Prop de 200 activitats reivindiquen el Dia Internacional de la Dona als centres penitenciaris i de justícia juvenil

Imagen del artículo Prop de 200 activitats reivindiquen el Dia Internacional de la Dona als centres penitenciaris i de justícia juvenil

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La presència de dones internes a execució penal és minoritària: un 6 % a presons i un 10 % a centres educatiusTeatre, xerrades, cinefòrums, tallers i partits de futbol són algunes de les activitats que s'han programat aquesta setmana

Els nou centres penitenciaris de Catalunya, els set centres de justícia juvenil així com tots els equips tècnics que fan el seguiment dels joves amb mesures judicials en el medi obert celebren avui i al llarg de tota aquesta setmana passada el 8M. Les activitats reivindicatives en defensa dels drets de les dones tenen un caràcter lúdic i festiu: en total, s'han organitzat prop de 200 esdeveniments per celebrar el Dia Internacional de la Dona.

L'acte central de la celebració del Dia de la Dona ha tingut lloc al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, popularment conegut com a Wad-Ras, que l'octubre passat va fer 40 anys com a presó de dones. En aquest centre, s'hi ha llegit un manifest, s'hi ha fet una desfilada de roba confeccionada per les mateixes internes als tallers de formació ocupacional del CIRE i un taller de dansa. El colofó de la jornada ha estat l'emissió del programa Vostè Primer de RAC 1, dirigit pel comunicador Marc Giró, que ha cedit el protagonisme a les dones internes i l'equip de treballadors.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González -que ha seguit la jornada des del centre acompanyada de l'equip-, ha assegurat que"ens queda encara molt per fer en termes de violència de gènere i sexual, en termes d'igualtat laboral i salarial o en la garantia d'oportunitats per a totes les dones". Ubasart ha recordat que "els tractaments que fem a Wad-Ras i els professionals que hi treballen són agents de canvi, de promoció de la justícia, la igualtat i la inclusió"."Totes les internes són a Wad-Ras perquè han comès un delicte, és clar, però moltes també són les damnificades d'un sistema econòmic i patriarcal que les ha empès fins aquí", ha puntualitzat la consellera.

Coorganització del programa d'activitats

A les presons, les activitats han estat proposades pels mateixos interns, seguint el model de partició i convivència, que implica les persones internades en les decisions de la vida diària dels centres. Els professionals han pres part en l'organització i el desenvolupament de tots els esdeveniments. D'aquesta manera, s'afavoreix la participació dels treballadors en les activitats juntament amb interns i internes, i es reforça la idea que la lluita per la igualtat de les dones implica tothom.

Aquestes activitats van des de partits de futbol amb diferents equips esportius, com ara les veteranes del Barça, com concerts, obres de teatre, tallers d'escriptura, xerrades feministes i canvis de nom dels carrers i instal·lacions del centre. El teatre del centre penitenciari Brians 1 rep ara el nom de l'actriu catalana recentment desapareguda Itziar Castro.

Altres activitats destacades són les que es faran al Centre Penitenciari Quatre Camins (un centre destinat a homes) en el qual s'organitza la taula rodona "Currantas", on dones professionals de professions tradicionalment masculinitzades (bombers, àrbitres de futbol, camioneres, etc.) explicaran als interns les dificultats i els estereotips que han hagut de superar en el seu lloc de treball.

El perfil de la interna a Catalunya

La dona interna representa prop del 6 % de la població penitenciària i és majoritàriament de nacionalitat espanyola, té 42 anys de mitjana, passa poc més d'un any a la presó i compleix condemna per robatori o tràfic de drogues. Les dones estrangeres són prop del 33 % i entren a la presó per tràfic de drogues. Dues de cada tres internes són víctimes de violència masclista; sis de cada deu presenten problemes de salut mental, i vuit de cada deu són mares.

La visió de gènere, present en tota l'execució penal

Els centres penitenciaris disposen, des de 2018, del primer programa de tractament amb visió de gènere. A partir de grups molt reduïts, els equips de tractament proporcionen a les dones eines per a l'empoderament femení o pautes positives de salut sexual.

Tant les presons com tot el sistema de justícia juvenil (centres educatius, medi obert i serveis de mediació i assessorament tècnic de menors) disposen de referents de gènere per tractar tots els temes específics en relació amb la perspectiva LGTBI+. Es tracta professionals de qualsevol àmbit (educació social, psicologia, treball social, biblioteca, pedagogia, teatre, règim interior, etc.), amb formació especialitzada, que tenen com a missió vetllar perquè la perspectiva de gènere es tingui en compte en tot l'àmbit i procurar compatibilitzar aquesta visió amb la seva tasca professional habitual.

Un nou centre penitenciari amb visió feminista per acollir les dones

El Departament de Justícia, Drets i Memòria licitarà enguany el projecte de construcció del nou centre penitenciari de dones de la ciutat de Barcelona, amb una reserva de 90 ME en el Programa d'encàrrecs d'actuacions (PEA). Les obres s'executaran entre el 2026 i el 2029. Amb 50.000 metres quadrats, el nou centre quadruplica la superfície de Wad-Ras i està dissenyat amb perspectiva de gènereper millorar la qualitat de vida de les internes i facilitar-ne la reinserció a la societat. El Departament actualment està dissenyant el projecte funcional del futur centre.

Tallers d'autodefensa i xerrades sobre la dona al futbol

Els diferents equips que treballen en l'àmbit de la justícia juvenil: centres educatius, equips de medi obert i serveis de mediació i assessorament tècnic dels jutjats de menors han organitzat aquesta setmana prop de 70 activitats amb l'objectiu de conscienciar joves i professionals de les reivindicacions relacionades amb el Dia Internacional de la Dona.

Alguns exemples de les activitats d'aquest 8M a la justícia juvenil són concursos de cartells, elaboració de murals, tintatge de samarretes, taller de polseres commemoratives, taller sobre menstruació, visionament de documentals relacionats amb la dona, conferències, xerrades i debats sobre el paper de la dona a la societat o tallers d'autodefensa i cura emocional.

Educació afectivosexual per a joves

Les polítiques de gènere són un eix tranversal en tota l'execució penal. Amb aquesta finalitat, el Departament de Justícia, Drets i Memòria planifica anualment accions de millora, formació, capacitació i sensibilització destinades tant als professionals com als joves del sistema de justícia juvenil a Catalunya

D'una banda, s'han format més de 500 professionals de l'àmbit de la justícia juvenil perquè incorporin la visió de gènere en el seu treball diari. De l'altra, i pel que fa als joves, tant homes com dones, reben una formació bàsica en educació afectivosexual on s'aborda la sexualitat des del punt de vista de l'autoconeixement: plaer, sentiments, emocions, riscos biològics, identitat sexual i de gènere i preferència sexual.

Les noies en la justícia juvenil

El Centre Educatiu Els Til·lers, a Mollet del Vallès, acull, des del 2020, l'única unitat de noies amb mesures d'internament: compta amb 25 places, 15 de les quals ocupades avui dia.Les menors internes de la justícia juvenil són, majoritàriament, de nacionalitat espanyola. Estan privades de llibertat una mitjana de 103 dies. Un 57 % han comès delictes contra el patrimoni; un 22 %, delictes de violència filioparental, i un 61,2%, lesions.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15662 {"title":"Prop de 200 activitats reivindiquen el Dia Internacional de la Dona als centres penitenciaris i de justícia juvenil","published_date":"2024-03-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/08\/15\/34\/80490727-0eae-46af-b1eb-9860c8231f66.jpeg","id":"15662"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-08/15662-prop-200-activitats-reivindiquen-dia-internacional-dona-als-centres-penitenciaris-justicia-juvenil https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.