El desplegament del Pla d'enfortiment de la llengua catalana impulsa una dotzena de mesures en el sistema universitari i de recerca per fomentar l'ús del català

Aquestes mesures han comportat una inversió superior als 2 milions d'euros aquest 2023

Imagen del artículo El desplegament del Pla d'enfortiment de la llengua catalana impulsa una dotzena de mesures en el sistema universitari i de recerca per fomentar l'ús del català


El Departament de Recerca i Universitats ha promogut aquest 2023 una dotzena de mesures per fomentar el català en l'àmbit del coneixement en el marc del primer any del desplegament efectiu del Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya. Aquestes mesures han suposat una inversió de més de 2 milions d'euros.

Acollida lingüística d'estudiants internacionals

Entre les polítiques implementades destaquen especialment les mesures relacionades amb l'ús del català a les universitats, gràcies a un increment de més del 35% dels ajuts Interlingua per a projectes de foment del català, l'aranès, la llengua de signes catalana, i les terceres llengües, dotats amb un pressupost de més d'1 milió d'euros. Amb aquests ajuts, que han prioritzat l'acollida lingüística dels estudiants de mobilitat, s'han promogut cursos de català de nivell inicial gratuïts i activitats formatives i divulgatives per als estudiants de fora del domini lingüístic català. També han servit per organitzar, conjuntament amb l'Institut Ramon Llull, cursos de català en origen a universitats de set països diferents perquè l'alumnat de mobilitat que arriba a les universitats catalanes tingui nocions de llengua catalana abans d'arribar. Els ajuts Interlingua han permès finançar un ampli ventall de projectes lingüístics de les universitats catalanes, a part de les actuacions d'acollida: per exemple, l'elaboració de materials didàctics o de recursos lingüístics per a la comunitat universitària o les actuacions per millorar la formació lingüística dels futurs mestres. Així mateix, s'ha fet realitat una reivindicació històrica amb la incorporació del català a la plataforma d'aprenentatge en línia del programa de mobilitat internacional Erasmus+.

Més docència en català

En l'àmbit de la docència, s'ha aprovat la Guia per a l'elaboració de plans d'increment de la docència en català (PIDOC) per assolir l'objectiu d'arribar progressivament al 80% de docència en català en els estudis de grau. En aquesta línia, les universitats han impulsat l'acreditació lingüística del seu professorat amb el nivell C1 o C2 de català per garantir que tenen la competència lingüística necessària per impartir docència en català. En aquests moments hi ha prop de 14.000 docents acreditats, el que representa un 61% del total i suposa un increment del 9% respecte al curs anterior. El Pla d'enfortiment del català ha significat igualment la posada en marxa d'una línia d'ajuts als serveis de publicacions de les universitats catalanes per a l'edició i traducció al català de manuals universitaris de referència perquè es puguin fer servir a les aules com a materials docents.

Garantia dels drets lingüístics

Pel que fa als drets lingüístics, s'ha impulsat la campanya "Si et canvien la llengua, no et tallis" per informar l'estudiantat dels seus drets lingüístics, basats en els criteris de transparència i seguretat lingüístiques, i que ha servit per difondre les bústies de drets lingüístics de les universitats perquè els estudiants puguin vehicular queixes sobre canvis en la llengua de docència matriculada.

Català a la recerca

L'impacte del Pla en la recerca s'ha traduït en l'exigència de la inclusió d'un resum i de les paraules clau en català de totes les publicacions dels grups de recerca que optin a finançament en les convocatòries SGR. També s'ha creat una nova convocatòria d'ajuts per a projectes d'impacte social del sistema universitari i de recerca de Catalunya, amb una línia per al foment de la llengua i la cultura catalana, i s'han donat ajuts a més de 100 tesis doctorals en català.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14613 {"title":"El desplegament del Pla d'enfortiment de la llengua catalana impulsa una dotzena de mesures en el sistema universitari i de recerca per fomentar l'ús del català","published_date":"2023-12-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/27\/11\/37\/18d90f88-ac17-4810-9d03-bd717dcfb0aa.jpg","id":"14613"} catalunya Joaquim Nadal Farreras,Recerca i Universitats https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-27/14613-desplegament-pla-enfortiment-llengua-catalana-impulsa-dotzena-mesures-sistema-universitari-recerca-fomentar-us-catala https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.