L'ús de la llengua catalana creix al sector empresarial gràcies al programa Emmarca't

S'incrementa l'oferta digital en català, especialment en el web i les aplicacions mòbils, de franquícies de restaurants, cadenes de supermercats, entitats bancàries, empreses automobilístiques i del sector tèxtil Empreses com Amazon, Carrefour, Apple, Triodos Bank, Volkswagen o Buenas Migas incorporen la llengua catalana en els seus serveis digitalsEl programa Emmarca't té l'objectiu que les grans marques incorporin més el català com a aposta estratègica en les relacions amb els consumidors

Imagen del artículo L'ús de la llengua catalana creix al sector empresarial gràcies al programa Emmarca't

La llengua catalana és cada cop més present en les comunicacions i els productes de grans empreses gràcies a Emmarca't, el projecte amb què el Departament de Cultura acosta el català a les grans marques utilitzantestratègies de màrqueting empresarial que es basen, fonamentalment, en la proximitat i la satisfacció del seu públic.

Així, gràcies a l'Emmarca't, durant el 2023 i el primer semestre de 2024, la llengua catalana ha vist resultats positius de les accions de foment del català en productes i serveis del sector de les franquícies de restaurants. A través del programa Emmarca't, la Secretaria de Política Lingüística ha treballat en aquest període amb una trentena de grans marques amb més de 5 establiments a Catalunya per al compliment dels requeriments lingüístics i per revertir mancances en l'oferta digital en català, especialment en el web i les aplicacions mòbils que tenen a disposició dels clients. En aquest sector, 11 marques -que donen cobertura a 135 establiments de tot Catalunya i a un nombre elevat de botigues del País Valencià i les Illes Balears- han inclòs el català per respecte i adaptació als consumidors i per la qualitat afegida que aporta en la qualitat del servei. Es tracta de Buenas Migas, Can Pizza, Carpi Pizza, Kurz&Gut, Las Muns, Miss Sushi, Papa John's, Pizzerias Carlos,Ramen Shifu i Ribs. La incorporació del català en aquestes franquícies suposa un augment de 12 punts -del 40 % al 52 %- en els webs en català de tot el sector de franquiciats de restauració que operen a Catalunya. D'acord amb els compromisos amb la SPL, es preveu que abans que acabi l'any 6 marques més inclouran el català al web i a la comanda en línia, una amb un centenar d'establiments instal·lats al territori.

Als serveis digitals de les grans superfícies de distribució alimentària, la incorporació del català al web de venda de Carrefour i de Dia -en aquest últim cas, amb aplicació mòbil inclosa- fa passar del 69 % de presència de la llengua en aquest sector al 81 %, de manera que, dels 16 supermercats amb servei de venda en línia en tots o en alguna línia de productes, només n'hi ha 3 en què encara no es pot comprar en català, un dels quals s'ha compromès a fer-ho aviat.

El català també s'ha inclòs en webs de marca d'altres sectors, com ara el de serveis bancaris i financers. Així, la llengua ja és present a Money To Pay; la plataforma de l'operador de Triodos Bank per a inversors, Captin, i a Kutxabank, si bé en aquest últim cas se'n completarà la versió catalana al llarg de 2024. A més a més, els clients ja poden navegar en català per Securitas Direct, la consultora DXC Technology i l'energètica Iberdrola. El 2023 també va veure néixer el català a l'aplicació de Tik Tok, i Twitch el va incorporar com a filtre en la cerca de retransmissions. Un altre gegant, Amazon Locker, l'ha ofert recentment com a opció en les pantalles dels seus armariets intel·ligents, i els caixers d'autocobrament de les botigues intel·ligents pertanyents al grup Inditex ja brinden l'oportunitat de fer operatives en català sense que s'hi determini per defecte una llengua que no sigui l'oficial i pròpia de Catalunya.

La Secretaria de Política Lingüística, a més, ha rebut enguany la confirmació que grans marques de telefonia mòbil oferiran als clients i consumidors l'opció de navegació en llengua catalana, un sector en què el català és força deficitari.

Un àmbit en què ha crescut significativament el català ha estat el dels manuals en línia d'automòbil. A finals de 2022, 65 models de cotxes de Cupra, Ford, Lexus, Mazda, Seat, Tesla i Toyota oferien guies d'usuari en català . Durant el 2023 i 2024, aquestes marques han editat més manuals de la seva flota de models en llengua catalana, i dues marques s'hi han afegit: Volkswagen i Skoda. La primera ha inclòs el català en els manuals dels últims models fabricats i en la interfície del web específic de guies d'usuari, i la segona ho ha fet en els manuals web, l'aplicació MySkoda i el sistema d'infoentreteniment dels vehicles. S'hi suma també el manual del nanocotxe de Silence, de manera que els manuals disponibles en llengua catalana ha incrementat fins a 104.

Pel que fa a l'electrònica de consum, tres de les sis marques líders de vendes mundials -Acer, Apple i Asus- han publicat, també, els manuals d'usuari en línia dels seus productes més venuts. Es tracta dels portàtils C722, C733, C734, C934, C934T, R753T, R753TN, R853TA, R853TNA, d'Acer; l'UM 3402 i UX3402, d'Asus, que s'afegeixen als monitors VG248QE i els portàtils Zenbook UX431s i UX325, publicats el 2022, i l'iPad, l'iPhone l'Apple Watch, els AirPods, els manuals de conceptes bàsics de tots els Mac i el MacOS, d'Apple. La catalana Leotec ha incorporat el català en els manuals i instruccions d'ús en línia i en paper, d'una gamma àmplia de productes, com ara llapis digitals, suports de telefonia mòbil, rellotges esportius, auriculars, accessoris de memòria, microordinadors, carregadors ràpids i inalàmbrics i pissarres electròniques, entre d'altres. Aquestes marques se sumen a d'altres que, com Epson i Hewlett Packard, van ser pioneres en el llançament de productes amb instruccions impreses i digitals en llengua catalana, en les primeres fases del projecte Emmarca't.

Un sector que ha inclòs la llengua de manera incipient és el dels electrodomèstics. Després de l'entrada del català al web i manuals de Taurus, Electrolux i AEG s'hi han afegit, tant en paper com en digital. En referència a manuals, la marca sueca IKEA ha inserit finalment el català als fullets de les instruccions de muntatge, de moment als pdf publicats a l'apartat del web Detalls del producte, especialment en els articles amb mecanismes elèctrics i en joguines infantils, on els advertiments de seguretat són peremptoris.

Quant al sector tèxtil i de la moda, 6 grans marques de roba amb més de 5 establiments en centres comercials de Catalunya han incorporat la llengua a l'etiquetatge: Bimba y Lola, C&A, Diesel, EseOese, Guess i Macson, amb un total de 81 establiments a Catalunya. Mayoral, amb Boston i Hug&Clau del mateix grup, ho faran a partir de l'estiu de 2025 de manera integral, incloent la llengua en l'embalatge, els QR, l'etiquetatge tèxtil interior i els advertiments exteriors en etiqueta de cartró.

Per últim, els consumidors poden consultar en català i de manera immediata l'embalatge i les instruccions d'ús dels productes de la marca de regals Ale-Hop, tal com estableix el Codi de consum de Catalunya.


Com funciona el projecte Emmarca't?

El projecte Emmarca't fomenta la inclusió de la llengua catalana al web, per defecte o com a opció lingüística, a les interfícies de venda en línia i en les aplicacions mòbils, als menús de configuració de productes digitals; en l'atenció telefònica; la publicitat; l'etiquetatge, els manuals d'instruccions i les guies d'usuari, i a les xarxes socials.

La idea principal que l'Emmarca't vol transmetre a les empreses és que el català és una aposta estratègica, atès que té amb un ampli públic objectiu per al qual el seu ús és reclam i genera interès, permet segmentar, genera empatia i mostra responsabilitat social.

El projecte s'inicia amb la definició de les marques de diferents sectors, amb criteris que permeten delimitar les que tenen més impacte a Catalunya. Se n'analitza l'oferta i s'hi contacta, tot centrant-se en l'atenció al consumidor (documentació, web, aplicacions, telèfon i establiments) i es fan les accions de foment en relació a les mancances que hi tenen. En cada cas, es concreten les necessitats i s'ofereix informació, orientacions, arguments de sensibilització i de foment, mitjançant recursos i materials, amb estratègies de màrqueting i accions d'informació sobre legislació i de foment i sensibilització per acostar el català, amb arguments de proximitat i satisfacció dels públics objectius, a més del compliment dels requeriments normatius en matèria lingüística. Emmarca't es va iniciar l'any 2016 amb un estudi de mercat per identificar les marques notòries que operen a Catalunya en 38 sectors.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
320888 {"title":"L'ús de la llengua catalana creix al sector empresarial gràcies al programa Emmarca't","published_date":"2024-07-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/12\/11\/59\/fb656ada-dcfb-4a81-8282-4f49bdc49495.jpg","id":"320888"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-12/320888-us-llengua-catalana-creix-sector-empresarial-gracies-programa-emmarca-t https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.