El Govern reforça els programes de foment de la lectura i de mediació artística als centres penitenciaris i centres de justícia juvenil

Imagen del artículo El Govern reforça els programes de foment de la lectura i de mediació artística als centres penitenciaris i centres de justícia juvenil

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Els departaments de Justícia, Drets i Memòria i Cultura amplien les línies de col·laboració per impulsar la cultura com a eina de reinserció social i transformació personal de les persones internesA part de reforçar accions a través de les arts escèniques, la música i les arts visuals, es dobla el pressupost destinat a les biblioteques penitenciàries i es potencia la formació dels professionals que donen aquest servei a les presons

Aquest matí la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han visitat la biblioteca i els tallers artístics del Centre Penitenciari Brians 2. Els departaments ultimen un nou conveni que permetrà continuar i ampliar la col·laboració entre ambdós departaments en matèria de mediació artística i foment de la lectura als centres penitenciaris i s'ampliarà als centres de justícia juvenil. L'objectiu d'aquest nou marc de treball és incidir en el potencial de la cultura com a eina de reinserció social i transformació personal de les persones internes.

Així, s'impulsaran accions específiques de difusió i mediació artística destinades als interns a través de les arts escèniques, la música i les arts visuals. També es proposaran als centres de justícia juvenil accions específiques de foment de la lectura i foment d'activitats culturals apropiades a la població adolescent amb mesures judicials d'internament. Algunes d'aquests activitats seran tallers de creació i experimentació, hores del conte, clubs de lectura, presentacions de llibres i trobades amb autors o grups de conversa.

Enguany, el Departament de Cultura ha destinat 84.000 euros a fons bibliogràfics i 13.230 euros, a fons hemerogràfics per fomentar l'ús de la lectura a les presons. Aquesta inversió ha permès ampliar l'oferta en diaris i revistes, de manera que han incorporat tres diaris més i la subscripció en paper de més de 21 revistes. A més, s'ha destinat una inversió addicional de 25.000 euros per dinamitzar sis clubs de lectura als centres penitenciaris i es reforçaran els programes de formació especialitzada al personal bibliotecari.

El Servei de Biblioteques ofereix formació als professionals que treballen a les biblioteques dels centres penitenciaris, ja que cedeixen algunes places disponibles en els cursos de formació del personal bibliotecari de les biblioteques públiques. Així, s'han dissenyat formacions a mida segons les necessitats del personal penitenciari i s'han proposat altres iniciatives de foment lector per als usuaris.

Els professionals de les biblioteques penitenciàries compren directament els materials a partir de la partida pressupostària que els atorga el Departament de Cultura. Aquest 2024, gràcies a l'augment significatiu de pressupost, s'han creat lots especialitzats per facilitar la cerca de fons bibliogràfics per part dels bibliotecaris. Aquests lots s'han creat a partir de criteris professionals, tenint en compte les necessitats de les persones internes com ara el nivell d'alfabetització, els nous formats, els gèneres literaris i les temàtiques d'interès.

Les activitats per fomentar la lectura s'han materialitzat en diversos formats com ara clubs de lectura, exposicions d'autors emblemàtics, commemoracions, tallers, concerts i cinefòrums. Per incorporar les biblioteques penitenciàries al Programa de foment de la lectura, es treballa amb els bibliotecaris de presons per ajustar els continguts a les necessitats dels interns.


Col·laboració interdepartamental

L'any 2020, els departaments de Cultura i Justícia van signar un acord de col·laboració en l'àmbit dels serveis bibliotecaris a les persones privades de llibertat. Aquest acord, amb una dotació de 3.500 euros per ampliar els fons bibliogràfics a cada centre, va permetre incrementar significativament la col·lecció de les biblioteques penitenciàries. Actualment, les presons catalanes disposen d'un fons bibliogràfic de 10.000 exemplars.

També enguany s'incorporen les arts escèniques, la música i les arts visuals entre els àmbits de col·laboració entre Justícia i Cultura per reforçar aquesta línia de treball conjunta per garantir el dret a la cultura de les persones privades de llibertat, facilitant-los l'accés i la interacció amb el món cultural, així com per aprofundir en la cooperació institucional en l'àmbit dels serveis bibliotecaris, la programació artística i cultural als centres penitenciaris. En un futur, aquesta col·laboració també s'estendrà als centres de justícia juvenil.


Mediació artística

En aquest sentit, durant els mesos d'octubre i novembre de 2024 arrencarà un projecte pilot de mediació artística, impulsat per ambdós departaments i el MACBA, en el marc del programa de responsabilitat parental de presons. Durant vuit setmanes es desenvoluparà una acció artística en la qual participaran persones internes de 2n grau amb els seus fills i filles.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
302336 {"title":"El Govern reforça els programes de foment de la lectura i de mediació artística als centres penitenciaris i centres de justícia juvenil","published_date":"2024-07-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/03\/14\/56\/5cdbdd05-7614-4be3-aab2-08e2d2f79303.jpeg","id":"302336"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-03/302336-govern-reforca-programes-foment-lectura-mediacio-artistica-als-centres-penitenciaris-centres-justicia-juvenil https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.