La Biblioteca Museu Víctor Balaguer reobre les portes coincidint amb la commemoració dels 200 anys del naixement de l'escriptor

A l'equipament de Vilanova i la Geltrú s'han fet importants canvis en el sistema de climatització de les sales, gràcies a les quals es millora l'eficiència energètica i es garanteix una òptima conservació de les col·leccionsLa consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit a l'acte inaugural i ha definit la Biblioteca Museu com "un equipament museístic i cultural capdavanter que a través de la seva excepcional presència material expressa i executa una voluntat política de país"

Imagen del artículo La Biblioteca Museu Víctor Balaguer reobre les portes coincidint amb la commemoració dels 200 anys del naixement de l'escriptor

Aquest dissabte la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ha tornat a obrir les portes, en un acte que ha esdevingut un dels moments més esperats i importants de l'any per la ciutat. Una reobertura que manté l'essència d'aquesta institució fundada el segle XIX, i que, alhora, ha fet una ferma aposta per l'accessibilitat a les seves col·leccions i edifici. A més a més, l'acte coincideix amb la commemoració del Govern del bicentenari del naixement de Víctor Balaguer i els 140 anys de la inauguració de la Biblioteca Museu que va llegar a la ciutat.

L'acte inaugural ha estat presidit per l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, la regidora de Cultura i Patrimoni, Teresa Llorens, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez, entre altres autoritats.

La consellera Garriga ha definit la Biblioteca Museu Víctor Balaguer com "un equipament museístic i cultural capdavanter que a través de la seva excepcional presència material expressa i executa una voluntat política de país". La consellera ha subratllat també que "Victor Balaguer fou un personatge important i polièdric. La decisió de commemorar-lo va ser, per tant, fàcil de prendre", i ha remarcat que l'escriptor va tenir "un projecte cultural de país, un projecte ambiciós en el fons i en la forma perquè era un projecte de transformació social a través de la cultura"

Per la seva banda, l'alcalde Juan Luis Ruiz ha dit que "amb la reobertura de la Biblioteca Museu, l'univers de Víctor Balaguer reviu. Voldria fer una crida a tota la ciutadania a apreciar el ric patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú i a participar activament en les activitats que s'aniran succeint durant la commemoració del Bicentenari".

Després de dos anys, els visitants han pogut recórrer novament les sales i gaudir de les obres d'art i col·leccions que fan que el museu vilanoví sigui un dels més reconeguts del país, declarat des de l'any 2019 com a Museu d'Interès Nacional. Dins, s'hi poden admirar obres d'art de diverses procedències i èpoques: des de les col·leccions que va poder recopilar el mateix Víctor Balaguer durant el segle XIX, com peces de reconeguts autors nacionals i locals, així com obres procedents de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya i del Museu del Prado. També han pogut admirar la sala de la biblioteca històrica, ara ja climatitzada, que acull un fons bibliogràfic del segle XIX amb 23.000 exemplars.

Una climatització necessària

Durant el temps de tancament, a la Biblioteca Museu s'han fet importants reformes del sistema de climatització, en una operació inèdita que ha suposat el desmuntatge complet de l'equipament, amb la complexitat que suposava el trasllat de les obres d'art exposades i la protecció del fons bibliogràfic.

Instal·lar un nou sistema de climatització era una intervenció imprescindible, sobretot per garantir la conservació i preservació d'un patrimoni llegat a la ciutat fa 140 anys. D'altra banda, també permet millorar l'eficiència energètica de l'edifici, amb la possibilitat de tractar el clima de cada sala de forma independent. Justament un dels espais on és més apreciable la climatització és la biblioteca, l'únic que fins ara no comptava amb un sistema de regulació de la temperatura, on a banda de millorar les garanties de conservació dels llibres també es millora el confort per als actes que s'hi celebren.

Pel que fa al museu, a principis d'aquest any, un cop acabats els treballs de climatització, es va iniciar el muntatge complet de les sales d'exposició, tant de les peces exhibides com de tots els elements que integren els espais museístics. La inversió pel canvi de climatització ha tingut un cost de 620.000 € i ha estat finançat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i els Fons FEDER. D'altra banda, s'ha aprofitat el tancament i el desmuntatge de l'equipament per fer altres intervencions de millora. En global, la intervenció ha estat de gairebé 900.000 €, incloent-hi recursos del mateix Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Millores museogràfiques

Pel que fa a les sales i espais s'han millorat alguns aspectes, tant museogràfics com tècnics. Així es pot apreciar una major divulgació de la figura de Víctor Balaguer amb un espai que explica el personatge. Un increment d'obres d'artistes de Vilanova i la Geltrú, gràcies a un canvi d'ubicació amb més espai o una nova distribució d'algunes obres, que permès agrupar-les per destacar temàtiques i augmentar la coherència del recorregut.

També s'han fet agrupaments d'obres per guanyar espais i així poder-ne incorporar algunes que estaven al magatzem, amb l'objectiu d'augmentar l'interès de les col·leccions. Un exemple d'aquestes incorporacions són diverses pintures de dones que, fins ara, estaven desades.

La revisió dels textos, per fer-los més entenedors i contextualitzats a la història de la institució i les col·leccions, una nova gràfica per ajudar a la interpretació, en tres idiomes, una nova il·luminació dels espais per ressaltar les peces, nous espais de descans, la instal·lació de taquilles o l'adaptació de la recepció, són altres dels canvis que podrà apreciar el visitant a primera vista.

Altres millores tècniques que el visitant podrà apreciar i que milloren el conjunt museístic són la renovació del paviment en algunes de les sales de la primera planta, la renovació i accessibilitat dels WC per a visitants, la renovació de la moqueta de la biblioteca patrimonial, on també s'han restaurat pintures murals, i part de la fusteria. També s'ha renovat del sostre de la Pinacoteca, s'han instal·lat filtres UR i UV a les finestres i s'ha actualitzat el sistema de seguretat per a la custòdia d'art.

A partir d'aquest dissabte i fins al 4 d'agost, l'entrada a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer serà gratuïta, per tal que tothom qui ho vulgui tingui l'oportunitat d'anar-hi. Caldrà, però fer reserva prèvia a la web del museu www.victorbalaguer.cat.

La reobertura s'emmarca en els actes commemoratius del Bicentenari del naixement de Víctor Balaguer. Un bicentenari promogut per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que s'inscriu en el calendari de commemoracions oficials del país aquest 2024, amb la voluntat de posar en relleu, recuperar i divulgar una figura que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu català. Els actes programats fins al març de l'any vinent tenen com a objectiu divulgar-ne la rellevància històrica i reivindicar el seu llegat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
308119 {"title":"La Biblioteca Museu Víctor Balaguer reobre les portes coincidint amb la commemoració dels 200 anys del naixement de l'escriptor","published_date":"2024-07-06","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/06\/20\/36\/2c4f5761-c35f-4474-a9e9-42852f68d8b1.jpeg","id":"308119"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-06/308119-biblioteca-museu-victor-balaguer-reobre-les-portes-coincidint-commemoracio-200-anys-naixement-e-or https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.