Creix el consum de bosses de plàstic d'un sol ús al comerç urbà tot i les restriccions de la normativa

• El comerç urbà concentra la pràctica totalitat de la distribució de bosses de plàstic prohibides per la normativa amb el lliurament de 1.045 milions de bosses, la meitat dels 2.136 milions de bosses de plàstic que empra en la seva activitat al llarg de l'any 2022

Un estudi impulsat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conclou que l'any 2022 el consum de bosses de plàstic d'un sol ús creix al comerç urbà tot i les restriccions de la normativa.

 

Consum de bosses de caixa

El treball, ("Estudi sobre el consum de bosses de plàstic i safates d'un sol ús a Catalunya l'any 2022"), mostra que si bé les bosses de plàstic amb nanses d'un sol ús (BPNU) i de bosses de plàstic fragmentable han deixat de distribuir-se  a les caixes dels supermercats, hipermercats i grans magatzems, no passa el mateix als establiments del comerç urbà de Catalunya, on segueixen distribuint aquest tipus de bosses. No només això, sinó que se n'estan distribuint més que a l'any 2020, quan encara no eren d'aplicació totes les mesures del Reial decret 293/2018 que prohibeix el lliurament de les BPNU i les bosses fragmentables.

Les dades de l'estudi indiquen que al comerç urbà el consum de les BPNU ha augmentat entre els anys 2020 i 2022, passant de 310 a 365 milions d'unitats.  En aquest mateix període i en aquest format comercial el consum de bosses de plàstic fragmentables també ha crescut, de 9 a 27 milions d'unitats, el que significa un increment de 17 milions, tot i estar explícitament prohibides per la normativa des del gener de 2020.

Les dades del present estudi contrasten amb les dels anteriors estudis de consum de bosses dels anys 2018 i 2020. Aleshores, les dades van ser molt positives i mostraven una gran davallada del consum de BPNU. En el cas del comerç urbà, es va passar de 1.072 a 310 milions d'unitats. I pel que fa al consum total d'aquesta tipologia de bosses (inclosos tots els formats comercials) hi ha haver una disminució de 1.157milions d'unitats a 365 milions d'unitats. En el cas de les bosses plàstic fragmentables, el consum global entre el 2018 i el 2020 també va disminuir de 38 a 9 milions d'unitats.

Actualment  la normativa estableix que les dues úniques bosses de plàstic lliurades a caixa permeses són les bosses compostables (segons la norma UNE 13432) i les bosses de plàstic de 50 micres o més i que tinguin un contingut mínim de 50% de plàstic reciclat. Aquestes bosses han d'estar clarament identificades amb els segells pertinents i són d'obligatori pagament. Això no obstant els comerciants poden optar i promoure l'ús d'una una àmplia gama de bosses de materials no plàstics.

 

Consum de bosses de secció

Pel que fa a les bosses de secció, les utilitzades per al producte fresc i a granel com fruita i verdura, peix, xarcuteria, fleca, etc., al 2022 la immensa majoria de les bosses de plàstic d'un sol ús es varen distribuir des del comerç urbà amb més de 559 milions d'unitats, mentre que des dels hipermercats i dels grans magatzems se'n varen distribuir només uns milers (1.540 i 20.029 unitats respectivament) i cap als supermercats.

El lliurament d'aquest tipus de bosses, llevat que siguin de plàstic compostable o altres formats d'envàs per substituir les bosses de plàstic, és prohibit des de l'1 de gener de 2021 segons el Reial Decret 293/2018, de 18 de maig, sobre la reducció del consum de bosses de plàstic.

A Catalunya l'any 2022 també es varen distribuir 21 milions d'unitats bosses de secció de plàstic fragmentable, la totalitat de les quals des del comerç urbà, i prohibides també segons el reglament des de l'1 de gener de 2020.

 

Treballar amb alternatives i informació

Evitar l'ús de les bosses de plàstic és un canvi que afecta tothom. Actualment la normativa sobre quines són les bosses de plàstic permeses és inequívoca i tant el comerç com la ciutadania disposen cada cop d'un major ventall de sistemes i opcions alternatives per anar a comprar, com el cabàs, el carretó de la compra, les bosses reutilitzables o les carmanyoles.

Des de 2021 a la web de l'Agència de Residus de Catalunya hi ha disponible una campanya informativa sobre les bosses permeses i alternatives de sistemes de compra per comerços i consumidors.

 

  

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
312891 {"title":"Creix el consum de bosses de plàstic d'un sol ús al comerç urbà tot i les restriccions de la normativa","published_date":"2024-07-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"312891"} catalunya Agència de Residus de Catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-09/312891-creix-consum-bosses-plastic-sol-us-comerc-urba-restriccions-normativa https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.