en municipis limítrofs fossin causats pel mateix fenomen

En un context de xàfecs localment forts i acompanyats de tempesta i pedra, dissabte 6 de juliol es van produir danys per vent a la comarca del Segrià. Dos dies més tard el Servei Meteorològic de Catalunya va dur a terme un treball de camp per conèixer quin fenomen meteorològic havia causat les destrosses, per acostar la zona afectada i per estimar la intensitat de l'episodi. L'anàlisi de la informació recollida durant la visita al lloc dels fets i la combinació amb dades de models meteorològics i d'observació han permès concloure que es va produir un esclafit d'intensitat IF1,5 (180 km/h amb un marge d'error de ± 20 %).

Els resultats de l'estudi s'han recollit en un informe públic que es pot consultar en aquest enllaç:

https://static-m.meteo.cat/wordpressweb/wp-content/uploads/2024/07/19080112/informe-esclafit-alcarras-20240706.pdf

Imagen del artículo Informe del Servei Meteorològic de Catalunya sobre l'esclafit del Segrià del 6 de juliol

Figura 1: Fotografia del xàfec mentre afectava Torres de Segre. L'esclafit es fa visible a la dreta de la imatge, on s'observa la deformació de la regió de precipitació. Autor: Eduard Valero (Lleida).

Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Lleida són els principals municipis afectats

L'esclafit va començar pels volts de les 17.19 h (15.19 TU) a Soses, va afectar els municipis de Torres de Segre i d'Alcarràs i es va dissipar entorn les 17.44 h (15.44 TU) al nord de Lleida. També hi va haver alguns desperfectes en municipis limítrofs, els quals no han estat objecte d'aquest estudi, però no es descarta que fossin provocats pel mateix fenomen ateses les dades de vent radial de radar.

Del treball de camp s'extreu que la franja de danys s'estén 16 km de sud-oest a nord-est. L'amplada màxima, que ronda els 3 km, es va trobar al tram final. S'estima que va ser d'intensitat IF1,5, segons l'escala internacional de Fujita (180 km/h ± 20%).

Imagen del artículo Informe del Servei Meteorològic de Catalunya sobre l'esclafit del Segrià del 6 de juliol

Figura 2: Mapa de la zona afectada per l'esclafit (àrea ombrejada de color blanc). Al mapa s'hi indiquen els municipis de Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Lleida.

Danys greus en una nau industrial i en diverses cobertes i teulades

Els danys més importants es van localitzar al polígon industrial Revés d'Alcarràs, situat 1,5 km al nord-est del nucli urbà. En aquest sector la força del vent va fer caure la façana frontal d'una nau industrial i es va endur part de la coberta. Altres edificacions de la zona també es van veure afectades, tot i que els desperfectes no van ser tan rellevants.

Fora d'aquest polígon industrial, les destrosses van consistir en teules arrencades, algunes antenes de televisió doblegades, així com plaques metàl·liques i de fibrociment arrabassades d'alguns coberts. També hi va haver danys en vegetació, sobretot branques trencades i algun arbre tombat.

En una plantació de pollancres situada a mig camí entre Soses i Alcarràs, a uns 700 metres del riu Segre i a prop de la séquia de Remolins, es van trobar diversos exemplars escapçats. Es tracta d'arbres amb el tronc d'un diàmetre inferior als 20 cm i, en general, el trencament s'havia produït a més de 4 m d'alçada. Ara bé, la proporció d'arbres afectats en el conjunt de l'explotació era molt petita, poc per sobre de l'1%, aproximadament.

Imagen del artículo Informe del Servei Meteorològic de Catalunya sobre l'esclafit del Segrià del 6 de juliol

Figura 3: Estat amb què va quedar la nau industrial més afectada del polígon industrial Revés d'Alcarràs.

Només fa dos anys un altre esclafit va afectar el nord de la comarca

Ara fa poc més de dos anys un altre esclafit va afectar també el Segrià. Va ser el 21 de juny de 2022 a la tarda. En aquella ocasió els danys es van concentrar al nord de la comarca, més concretament als municipis de Lleida, Almacelles, Alguaire i Almenar.

19 de juliol de 2024


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
336156 {"title":"Informe del Servei Meteorològic de Catalunya sobre l'esclafit del Segrià del 6 de juliol","published_date":"2024-07-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/19\/10\/55\/959658fb-068a-4b87-9020-e769807ef2b1.png","id":"336156"} catalunya Sarai Sarroca Cervelló,Servei Meteorològic de Catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-19/336156-informe-servei-meteorologic-catalunya-esclafit-segria-6-juliol https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.