President Aragonès: "Catalunya ha de votar i s'ha d'acabar amb la repressió, però també ens mereixem que els trens vagin a l'hora i els diners als nostres hospitals"

En l'entrevista institucional a TV3, el cap de l'Executiu ha recordat que "ens van dir que l'amnistia era impossible i s'aprovarà les pròximes setmanes, i ara diem referèndum, i ens diuen que és impossible, però aquest país votarà en un referèndum d'autodeterminació"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquesta nit que, després de les eleccions generals, "Catalunya té una gran capacitat d'influència i responsabilitat" i ha afegit que "estem davant d'una oportunitat històrica que hem de saber aprofitar". El president Aragonès ho ha assegurat durant una entrevista institucional amb la periodista Ariadna Oltra des del Palau de la Generalitat, que s'ha emès per TV3 i Catalunya Ràdio on ha recordat que "hem aconseguit uns acords que ara s'han de desplegar, com ara la llei d'amnistia i la continuació del diàleg. Els propers quatre anys els dedicarem a posar les bases per votar".

Imagen del artículo President Aragonès: Catalunya ha de votar i s'ha d'acabar amb la repressió, però també ens mereixem que els trens vagin a l'hora i els diners als nostres hospitals

En aquest sentit, ha precisat que no hi ha cap preferència a l'hora de prioritzar els desplegament dels acords aconseguits tot afirmant que "Catalunya ha de votar, Catalunya es mereix que s'acabi amb la repressió, però també ens mereixem que els trens vagin alhora, també ens mereixem que els nostres diners vagin als hospitals, a les escoles, a reforçar la seguretat i l'economia productiva d'aquest país i no a pagar interessos al govern espanyol".

El president de la Generalitat ha avançat durant l'entrevista que properament es reunirà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè "hem d'avançar en la resolució del conflicte polític amb l'estat". En aquest sentit, ha defensat que "la negociació ha de representar els dos països, Catalunya i Espanya, les dues societats. I qui ho representen són les institucions, no un partit".

Pere Aragonès també ha insistit que "el camí és el diàleg i la negociació", com es va fer per "treure gent de la presó, i la gent va sortir de la presó; per acabar amb el delicte de sedició, i vam derogar el delicte de sedició; vam dir que això no ha acabat i cal l'amnistia i ens van dir que eraimpossible i l'amnistia està registrada al Congrés i s'aprovarà les pròximes setmanes". "I ara diem, i el referèndum, i ens van dir que és impossible, però aquest país votarà i ho farà en un referèndum d'autodeterminació", ha reblat.

Imagen del artículo President Aragonès: Catalunya ha de votar i s'ha d'acabar amb la repressió, però també ens mereixem que els trens vagin a l'hora i els diners als nostres hospitals

En relació a l'acord per al traspàs de Rodalies, el president ha fet notar que "és el traspàs més gran des que els Mossos d'Esquadra van assumir la seguretat ciutadana, la lluita antiterrorista i les competències de trànsit". Ha explicat que l'acord "incorpora que es cobrirà el dèficit i les inversions necessàries que s'han de fer" i ha advertit que "el que no vull és que l'estat es desempallegui de les seves responsabilitats, mentre segueixin tenint la titularitat d'algunes vies que compartim amb mercaderies". "Mentre no siguem independents hi haurà coses que haurem de pactar amb l'Estat, per això també seguim defensant la independència com la millor de les solucions", ha reblat.

Mesures contra la sequera

La sequera ha estat també un dels temes centrals de l'entrevista i el president Aragonès ha avançat que demà el Govern aprovarà mesures per combatre-la perquè"cada litre que no gastem ara és un litre que queda als embassaments i que, per tant, és una reserva pels mesos que venen". El cap de l'Executiu ha agraït "el sacrifici pel conjunt del país" que han fet els darrers mesos agricultors i ramaders i ha afirmat que "ara tocar repartir aquest esforç".

Llengua

En un altre moment de l'entrevista, el cap de l'Executiu s'ha referit a la llengua catalana i ha assenyalat que "durant molts anys no s'ha vist com una de les emergències nacionals pel que fa a la cohesió i ara ho assumim com un dels grans objectius". I ha remarcat que des del Govern s'ha treballat en els nous parlants i que s'ha apostat per l'audiovisual per als infants, així com en "programes per als nouvinguts, amb més recursos i la possibilitat de fer classes en hores que puguin".

D'altra banda, preguntat sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2024, el president Aragonès ha afirmat que "els 130 milions d'euros anuals que ens estalviarem d'interessos que paguem ara el govern espanyol, que podran anar per hospitals, per escoles, per inversions, en l'àmbit que considerem, si no hi ha pressupostos no els podem fer servir". També ha recordat que aquesta legislatura "hem arribat a acords importants amb la CUP, Junts, Comuns i el PSC". "Per tant, treballarem amb tots per tenir un gran acord de pressupostos, que és el que es mereix la ciutadania d'aquest país", ha conclòs.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13992 {"title":"President Aragonès: \"Catalunya ha de votar i s'ha d'acabar amb la repressió, però també ens mereixem que els trens vagin a l'hora i els diners als nostres hospitals\"","published_date":"2023-11-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/21\/00\/14\/e427853b-ab39-4d26-82d2-929a896426c0.jpg","id":"13992"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-21/13992-president-aragones-catalunya-votar-acabar-repressio-tambe-ens-mereixem-trens-vagin-hora-diners-als-hospitals https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.