Consum retira prop de 157.000 unitats de joguines insegures en els darrers 3 anys

L'Agència Catalana del Consum recomana que la compra de joguines o productes adreçats als infants es faci en establiments de confiança i es pari molta atenció a l'etiquetatge

L'Agència Catalana del Consum, del Departament d'Empresa i Treball, ha retirat del mercat un total de 156.923 unitats de joguines en els darrers 3 anys, per diversos incompliments relacionats amb la seguretat.

Per tal de garantir que les empreses que produeixen, distribueixen o comercialitzen joguines en el nostre mercat compleixin la normativa de protecció de les persones consumidores, Consum du a terme actuacions durant tot l'any i, quan escau, recull mostres de productes per analitzar-los en laboratoris acreditats, per tal de verificar que siguin segurs.

El director de Consum, Albert Melià Roset, destaca que "des del 2021 fins ara, la inspecció de Consum ha dut a terme un total de 1.641 actuacions inspectores relacionades amb joguines, de les quals 236 han implicat la retirada del mercat d'unitats de producte que presentaven incompliments de seguretat". A més, Melià ressalta que "un dels riscos que es detecta amb més freqüència en les joguines són la presència de peces petites, o parts que es poden desprendre, amb el conseqüent risc d'asfíxia".

Aquestes actuacions sovint s'inicien arran de comunicacions del Servei Oficial d'Inspecció, Vigilància i Regulació de les Exportacions (SOIVRE), però també per iniciativa pròpia de les mateixes empreses fabricants, arran de notificacions provinents del sistema unificat d'alerta de productes perillosos de l'Estat o d'Europa. Així mateix, també poden derivar de campanyes d'inspecció i control programades d'ofici per l'Agència.

Tan bon punt es té coneixement del risc d'un producte, Consum adopta les mesures adients i proporcionades al nivell de risc. Si l'incompliment no és greu i resulta esmenable, pot acordar la immobilització cautelar del producte i la prohibició temporal de la comercialització; quan es tracta d'incompliments greus que no es poden esmenar, opta per la retirada definitiva del mercat o bé el comís i destrucció de totes les unitats.

Algunes de les joguines amb més unitats retirades els darrers anys han estat un joc d'slime, una pasta viscosa de colors per modelar (92.500 unitats), retirada per risc d'asfíxia o intoxicació, ja que podia generar peces petites i, a més, presentava una quantitat superior a la permesa de ftalats -un compost químic que es fa servir, principalment, com a plastificant-; una pilota tova (5.667 unitats) amb material de farciment amb el qual els infants podrien ennuegar-se o una disfressa infantil de pirata (1.814 unitats) que també presentava substàncies volàtils, principalment ftalats.

"És important conscienciar les persones consumidores perquè sempre que comprin qualsevol producte, i molt especialment quan es tracta de joguines o productes adreçats als infants, ho facin en establiments de confiança i parin molta atenció a l'etiquetatge", recorda el director de Consum, i posa en valor "la transcendència de prendre decisions informades a l'hora de triar joguines".

 

Consells de compra i d'ús de les joguines

En aquest sentit, l'Agència Catalana del Consum fa un seguit de recomanacions per tal de fer una tria responsable i informada a l'hora d'adquirir i utilitzar les joguines:

  • Cal fixar-se en les possibles restriccions d'edat i escollir sempre productes apropiats per a l'edat i les capacitats de l'infant.
  • És imprescindible llegir detingudament i seguir les instruccions i les advertències del fabricant.
  • Compte amb els productes que tinguin elements petits que es puguin desmuntar, ja que podrien empassar-se'ls, o aquells que tinguin parts tallants, especialment si són per a menors de 36 mesos.
  • Les piles de les joguines elèctriques han de quedar ocultes amb una tapa segura que no permeti que els infants pugin accedir-hi.
  • Les joguines amb cordes o cordons llargs poden enredar-se en el coll dels infants i escanyar-los.
  • Els productes adreçats als infants han d'estar fabricats amb materials de baixa combustibilitat.
  • Compte amb els embolcalls (bosses de plàstic, etc.), ja que poden provocar asfixia.
  • És important valorar els aspectes educatius de les joguines i evitar aquelles que puguin crear addició, que tinguin continguts violents o que impliquin distincions sexistes.

Pel que fa a les dades mínimes obligatòries que han d'aparèixer en l'etiquetatge de les joguines, són:

  • La marca CE, que vol dir que la joguina compleix les exigències essencials de seguretat contingudes en la normativa europea. Significa que el fabricant declara que el producte compleix tots els requisits aplicables a la seguretat i n'assumeix la plena responsabilitat.
  • Un número de lot, sèrie, model o qualsevol altre element que permeti la identificació de la joguina.
  • El nom i la marca del producte.
  • La raó social i l'adreça del responsable de la joguina (fabricant, importador o venedor).
  • Les instruccions i advertències d'ús i restriccions d'edat, si n'hi ha. En el cas que la joguina presenti restriccions d'ús, s'han d'advertir els possibles riscos, així com la forma d'evitar-los -per exemple, la necessitat d'assegurar-se que la joguina es fa servir només sota la supervisió d'un adult- i s'han d'indicar aspectes com ara el rang d'edat recomanada.


Campanya "Aquest Nadal, consum amb cap" per fomentar la compra reflexiva i planificada

Coincidint amb l'època de compres de Nadal, l'Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya informativa "Aquest Nadal, consum amb cap". La campanya, que s'està difonent també a les xarxes socials i en diversos mitjans digitals, convida la ciutadania a reflexionar sobre els beneficis de prendre decisions de compra pensades i planificades, defugint les compres impulsives, i a tenir una major consciència dels efectes i les conseqüències que poden tenir les seves accions de consum.

 

El joc dels 10 súper consells per al consum responsable de joguines

Enguany, l'Agència Catalana del Consum participa al Parc de Nadal de Tarragona amb l'activitat lúdico-educativa "El joc dels 10 súper consells per al consum responsable de joguines". Per mitjà del joc, els nens i les nenes que hi participin reflexionaran al voltant de 10 aspectes clau que cal tenir en compte a l'hora de triar joguines segures, adequades a l'edat i les seves capacitats i gustos o lliures d'estereotips sexistes i missatges violents, entre d'altres qüestions. A més, l'activitat permet que els infants continuïn treballant aquests aspectes en família, un cop a casa.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14680 {"title":"Consum retira prop de 157.000 unitats de joguines insegures en els darrers 3 anys","published_date":"2023-12-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"14680"} catalunya Agència Catalana del Consum https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-28/14680-consum-retira-prop-157-000-unitats-joguines-insegures-darrers-3-anys https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.