Eduard Batlle, investigador de l'IRB Barcelona, Premi Nacional de Recerca 2023 pels seus descobriments pioners en càncer de colon i la seva metàstasi

Resumen autogenerado por OpenAI

Audios generados (reproducción automática)

Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.

El Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2023 és per a la professora d'investigació ICREA a l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i professora associada a la Barcelona School of Economics (BSE), Mar ReguantEl Premi Nacional de Comunicació Científica recau en el Museu de la Ciència CosmoCaixa; el Premi Nacional de Mecenatge Científic en la Fundació Dr. Antoni Esteve; i el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I en la Fundació Catalunya La Pedrera.El Premi Nacional a la Creació d'una Empresa de Base Científica és per l'IRB Barcelona i ICREA per l'impuls de Nuage Therapeutic
Imagen del artículo Eduard Batlle, investigador de l'IRB Barcelona, Premi Nacional de Recerca 2023 pels seus descobriments pioners en càncer de colon i la seva metàstasi

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat el professor d'investigació ICREA a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i cap del Programa de Càncer d'aquest centre, Eduard Batlle, amb el Premi Nacional de Recerca 2023 (PNR'23). Llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB), Batlle és líder mundial en la investigació de la relació entre el càncer colorectal (CCR) i les cèl·lules mare intestinals, així com de la seva metàstasi.

El conseller Nadal ha fet un reconeixement "en nom del Govern al treball científic dels investigadors i investigadores guardonats, en un context en què el sistema de recerca de Catalunya és punta de llança tant aquí com a Europa i al món". El titular de Recerca i Universitats ha defensat la importància que la ciència feta des de Catalunya sigui reconeguda i difosa internacionalment: "L'ecosistema català de recerca és un conglomerat d'alta excel·lència. De la mateixa forma que el nostre país es va situar a l'avantguarda del segle XIX amb el tèxtil i del segle XX amb la resta d'indústries i serveis, ara és moment que Catalunya sigui competitiva en ciència i coneixement, que és la indústria del segle XXI."

El Premi Nacional de Recerca reconeix l'investigador/ora que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut i ciències experimentals, tecnologia i enginyeries. Té una dotació de 40.000 euros. En el cas de Batlle, el guardó reconeix la seva recerca puntera en la caracterització sistemàtica de l'arquitectura del CCR, així com uns descobriments pioners internacionalment per entendre la seva disseminació metastàtica que han donat lloc a nous tractaments terapèutics avui en fase d'assaigs clínics.

Les investigacions del guardonat han identificat les cèl·lules tumorals residuals ocultes al fetge i pulmó, revelant com evolucionen fins a l'aparició de metàstasi del càncer colorectal en aquests òrgans. La identificació aportada per Batlle de les cèl·lules responsables de la recaiguda en el CCR és un progrés vital en la lluita contra la malaltia. Igualment, la seva recerca en models pre-clínics ha evidenciat que la immunoteràpia primerenca, realitzada abans de la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules abans que iniciïn una metàstasi, cosa que podria prevenir les recaigudes en el càncer de còlon. Aquestes aportacions, que inspiren avui a investigadors del càncer d'arreu del mon, estan obrint noves vies per desenvolupar tractaments i eines diagnòstiques que frenin la progressió i millorin el pronòstic d'una malaltia que afecta milions de persones a tot el món.

En la que ha estat la seva 34a edició, els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, la professora d'investigació ICREA a l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i professora associada a la Barcelona School of Economics (BSE), Mar Reguant. La guardonada és experta en el camp de l'economia de l'energia i, en particular, en l'anàlisi econòmica del sector elèctric i la contaminació associada a la producció elèctrica. Aquest àmbit d'investigació és avui d'enorme importància, i ho serà encara més en un futur pròxim, atesos els reptes que el canvi climàtic està plantejant per al funcionament de les nostres economies i societats en el seu conjunt. El premi està dotat amb 10.000 euros.

Els distingits i distingides en la resta de categories dels PNR d'enguany són els següents:

  1. Mecenatge Científic. Per a la Fundació Dr. Antoni Esteve, per la seva tasca de més de quatre dècades promovent la recerca i el coneixement en farmacologia, tant en l'àmbit català com internacionalment.
  2. Comunicació Científica. Atorgat al Museu de la Ciència CosmoCaixa, per esdevenir un centre de referència internacional en divulgació científica, acostant la ciència a la ciutadania i fomentant les vocacions científiques entre el jovent.
  3. Partenariat Publicoprivat en R+I. Per a la Fundació Catalunya La Pedrera, per la seva xarxa de partenariats, teixida des de la seva creació el 2013, amb institucions del sector de la recerca: centres, hospitals i universitats.
  4. Innovació a la Creació d'una Empresa de Base Científica. Conjuntament al'IRB Barcelona i a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), per l'impuls de l'spin-off Nuage Therapeutics, que desenvolupa nous fàrmacs selectius per malalties difícils de tractar, com ara el càncer de pròstata que reapareix després del tractament inicial.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l'activitat dels investigadors, mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d'empreses de base científica. El jurat del PNR'23 va ser presidit pel conseller de Recerca i Universitats i president de l'FCRI, Joaquim Nadal i Farreras. Els seus membres van ser el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; Caterina Biscari (Sincrotró Alba); Júlia Vergara-Alert (IRTA-CReSA), Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2022; Pere Roca-Cusachs (IBEC); Jaume Ventura (CREI i BSE), Premi Nacional de Recerca 2022; Marta Reynal-Querol (UPF i GSE); Samuel Sánchez (IBEC i Nanobots Therapeutics), Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2016; i Robert Fabregat, director general de Biocat. Va actuar com a secretari el director general de l'FCRI, Jordi Mas.

L'acte de lliurament dels PNR'23 se celebrarà el proper 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya.

Documentos descargables
0
Histórico de cambios
1
Artículo publicado
Detectado: 15/02/2024
15251 {"title":"Eduard Batlle, investigador de l'IRB Barcelona, Premi Nacional de Recerca 2023 pels seus descobriments pioners en càncer de colon i la seva metàstasi","published_date":"2024-02-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/15\/12\/30\/8b18053c-9891-4e8d-94cc-5fce58e85d7a.jpeg","id":"15251"} catalunya Joaquim Nadal Farreras;Recerca i Universitats https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado true https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/SubsidyController.php https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php https://govclipping.com/search https://govclipping.com/search?keywords= Error "" region subsidy initiative Error Ha habido un error: {error}. Inténtalo de nuevo más tarde. Éxito La operación se ha realizado correctamente. Elemento guardado en la lista El elemento ha sido modificado Elemento eliminado de la lista Guardar para leer más tarde Aceptar Cancelar No se han encontrado artículos adicionales. https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde. Error No se ha podido enviar la alerta de prueba a tu correo electrónico {email}. Inténtalo de nuevo más tarde. Alerta de prueba enviada Se ha enviado una alerta de prueba únicamente a tu email {email}. Revisa tu carpeta de Spam y añade @govclipping.com a tu lista de contactos. Enviar email de prueba Se enviará un email de prueba únicamente al correo electrónico de esta cuenta. Si no lo recibes, revisa tu carpeta de Spam. Enviar a todos los destinatarios Se enviará el correo electrónico a todos los destinatarios. Si no lo reciben, revisen su carpeta de Spam. Error No se ha podido enviar el correo electrónico a todos o algunos de los destinatarios. Inténtalo de nuevo más tarde. Correo electrónico enviado Se ha enviado el correo electrónico a todos los destinatarios. Revisen su carpeta de Spam y añadan @govclipping.com a su lista de contactos. Este contenido está disponible para usuarios premium Mejora tu cuenta para desbloquear y acceder todo el contenido premium sin restricciones. Consulta todas las ventajas de ser Premium en Planes de suscripción. Mejora tu cuenta https://govclipping.com/pricing Enlace copiado en portapapeles. Tu cuenta no está asociada a un Organización. Únete a uno o actualiza tu suscripción para crear tu propia Organización. https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-15/15251-eduard-batlle-investigador-irb-barcelona-premi-nacional-recerca-2023-pels-seus-descobriments-pioners-cancer-colon-metastasi https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.