Aprovada la protecció de les barraques de pedra seca de la Ruta de la Capona, al Pla de Santa Maria

Es crea un perímetre de protecció de 50 metres al voltant de 15 barraques de pedra seca, on només es podran autoritzar algunes noves construccions agrícoles, per preservar la integritat del paisatge tradicional

Imagen del artículo Aprovada la protecció de les barraques de pedra seca de la Ruta de la Capona, al Pla de Santa Maria


La Comissió territorial d'urbanisme del Camp de Tarragona, presidida pel director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra Monté, ha donat avui la llum verda definitiva a una modificació del planejament del Pla de Santa Maria (Alt Camp) que permetrà protegir una quinzena de barraques de pedra seca de la Ruta de la Capona.

Les barraques d'ús agrícola fetes amb la tècnica de la pedra seca són elements patrimonials, algunes d'alt valor constructiu, molt lligades a un paisatge agrícola tradicional. Al terme municipal del Pla de Santa Maria es troben una quinzena de barraques unides per un petit recorregut, anomenat la Ruta de la Capona.

Aquestes barraques se situen als marges dels camins, als límits dels camps de conreu i en les zones boscoses, construïdes amb materials de la zona i algunes de grans dimensions. A més de la barraca, sovint a prop es localitzen altres elements relacionats amb l'emmagatzematge de l'aigua —cisternes, basses i pous— i algun arbre, normalment figueres, configurant petits conjunts patrimonials associats al paisatge de camps de conreu.

L'Ajuntament del Pla de Santa Maria impulsa una modificació del seu planejament municipal per crear una nova clau urbanística de protecció agrícola que s'assignarà a tota la Ruta de la Capona, que abasta 72 hectàrees. En l'àmbit d'aquesta nova clau urbanística s'identifiquen 15 barraques i s'estableix que al voltant de 50 metres d'elles no es podrà aixecar cap nova construcció ni instal·lació que rebaixi el seu valor. Només s'admetran construccions agrícoles, i amb condicions.

Aquesta modificació del planejament municipal ja es va aprovar definitivament el 2022, però es va condicionar la seva entrada en vigor al fet que l'Ajuntament presentés un text refós incorporant alguna prescripció de caràcter tècnic. Ara, la Comissió d'urbanisme ha donat la conformitat a aquest text refós.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15609 {"title":"Aprovada la protecció de les barraques de pedra seca de la Ruta de la Capona, al Pla de Santa Maria","published_date":"2024-03-06","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/06\/08\/43\/3fbf93d4-f470-446e-acab-3f6b83d1916f.jpg","id":"15609"} catalunya Ester Capella i Farré,Territori https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-06/15609-aprovada-proteccio-barraques-pedra-seca-ruta-capona-pla-santa-maria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.