El Govern impulsa una càtedra d'aigua potable a la Universitat de Girona (UdG) en col·laboració amb l'ens d'abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL)

L'acte de presentació ha comptat amb la participació dels consellers de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i SubiranasLa càtedra és una aposta per impulsar la transferència de coneixement, la recerca i la divulgació sobre els reptes actuals al voltant de la potabilització de l'aigua

Imagen del artículo El Govern impulsa una càtedra d'aigua potable a la Universitat de Girona (UdG) en col·laboració amb l'ens d'abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL)

El Govern ha presentat avui la "Càtedra universitària ATL de l'aigua potable" a la Universitat de Girona (UdG) en col·laboració amb l'ens d'abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL). Els consellers de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, han presentat aquesta iniciativa per impulsar la transferència de coneixement, la recerca i la divulgació sobre els reptes actuals al voltant de la potabilització de l'aigua. L'acte de presentació, celebrat al Parc de Recerca i Innovació de la UdG, ha estat presidit pel rector de la universitat, Quim Salvi, i també hi ha intervingut el director d'Aigües Ter Llobregat, David Vila; i el director de la Càtedra, Hèctor Monclús, entre d'altres.

La creació de la Càtedra ATL de l'Aigua Potable a la UdG respon a la voluntat del Govern d'impulsar la transferència de coneixement, la recerca multidisciplinària i la divulgació sobre els tractaments i els reptes actuals en el camp de la potabilització d'aigua, amb la finalitat de donar-la a conèixer dins i fora l'àmbit acadèmic, tant de Catalunya com d'altres regions i països.

En el seu parlament, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha subratllat "la importància d'iniciatives com aquesta càtedra, especialment en el context actual que viu Catalunya" i ha destacat que una part de la qüestió al voltant de l'aigua té a veure amb l'aigua potable. El conseller ha valorat el model de les càtedres que, ha dit, "és un model que operativament funciona i ens situa en una manera d'entendre la interacció entre la universitat i la societat". Nadal ha recordat que "la feina de les càtedres és captar recursos de mecenatge i competitius, fer-se grans, i a això convido aquesta nova càtedra avui". Finalment, el conseller ha encoratjat tots els agents que fan recerca al voltant de l'aigua a Girona, com l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), el Campus de l'Aigua i el Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA), a "establir sinergies i avançar plegats".

Per la seva part, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha destacat que la investigació és un eix clau per respondre amb garanties episodis com l'actual sequera: "Avui, el 50% de l'aigua de l'àrea metropolitana no prové d'embassaments. Aquest fet, que se suma a la gestió planificada feta per aquest Govern, ens ha permès endarrerir en més d'un any l'entrada en emergència. Generem més recurs a través de la dessalinització, la regeneració i la depuració, i la potabilització que ens permet tancar el cicle de l'aigua i poder optar a retornar el recurs a l'abastament".

L'objectiu de la Càtedra és generar, difondre i transferir coneixement sobre la gestió de l'aigua potable a partir de la interacció entre els diferents agents involucrats i divulgar, tant en l'àmbit territorial català de forma general com en el gironí més en concret, els reptes científics i tecnològics associat a la potabilització de l'aigua.

La càtedra, vinculada a l'Institut de Medi Ambient de la UdG, s'adreça tant a alumnes d'educació secundària, de batxillerat, universitaris, i també a professionals, docents, grups de recerca i a empreses i associacions del sector i també oferirà tallers i activitats obertes a la ciutadania on puguin participar i interactuar.

ATL promou, des de fa anys, les relacions amb diferents centres universitaris i de recerca d'arreu de Catalunya a través de convenis amb línies de recerca encaminades a una investigació aplicada a la millora contínua dels seus processos. Actualment, ATL ja aplica els resultats d'algunes d'aquestes recerques amb, per exemple, el desenvolupament d'una aplicació basada en un sistema d'intel·ligència artificial d'ajuda a la decisió (DrinkIA_Supply).

Aquesta aplicació permet optimitzar l'operació de les estacions de tractament d'aigua potable d'una manera integrada i proporciona un sistema de suport a la decisió per a la gestió de la demanda, el control de qualitat i la gestió energètica que permet fer front als principals reptes demogràfics, climàtics i sanitaris de la gestió de les infraestructures de l'aigua.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15394 {"title":"El Govern impulsa una càtedra d'aigua potable a la Universitat de Girona (UdG) en col·laboració amb l'ens d'abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL)","published_date":"2024-02-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/73190-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"15394"} catalunya Delegació a Girona,Joaquim Nadal Farreras,Recerca i Universitats https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-23/15394-govern-impulsa-catedra-aigua-potable-universitat-girona-udg-col-laboracio-ens-abastament-aigua-ter-llobregat-atl https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.