La Setmana Internacional del Compost 2024 ha comptat amb l'organització de més de 110 activitats arreu de Catalunya

Imagen del artículo La Setmana Internacional del Compost 2024 ha comptat amb l'organització de més de 110 activitats arreu de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La Setmana Internacional del Compost (ICAW- International Compost Awareness Week) s'ha celebrat del 5 a l'11 de maig de 2024 i, com cada any, ha posat al centre la importància del cicle de la matèria orgànica i els beneficis de la producció i ús del compost.

L'ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i, amb el temps, s'ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s'hi ha anat adherint.

En cada edició de l'ICAW es reforça un missatge relacionat amb els beneficis del compost i enguany es va escollir relacionar el compost i els seus beneficis contra el canvi climàtic, amb el claim: "Compost...campió pel clima!".

Amb el compostatge de la matèria orgànica i utilitzant el compost a l'agricultura, es reté carboni al sòl, millora la fertilitat i la retenció d'aigua del sòl, contribuint a la mitigació del canvi climàtic. També s'eviten gasos d'efecte hivernacle que generen els residus si es destinessin a dipòsits controlats.  

L'Agència de Residus de Catalunya ha promogut una any més aquesta Setmana Internacional del Compost (ICAW 2024) animant a organitzar activitats i que es registressin a la web de l'ARC per poder després animar a la ciutadania a participar-hi.

 

Enguany s'han dut a terme més de 115 activitats, que han consistit en:

  • Punts de repartiment de compost a la població.
  • Tallers i activitats en centres educatius.
  • Visites i portes obertes a les plantes de compostatge.
  • Activitats en àrees d'autocompostatge.
  • Jornades i seminaris per a promoure la fertilització amb compost.

 

Per la seva banda, l'Agència de Residus de Catalunya va organitzar diverses activitats:

 

Tallers d'educació ambiental a l'Espai Gardenyes

Els dies 8, 9 i 10 de maig a l'Espai Gardenyes de la Casa Orlandai es van dur a terme tallers d'educació ambiental per escoles i famílies amb demostracions i activitats sobre el compost. S'hi incloïa la visita a un hort urbà comunitari i a una zona de vermicompostadors. També s'hi feia un taller d'horticultura.

En aquest mateix espai es va instal·lar l'exposició itinerant "COMPOST", que il·lustra el cicle de la matèria orgànica i els beneficis del compostatge.

Els assistents als tallers també han pogut gaudir d'un punt d'autoservei de compost d'on s'han endut una bossa de compost a casa.

 

Jornada Fem compost a Osona

A Tona, el dia 7 de maig l'ARC, es va celebrar la jornada tècnica "Fem compost a Osona" on es va fer una mirada al compostatge a Catalunya i a la comarca d'Osona, presentant diferents experiències, destacant el compostatge de dejeccions ramaderes en granja i de la fracció orgànica de qualitat.

A la segona part de la jornada es van fer dinàmiques per grups sobre la temàtica del compost i al mateix espai es va posar una exposició de compost de diferents orígens (fangs, fracció orgànica, fems, vegetal...)

La jornada va acabar amb una visita a la planta de compostatge de la Mancomunitat la Plana on es tracta  la fracció orgànica de recollida selectiva dels municipis que la formen. Un cop acabada la visita guiada, es va fer la cloenda de la jornada a càrrec del director de l'Agència Isaac Peraire i Soler on es van repartir els premis, dues cistelles amb productes locals de la comarca, als grups d'assistents que van guanyar en les dinàmiques per grups.

 

Punts informatius de compost

L'ARC, també ha promogut l'ús del compost amb la instal·lació de punts informatius i d'autoservei de compost a la seu central de Barcelona així com als edificis adjacents (Torre Llevant, Torre Auditori i Torre Esteve). 

Al Districte Administratiu s'hi va instal·lar una punt informatiu, on persones treballadores i visitants podien informar-se sobre els beneficis i usos del compost així com auto-subministrar-se una paperina plena de compost.

En aquest espai, també hi ha estat l'exposició itinerant "COMPOST" mida petita.

 

 

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16821 {"title":"La Setmana Internacional del Compost 2024 ha comptat amb l'organització de més de 110 activitats arreu de Catalunya","published_date":"2024-05-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/residus.gencat.cat\/web\/.content\/home\/actualitat\/2024\/05_16_ICAW_2024\/poster_icaw.jpg_780142095.jpg","id":"16821"} catalunya Agència de Residus de Catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-16/16821-setmana-internacional-compost-2024-comptat-organitzacio-mes-110-activitats-arreu-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.