Consum resol el 55% de les reclamacions a la Catalunya Central el 2023

Imagen del artículo Consum resol el 55% de les reclamacions a la Catalunya Central el 2023

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. L'Agència Catalana del Consum va atendre 5.583 consultes i va gestionar 1.869 reclamacions a la vegueria, principalment per incidències relacionades amb el subministrament elèctric, els serveis de telecomunicacions i la compra de productes
  2. El nombre de denúncies presentades per la ciutadania a les comarques centrals es duplica respecte el 2022, sobretot les relacionades amb la vulneració dels drets lingüístics dels consumidors

  3. El 55% de les reclamacions gestionades el 2023 a la Catalunya Central per l'Agència Catalana del Consum, del Departament d'Empresa i Treball, s'han resolt per la via de la mediació o l'arbitratge, mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes. Aquesta és una de les dades destacades de les actuacions dutes a terme per Consum a les comarques centrals durant l'any passat. El director de l'Agència, Albert Melià Roset, ha valorat positivament aquest resultat perquè "la difusió i la potenciació d'aquests mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes ha estat un objectiu clar durant la legislatura, ja que considerem que es tracta de la via més adequada per solucionar les controvèrsies de consum".

    Del total de reclamacions gestionades per l'Agència a la vegueria de la Catalunya Central (1.869), 979 casos s'han resolt per acord de mediació -un 15,5% més que l'any anterior- i 48 per la via del laude arbitral -un 23% més-. En aquest sentit, els sectors en què es resolen més reclamacions són els serveis d'electricitat, gas i aigua i els serveis de telefonia i internet i, en menor mesura, els serveis financers i els transports.

    Pel que fa al nombre de denúncies presentades per la ciutadania, es duplica respecte de l'any anterior, amb un total de 152 denúncies, sobretot les relacionades amb la vulneració dels drets lingüístics dels consumidors. En aquest sentit, Melià ha destacat que "davant de l'augment de la preocupació i el malestar social per la manca de respecte sobre aquests drets, l'actuació del Govern en la gestió de les denúncies rebudes ha estat rigorosa per tal de garantir la protecció dels drets lingüístics de la ciutadania en les seves relacions de consum".

    El director de l'Agència Catalana del Consum s'ha reunit avui amb la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet Masana, i amb representants dels consells comarcals del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès, per analitzar els resultats de les actuacions en matèria de defensa dels drets de les persones consumidores a la vegueria.

    De les dades d'actuacions a la Catalunya Central durant el 2023, publicades avui, s'extreu que els motius que han generat més consultes i reclamacions han estat, principalment, les incidències relacionades amb el subministrament elèctric, els serveis de telecomunicacions i la compra de productes.

    Companyies energètiques i de telefonia destaquen en la llista d'empreses amb més reclamacions

    De les 1.978 reclamacions rebudes a Consum l'any passat, el sector dels subministraments de la llar en concentra el 32%, majoritàriament per incidències relacionades amb el subministrament elèctric o de gas. Pel que fa a la resta de sectors amb més reclamacions, destaquen els serveis de telecomunicacions i internet, que n'acumulen més del 12%; les incidències relacionades amb la compra de productes com ara vehicles, mobiliari o productes tèxtils, amb el 12,5%; altres serveis generals de consum, amb gairebé el 12%, en què destaquen els serveis sanitaris de caire privat; o els serveis financers, amb prop del 10% de les reclamacions.

    Empreses subministradores d'energia, operadores de telefonia, companyies aèries i entitats financeres encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions a la vegueria: Endesa, amb 148 reclamacions; Naturgy, amb 140; Iberdrola, amb 83; Orange, amb 67; Vueling, amb 59; Vodafone, amb 52; Energia XXI, amb 45; Edistribución, amb 45; Telefónica, amb 38; i BBVA amb 34.

    5.583 consultes ateses, gairebé la meitat sobre subministraments de la llar i serveis de telefonia i internet

    Amb relació a les consultes, l'Agència n'ha atès un total de 5.583, relacionades principalment amb els serveis d'electricitat i gas (37%); la compra de productes (14%); la telefonia i internet (13,4%); altres serveis generals de consum (13,3%), en què destaquen els serveis mèdics de caràcter privat; i els serveis bancaris o financers (8,8%).

    Augmenten les denúncies, sobretot per la vulneració dels drets lingüístics

    L'any 2023, les denúncies a les comarques centrals per presumptes incompliments de la normativa de consum van augmentar un 108%, amb un total de 152 denuncies presentades a l'Agència, respecte de les 73 de l'any anterior.

    Prop del 45% de les denúncies rebudes correspon a casos en què els consumidors i les consumidores han vist vulnerats els seus drets lingüístics en el marc d'una compra o una contractació.

    Major presència de l'Escola del Consum a la Catalunya Central

    Durant el curs passat, un total de 537 alumnes de Berga, Manresa, Puig-reig i Súria van participar en els tallers d'educació en consum que imparteix l'Escola del Consum de Catalunya, un 42,4% més que en el curs anterior. Els tallers d'educació en consum són un servei gratuït de l'Agència Catalana del Consum, que s'ofereix en els diferents nivells de l'ensenyament reglat, a l'educació primària, secundària obligatòria i post obligatòria i especial, amb l'objectiu de promocionar el consum conscient i responsable.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16179 {"title":"Consum resol el 55% de les reclamacions a la Catalunya Central el 2023","published_date":"2024-04-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/04\/11\/13\/21\/56c181d3-20f2-4c26-b1e7-1a0474530923.jpg","id":"16179"} catalunya Agència Catalana del Consum,Delegació a la Catalunya Central,Empresa i Treball,Roger Torrent i Ramió https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-04-11/16179-consum-resol-55-reclamacions-catalunya-central-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.