Una versió actualitzada i ampliada de la guia "Itineraris de la retirada de 1939" descobreix noves rutes de l'exili republicà

Imagen del artículo Una versió actualitzada i ampliada de la guia Itineraris de la retirada de 1939 descobreix noves rutes de l'exili republicà

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es tracta d'una segona edició, editada pel Memorial Democràtic, que incorpora més espais de memòria al territori i proposa excursions per descobrir els camins que milers de republicans van seguir cap a l'exili "Recordar i ampliar la memòria de l'exili és un antídot contra l'oblit i el millor compromís que podem oferir perquè esdeveniments així no es tornin a repetir, ni a Catalunya ni enlloc", ha assegurat la consellera Ubasart

En homenatge al llegat de totes les persones que van emprendre el camí de l'exili, a causa de la victòria franquista a la Guerra Civil, i com a exercici de memòria democràtica, el Memorial Democràtic ha editat una segona versió actualitzada de la guia Itineraris de la retirada de 1939. Un llibre que, publicat per primera vegada el 2020, té com a objectiu divulgar, difondre i promoure els diferents espais de memòria transfronterers del país, d'una manera pràctica, senzilla i entenedora. Amb aquesta nova edició, s'hi incorporen nous espais vinculats a la retirada i a l'exili republicà i s'actualitza també la senyalització memorialista.

En paraules de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, durant l'acte de presentació que ha tingut lloc avui, "aquesta nova edició no només ofereix una informació més detallada i precisa, sinó que també inclou noves rutes i indrets que enriqueixen el relat de l'exili republicà". A més, ha afegit que suposa "un recurs molt valuós per recórrer els camins d'aquells que van haver de fugir de la repressió i descobrir un patrimoni molt atractiu en termes memorialístics, però també en termes socials i econòmics per a la comarca".

A banda, Ubasart també ha assegurat que "recordar i ampliar la memòria de l'exili és un antídot contra l'oblit i el millor compromís que podem oferir perquè esdeveniments així no es tornin a repetir, ni a Catalunya ni enlloc".

Per això, amb la informació ampliada i el context històric ben delimitat, la guia proposa una immersió en diversos itineraris i excursions que permeten descobrir paisatges i llocs simbòlics de memòria, a banda i banda de la frontera. En aquest sentit, el marc geogràfic de referència és la part oriental dels Pirineus, una serralada que centenars de milers de republicans van haver de travessar fugint del franquisme .

En paraules del director del Memorial Democràtic, Jordi Font i Agulló, "hem integrat noves investigacions, testimonis i descobriments que aporten una visió més completa i matisada, al servei del rigor i la precisió històrica".

A tall d'exemple, algunes de les novetats concretes que es recullen gràcies a aquesta segona edició és la museïtzació i l'obertura al públic de la mina Canta, a la Vajol, un espai blindat que va servir com a lloc de dipòsit i evacuació del patrimoni artístic i econòmic de la República. De fet, gràcies a la coordinació amb el Museu Memorial de l'Exili, s'ofereix als visitants la possibilitat de fer-hi visites guiades. També destaca l'itinerari circular de l'aeròdrom republicà de Garriguella-Vilajuïga, un nou espai dememòria que commemora el darrer combat aeri de la Guerra Civil a Catalunya.

Paral·lelament, la guia vol esdevenir una eina de suport per visitar el Museu Memorial de l'Exili, un emplaçament museístic amb vocació transfronterera que es dedica a divulgar el coneixement sobre l'exili republicà de 1939 i que, a més, proposa una reflexió crítica a l'entorn dels exilis i els desplaçaments forçosos de població en el decurs del segle XX i fins a l'actualitat.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
321212 {"title":"Una versió actualitzada i ampliada de la guia \"Itineraris de la retirada de 1939\" descobreix noves rutes de l'exili republicà","published_date":"2024-07-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/12\/20\/18\/30f4cd89-af22-4ef3-b8d1-98c07f98c357.jpg","id":"321212"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-12/321212-versio-actualitzada-ampliada-guia-itineraris-retirada-1939-descobreix-noves-rutes-exili-republica https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.