Consum fa balanç dels 10 anys del Decret de mediació amb 62.600 reclamacions resoltes

Imagen del artículo Consum fa balanç dels 10 anys del Decret de mediació amb 62.600 reclamacions resoltes

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Un 40 % de les reclamacions gestionades per l'Agència Catalana del Consum des del 2014, s'han pogut resoldre per mitjà d'aquesta via extrajudicial de resolució de conflictes. Són dades que ha fet públiques avui a Tarragona el director de l'Agència, durant la I Jornada de Mediació de Consum.

L'Agència Catalana del Consum, del Departament d'Empresa i Treball, ha commemorat avui el Dia Europeu de la Mediació i els 10 anys de l'aprovació del Decret sobre el procediment de mediació en les relacions de consum a Catalunya, amb la celebració a Tarragona de la I Jornada de Mediació de Consum. L'acte, que ha reunit una cinquantena de professionals de la mediació d'arreu del país, ha estat presidit pel director de Consum, Albert Melià Roset, i el director del Serveis Territorials d'Empresa i Treball a Tarragona, Jordi Fortuny Guinart.

El director de l'Agència ha fet "un balanç positiu dels 10 anys del Decret de mediació" i n'ha destacat el caràcter capdavanter, ja que "el decret aprovat pel Govern de Catalunya va ser el primer a aplicar i executar en l'ordenament jurídic català i estatal la Directiva europea relativa a la resolució alternativa de litigis en matèria de consum". En aquest sentit, ha explicat que "des de l'aprovació del decret que va regular el procediment de mediació de consum, l'any 2014, s'han pogut resoldre un total de 62.599 reclamacions de consumidors i consumidores mitjançant acords per mediació, la qual cosa representa un percentatge de resolució del 40 %, sense comptar els casos resolts per laude arbitral".

Melià també ha recordat que amb la regulació del procediment de mediació de consum, es va introduir com a element cabdal el requisit de la reclamació prèvia a l'empresa, la qual cosa "ha contribuït a garantir que les empreses tinguin coneixement de primera mà dels conflictes amb la seva clientela, de manera que tenen l'oportunitat d'oferir una solució al consumidor abans d'haver de recórrer a la mediació dels serveis públics de consum".

Amb relació a la jornada, Albert Melià ha assenyalat que l'objectiu principal és "reflexionar sobre la mediació de consum com una de les eines més adequades per a la resolució extrajudicial de conflictes, ja que permet arribar a acords satisfactoris de manera àgil, gratuïta i, sobretot, voluntària, perquè la solució mai no ve imposada, sinó que és la que acorden ambdues parts, consumidor i empresa".

A més, ha recordat que "promoure els sistemes extrajudicials de resolució de conflictes entre consumidors i empreses, és una prioritat del Govern en aquesta legislatura". "Aquesta mateixa setmana hem presentat a la Universitat de Barcelona la Càtedra d'Estudis de Consum i Resolució Alternativa de Litigis, amb la qual volem donar un nou impuls a aquests mecanismes, formant experts, persones i sector empresarial, amb l'objectiu de garantir l'existència de vies que permetin a la ciutadania l'exercici dels seus drets, així com descongestionar la via judicial, i fer que el nostre mercat de productes i serveis sigui més just i més eficient", ha destacat.


Els serveis de telefonia i internet, els subministraments bàsics de la llar i els transports, els sectors amb més acords per mediació

De les dades de balanç dels 10 anys del Decret de mediació, anunciades avui pel director de l'Agència, s'extreu que el sector amb més casos resolts per acord de mediació és el de la telefonia i internet, amb un total de 19.602 mediacions des del 2014 fins ara. Els subministraments bàsics de la llar, sobretot pel que fa als serveis d'electricitat i gas, ocupen la segona posició amb 14.123 casos resolts per mediació. En tercer lloc se situen els transports, i especialment el transport aeri, que sumen 11.985 reclamacions resoltes amb una solució consensuada entre el consumidor i l'empresa.

Entre les dades presentades, també destaquen les reclamacions vinculades directament als efectes de la crisi de la COVID-19, sobre les quals s'han pogut tancar 5.795 acords per mediació entre els anys 2020 i 2023.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15105 {"title":"Consum fa balanç dels 10 anys del Decret de mediació amb 62.600 reclamacions resoltes","published_date":"2024-02-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/consum.gencat.cat\/web\/.content\/80_Actualitat\/Noticies\/2024\/2-FEBRER\/jornada-mediacio.jpg_1172691498.jpg","id":"15105"} catalunya Agència Catalana del Consum https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-02/15105-consum-fa-balanc-10-anys-decret-mediacio-62-600-reclamacions-resoltes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.