La Taula d'impuls de l'FP a la vegueria de Barcelona avança en la definició del mapa de centres formatius

La segona sessió de la Taula d'impuls de la Formació Professional a la vegueria de Barcelona es va celebrar el dijous, 22 de febrerEn la reunió es va repassar la tipologia i el repartiment territorial dels centres que té la vegueriaLes pròximes sessions es dedicaran al foment de la igualtat, a la inclusió i a l'atenció als joves

El dijous, 22 de febrer, es va celebrar la segona reunió de la Taula d'impuls de la Formació Professional (FP) a la vegueria de Barcelona. La sessió va servir per conèixer les fases del pla estratègic de redistribució de l'oferta integrada d'estudis i certificats professionals i, d'aquesta manera, avançar en la definició del mapa de l'FP a la part del territori que concentra la majoria de centres formatius del país.

Imagen del artículo La Taula d'impuls de l'FP a la vegueria de Barcelona avança en la definició del mapa de centres formatius

A més a més, la reunió va permetre conèixer l'estat dels ensenyaments de règim especials i marcar les línies de treball de les pròximes sessions, que se centraran en el foment de la igualtat, la inclusió i l'atenció al col·lectiu jove.

La Taula d'impuls de l'FP a la vegueria de Barcelona forma part del procés de construcció del mapa integrat de la Formació Professional que el Govern de la Generalitat va acordar el 25 de juliol de 2023.

El delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs i Alborch, va presidir aquesta segona sessió. La Taula d'impuls de l'FP està formada per representants dels agents educatius i socioeconòmics de la demarcació -les patronals i associacions Cambra de Comerç de Sabadell, Cambra de Comerç de Terrassa, Foment del Treball i PIMEC, els sindicats ASINPRE, ASPEC.SPS, CCOO, Intersindical, UGT, USOC, USTEC i la Fundació BCN Formació Professional- i pels departaments d'Educació, Empresa i Treball, Igualtat i Feminismes i Drets Socials de la Generalitat, i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Els centres d'FP a l'àrea de Barcelona

Durant la reunió, el delegat va exposar les dades sobre les tipologies d'escoles i instituts que es concentren a les comarques de la vegueria. L'anàlisi determina quants centres públics i privats té aquesta àrea, i si aquests comparteixen instal·lacions amb l'oferta de Batxillerat, ESO i Primària.

Per la seva banda, el responsable de Programació de l'Oferta de Llocs Escolars del Departament d'Educació, Joan Brunet, i el responsable de Planificació de la Direcció General de la Formació Professional del Departament d'Educació, Carles Ros, van detallar les fases del pla estratègic de redistribució de l'oferta integrada d'estudis i certificats professionals. Actualment, el pla es troba en procés d'anàlisi de l'oferta actual i concreció de les necessitats per sectors i famílies professionals per a cada zona d'FP.

Ambdós van destacar que el mapa de l'FP a Catalunya permetrà combinar la visió local amb la visió global de la Formació Professional per poder interactuar entre territoris. Així, van mostrar les dades recollides en les fases de definició dels sectors professionals i les zones de l'FP, i van assenyalar que aquest procés té l'objectiu d'elaborar un pla d'infraestructures propi i revisable que doni resposta a les necessitats d'agents implicats com la ciutadania, les empreses i els municipis per augmentar l'eficiència en la gestió dels recursos humans, dels equipaments i del seu manteniment.

Imagen del artículo La Taula d'impuls de l'FP a la vegueria de Barcelona avança en la definició del mapa de centres formatius

Ensenyaments de règim especial

El president de la Coordinadora d'Escoles d'Art i Disseny de Catalunya, Agustí Hurtado, va explicar quins són i com funcionen els ensenyaments de règim especial. Els ensenyaments de règim especial fan referència als estudis de l'àmbit de l'art, la dansa, el disseny, l'esport i els idiomes que es caracteritzen per ser formacions postobligatòries i per requerir una prova d'accés a l'alumnat.

Centrant-se en l'àmbit de les Arts Plàstiques i el Disseny (APD), Hurtado va posar el focus en la importància de les professions artístiques i de l'orientació de l'alumnat perquè coneguin aquest àmbit, i va destacar que bona part dels centres que ofereixen aquests estudis són de titularitat municipal.

Pròximes sessions de la Taula

També en aquesta sessió, el delegat Joan Borràs va informar els assistents sobre les línies de treball que seguiran les pròximes reunions de la Taula. Durant aquest any, s'organitzaran tres taules temàtiques centrades en tres àmbits específics.

Per una banda, es treballarà el foment de la igualtat de gènere de la mà del Departament d'Igualtat i Feminismes per abordar l'accés desigual que es dona en determinats àmbits formatius. En segon lloc, es treballarà la diversitat i la inclusió amb el Departament de Drets Socials i, finalment, es convocarà una sessió centrada en la joventut.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15401 {"title":"La Taula d'impuls de l'FP a la vegueria de Barcelona avança en la definició del mapa de centres formatius","published_date":"2024-02-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/23\/17\/12\/cd67fa0b-e080-4cfa-9a60-03ff5fd2e026.JPG","id":"15401"} catalunya Delegació a Barcelona,Joan Borràs i Alborch https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-23/15401-taula-impuls-fp-vegueria-barcelona-avanca-definicio-mapa-centres-formatius https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.