Balcells: "El nou vol nocturn a Manresa garanteix l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població"

El conseller de Salut ha presentat el vol nocturn que el SEM inicia a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Amb la nova redistribució territorial, aquesta helisuperfície passa a ser la primera que està operativa 24 hores a la Catalunya CentralL'adequació del nou heliport donarà servei a més de 285.000 persones que tenen com a referència aquest centre sanitariDel total de trasllats nocturns que el SEM realitza mitjançant unitats terrestres des de l'hospital, prop de la meitat són susceptibles de fer-se amb l'helicòpter medicalitzat

Imagen del artículo Balcells: El nou vol nocturn a Manresa garanteix l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població


El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) posarà en marxa demà el servei de vol nocturn a l'heliport de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per donar cobertura a més de 285.000 persones, el volum de població que té com a referència aquest centre hospitalari. Amb la nova redistribució territorial de la Regió Sanitària, aquesta helisuperfície passa a ser la primera que operarà les 24 hores a la Catalunya Central.

La Fundació Althaia, que gestiona l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, ha dut a terme obres de millora per modernitzar la infraestructura existent i habilitar-la per perquè l'heliport pugui acollir vols durant la nit. Aquestes reformes han consistit en aixecar un metre la plataforma d'aterratge i avançar-la deu metres endavant, intervenció que s'ha fet gràcies a la construcció d'una nova escullera de roques de grans dimensions, que és la que suporta el pes de la nova llosa on aterren els helicòpters. En total, l'heliport, que pels vols diürns va tornar a estar operatiu el passat mes de febrer disposa ara de 1.240 m2, 314 dels quals corresponen a la plataforma de la instal·lació.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha explicat avui a Manresa que l'entrada en funcionament del vol nocturn "garanteix l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població, per tal d'apropar als pacients en estat crític als hospitals que atenen casos de major complexitat". El titular de Salut ha dit també que la incorporació de l'helisuperfície en horari nocturn, "permetrà guanyar no només temps sinó també qualitat en el trasllat dels pacients crítics de la Regió Sanitària".

La intervenció també ha servit per millorar la il·luminació de la zona, amb la instal·lació de l'enllumenat d'abalisament i seguretat; el sistema de senyalització i de drenatge, i la seguretat de l'equipament, amb la instal·lació, entre altres elements, d'un monitor d'extinció d'incendi a la plataforma d'aterratge i d'enlairament. A banda de reforçar la senyalització, s'ha instal·lat un semàfor a banda i banda del carrer de la Culla que regula el trànsit quan l'helicòpter està realitzant les maniobres de vol. Per altra banda, s'ha equipat l'heliport amb una caseta d'instal·lacions i s'ha habilitat una rampa d'accés que el connecta directament amb el Servei d'Urgències de l'Hospital.

El vol nocturn cobreix un horari que va des de les 20 h del vespre fins a les 08 h del matí durant els 365 dies de l'any i permet el trasllat de pacients que, per la seva complexitat o per necessitats del servei, han de ser derivats a d'altres centres hospitalaris del territori i que també compten amb una helisuperfície en horari nocturn.

A l'antiga Regió Sanitària de la Catalunya Central, el 2022 i el 2023 ja es van registrar prop de 300 activacions de l'helicòpter medicalitzat en horari nocturn amb origen o destí a l'Hospital Universitari d'Igualada.

El cap territorial del SEM a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Jordi Calafell, ha assenyalat que "disposar també d'una helisuperfície 24 hores a Manresa permetrà millorar les atencions que són temps dependents per tal que les unitats terrestres del SEM puguin atendre i traslladar els pacients fins l'helisuperfície a qualsevol hora". Calafell explica que "aquest fet redundarà en un benefici per a tots aquells pacients que necessitin un trasllat a centres sanitaris que disposin d'una tecnologia sanitària més especialitzada".

Actualment, del total de trasllats nocturns que el SEM realitza mitjançant unitats terrestres des de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa,prop del 50% és susceptible de fer-se mitjançant l'helicòpter medicalitzat.

La inversió de la Fundació Althaia en aquestes obres ha estat de mig milió d'euros. El seu adjunt a la Direcció assistencial, Jose Zorrilla, destaca que "s'ha fet una aposta per poder disposar d'una infraestructura molt important que reforça el paper de l'Hospital Sant Joan de Déu com a centre de referència de la Catalunya Central en augmentar la capacitat d'assumir pacients que necessiten un trasllat aeri medicalitzat en horari nocturn. A més, ens ajuda a reforçar el treball en xarxa que fem tant amb els hospitals de la regió com amb els de l'àrea metropolitana en benefici dels pacients del nostre territori".

19 helisuperfícies certificades per al vol nocturn

L'helisuperfície de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa se suma a la resta d'helisuperfícies operatives 24 hores a Catalunya: l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, l'Hospital de Reus, l'Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital de Mataró, l'Hospital d'Igualada, el Parc de Bombers de Lleida, l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l'Hospital de la Cerdanya, l'heliport de Vielha, l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l'heliport de Tremp i l'heliport de la Seu d'Urgell.

Tanmateix, quan el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ho sol·licita, també es coordinen serveis de vol nocturn des de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra per traslladar pacients pediàtrics i neonatals a centres sanitaris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

En els propers mesos està previst que entri en funcionament l'helisuperfície de l'Hospital de Vic.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
248872 {"title":"Balcells: \"El nou vol nocturn a Manresa garanteix l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població\"","published_date":"2024-06-07","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/07\/13\/26\/43934f05-7726-4e9c-ac4e-f3782186d816.jpg","id":"248872"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-07/248872-balcells-nou-vol-nocturn-manresa-garanteix-equitat-acces-sistema-sanitari-public-poblacio https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.