Drets Socials recupera la tasca dels consellers de l'àmbit social de la Generalitat republicana

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha presidit la presentació del llibre 'El llegat dels consellers de Drets Socials de la Generalitat republicana (1931 - 1939)' del periodista i escriptor Joan Safont i Plumed.Campuzano ha reivindicat la necessitat de documentar la feina dels consellers de la Generalitat durant la República, que van posar les bases de l'actual conselleria de Drets Socials

El Palau Centelles ha estat l'escenari de la presentació del llibre 'El llegat dels consellers de Drets Socials de la Generalitat republicana (1931 - 1939)', del periodista i escriptor Joan Safont i Plumed. L'acte ha estat presidit pel conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, que ha destacat la importància de treure de la penombra la tasca que van desenvolupar els consellers de la Generalitat durant la República, que ha estat la base de l'actual conselleria de Drets Socials. "Al Departament de Drets Socials, recentment, hem celebrat els 35 anys de la creació de la conselleria social. És un bon moment per preguntar-nos d'on veníem quan el govern de Pujol va crear la conselleria i quins eren els antecedents republicans. La de la República ja era la Catalunya del progrés que mirava cap a Europa", ha exposat Campuzano.

Imagen del artículo Drets Socials recupera la tasca dels consellers de l'àmbit social de la Generalitat republicana

L'obra forma part de la 'Col·lecció Serveis Socials' i és fruit de l'encàrrec del Departament al periodista i escriptor Joan Safont i Plumed, que ha posat llum a una etapa amb esperances de canvis, de modernització i de llibertats, però també amb clarobscurs i amb una tasca de govern que va quedar esmorteïda en un context ple de conflictes socials i polítics, enmig d'una guerra civil. El llibre repassa una època convulsa, de tants canvis i ensurts polítics i socials com consellers de l'àmbit social, fins a 20: de Manuel Carrasco i Formiguera a Antoni Maria Sbert, incloent-hi grans figures com la de Josep Tarradellas o Manuel Corachan, i d'altres més desconeguts com ara Josep Jové o Pere Mestres. Els consellers de la Generalitat republicana van posar les bases d'un sistema de benestar social, assistencial i sanitari modern que s'allunyava de la caritat privada i la beneficència pública, que estava en sincronia amb les polítiques públiques de l'Europa d'entreguerres i que representava la continuïtat de la tasca pionera de la Mancomunitat de Catalunya, tot plegat en un context de presa de consciència d'unes necessitats socials que no paraven de créixer. "Catalunya sempre es movia en paral·lel als grans corrents polítics i socials que vivia Europa. També en la creació d'una conselleria de l'àmbit social", ha apuntat Safont.

Campuzano i Safont, a través d'una conversa, han reivindicat la tasca d'una Generalitat recuperada i dels seus protagonistes, a qui ara es ret tribut històric a través d'aquest llibre. L'acte també ha comptat amb l'assistència de la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; el director general de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, Josep M. Forné i Febrer; la directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós i Barrés, i la secretària d'Atenció Sanitària i Participació, Carme Bertral.

El llibre, 'El llegat dels consellers de Drets Socials de la Generalitat republicana (1931 - 1939)', estarà disponible al catàleg de publicacions del Departament de Drets Socials que es pot consultar aquí.

Imagen del artículo Drets Socials recupera la tasca dels consellers de l'àmbit social de la Generalitat republicana


Segueix l'actualitat del Departament a les xarxes:

X @dsocialscat| Instagram @dsocialscat

Facebook @dsocialscat| Youtube Drets Socials

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
259175 {"title":"Drets Socials recupera la tasca dels consellers de l'àmbit social de la Generalitat republicana","published_date":"2024-06-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/12\/19\/05\/f4fb02b3-d21a-4ec1-805b-709582b34c29.jpg","id":"259175"} catalunya Carles Campuzano Canadés,Drets Socials https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-12/259175-drets-socials-recupera-tasca-consellers-ambit-social-generalitat-republicana https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.