El Memorial de les Camposines ja té 1.819 inscrits de combatents morts o desapareguts a la Batalla de l'Ebre

Imagen del artículo El Memorial de les Camposines ja té 1.819 inscrits de combatents morts o desapareguts a la Batalla de l'Ebre

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Aquest diumenge s'han afegit 68 noms més en el marc de l'homenatge anual als desapareguts del front de l'Ebre El Memorial de les Camposines estrena plafons explicatius amb enllaços a una audioguia

Des d'avui, 68 combatents morts o desapareguts durant el transcurs de la Batalla de l'Ebre figuren al Memorial de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta). El Departament de Justícia, Drets i Memòria els ha homenatjat aquest matí amb la inauguració d'una nova placa amb el seu nom, que s'afegeix a les 24 que hi havia fins ara. "Avui, inauguremuna nova placa amb el nom de 68 combatents morts o desapareguts, amb el que ja són 1.819 inscripcions de persones estimades; perquè abans que soldats van ser el vostre germà, el vostre pare, el vostre tiet o el vostre avi", ha afirmat la consellera Gemma Ubasart i González, qui ha presidit l'acte commemoratiu.

En aquest sentit, Ubasart ha lloat l'aportació imprescindible de les brigades internacionals a la Batalla de l'Ebre. "Persones que van morir, algunes per defensar els seus ideals, i altres senzillament, perquè es van veure obligats a allistar-se, com molts joves de la lleva del biberó o dels territoris dominats pels sublevats", ha afegit.

D'altra banda, la titular de Justícia, Drets i Memòria ha afirmat que "des del Govern de la Generalitat, seguirem treballant per dignificar els espais, les polítiques de memòria, fidels als principis de veritat, justícia, reparació i no-repetició; i ho seguirem fent al costat de les famílies, de les entitats memorialistes, dels municipis i dels centres educatius". Així mateix, ha assegurat que "cal que les joves generacions que no van viure el franquisme ni les lluites per l'arribada de la democràcia, sàpiguen dels esforços i sacrificis que han estat necessaris per poder gaudir dels nostres drets i llibertats".

La commemoració s'ha emmarcat en l'homenatge en record a les víctimes de la contesa que se celebra anualment gràcies a les investigacions de la Direcció General de Memòria Democràtica i les inscripcions al Cens de persones desaparegudes.

Entre els noms afegits, hi destaquen cinc brigadistes internacionals: l'italià Bruno Bucci, adscrit a la Brigada Garibaldi i desaparegutpels volts del 10 de setembre de 1938 al sector de Corbera; els holandesos Josinus van Kleef, iJohan Antheunis, adscrits al batalló Edgar André de la Brigada Thälmann; l'estatunidenc James Philips Lardner, adscrit al batalló Abraham Lincoln de la XV Brigada Internacional, i el polonès Piotr Sosnowski, adscrit a la Brigada Garibaldi i a la Brigada Dombrowski.

Durant l'acte s'han llegit en veu alta els noms de les víctimes, i els familiars de les persones recordades han fet una ofrena floral al Memorial. Enguany, prop de 200 familiars s'han desplaçat per atendre l'homenatge. Des de Polònia, a més, hi ha assistit Jeremy Galdamez Muñoz, representant de l'associació Stowarzyszenie Ochotnicy Wolności, una entitat de recerca i promoció de la memòria dels brigadistes polonesos.

A més de la intervenció de la consellera, també ha pronunciat unes paraules l'alcalde de la Fatarella, Jordi Rius, que ha aprofitat l'ocasió per agrair la tasca que fa el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) en la divulgació dels espais de memòria de la Batalla de l'Ebre. "Qualsevol societat que desconeix la seva història, està condemnada a repetir-la", ha afegit.

L'homenatge ha estat organitzat conjuntament pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través de la Direcció General de Memòria Democràtic, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i l'Ajuntament de la Fatarella.


Nous plafons explicatius enllaçats a una audioguia

Com a singularitat, aquest any s'hi han afegit cinc nous plafons explicatius enllaçats a una audioguia narrada pel periodista Eloi Vila que explica el context de la Batalla i els combats que van tenir lloc a les Camposines. L'objectiu és recuperar el testimoni directe de les persones que van patir els efectes de la Batalla. Com a valor afegit, aquests plafons, que substitueixen els que ja existien, incorporen la identitat visual de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya.


El Memorial de les Camposines

El Memorial de les Camposines, inaugurat l'any 2005, està situat als peus de l'ermita de Sant Bartomeu, a la Fatarella (Terra Alta). L'espai recrea un búnquer i està construït sobre una antiga trinxera de la Batalla de l'Ebre. El Memorial està dedicat a tots aquells que van participar en la Batalla, sense distincions d'ideologies, bàndols o origen.

Les Camposines era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front republicà durant la Batalla de l'Ebre. Era un punt estratègic per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l'evacuació dels ferits. El novembre de 1938, ara fa 85 anys, la zona va ser ocupada finalment per l'exèrcit franquista. En els 115 dies transcorreguts entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938, el combat va arruïnar pobles i camps, i s'estima que va deixar un balanç de més de 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

A més de les plaques amb els noms dels desapareguts a la Batalla, la construcció conté un dipòsit -restringit al públic- on es guarden les restes no identificades dels soldats que es troben en diferents punts del territori.

El monument forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya i dels Espais de Memòria de la Batalla de l'Ebre, que gestiona el COMEBE.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13972 {"title":"El Memorial de les Camposines ja té 1.819 inscrits de combatents morts o desapareguts a la Batalla de l'Ebre","published_date":"2023-11-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/19\/13\/31\/57273feb-8a2f-490c-8bf1-58e54ef249cb.JPG","id":"13972"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-19/13972-memorial-camposines-te-1-819-inscrits-combatents-morts-desapareguts-batalla-ebre https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.